| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - kabaczka?
Tusia - 2008-07-20, 12:39 Temat postu: kabaczka? Dostałam wielkiego kabaczka, co z nim zrobić oprócz leczo?
kamma - 2008-07-20, 13:31
szaszłyki: pokroić w cienkie plastry, posolić, zostawić. Do tego: plastry cebuli, pomidora, marchewki i co Ci jeszcze do głowy przyjdzie. Wszystko oprócz pomidora wcześniej posolić.
Potem nabić na patyczki, poprzetykać ziołami: cząber, bazylia, natka pietruszki. Owinąć niezbyt ciasno folią aluminiową (wszystkie razem) i na 45 minut do piekarnika na 200 st.
alcia - 2008-07-20, 14:58
kabaczek to prawie to samo co cukinia. Jak dla mnie różni się tylko kolorem
Także przepisy znajdziesz tutaj:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=122684&sid=0eb9b1fbd140da5c730cf4cce5ebe513#122684
Tusia - 2008-07-20, 15:02
alcia miałam nadzieję, że całkiem co innego, bo mam dużego kabaczka i duża cukinię, patrząc na nie wygląda na to że następne dwa tygodnie będę jadła tylko je... U mnie w domu nie jada się tych warzyw więc mam kłopot. O cukinii już czytałam, dziś jadłam właśnie ją jako sos do spaghetti, choć pierwotnie miała być zapiekanka..
alcia - 2008-07-20, 15:48
| Tusia napisał/a: | | mam dużego kabaczka i duża cukinię, patrząc na nie wygląda na to że następne dwa tygodnie będę jadła tylko je... |
to nic.. patrząc na moją grządkę z patisonami, cukiniami dochodzę do wniosku, że będę je jadła non stop przez pół roku
kamma - 2008-07-20, 17:00
kabaczka można przygotowywać na wszystkie te same sposoby co cukinię, ale w smaku trochę się różnią. Leczo z kabaczkiem na przykład smakuje mi bardziej niż z cukinią. Ale kotleciki to już na odwrót.
Ewa - 2008-07-20, 19:41
| kamma napisał/a: | | Leczo z kabaczkiem na przykład smakuje mi bardziej niż z cukinią |
O tak, podpisuję się pod tym
Silverka - 2008-07-20, 20:35
kabaczek ma troche mocnejszy smak, cukinia jest lagodniejsza. Kabaczka dodaje do lecza, ale takze w plasterkach jak frytki, oraz pokrojone w okragle talarki i podsmaząm. Chce sprobowac zrobic z kabaczka placki ala ziemniaczane, zobacze co z tego wyjdzie jakos nigdy mi nie wychodzily. Kabaczka dodaję takzę do mieszanki warzywnej (cukinia, kabaczek kukurydza, papryka, marchewka i slonecznik) fajna sprawa. robie jeszcze zupę z baklazanem, cukinią, kabaczkiem, marchewką, koperek i ziemniaki.
mizumo - 2008-07-21, 09:55
A ja polecam kabaczka faszerowanego ryżem z pieczarkami i innymi warzywami (może być marchewka, papryka itp.), polanego oliwą i zapieczonego w naczyniu żaroodpornym:)
|
|