|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Deserek dyniowy
Malinetshka - 2008-07-31, 19:22 Temat postu: Deserek dyniowy Zatem tak Podaję to co wymyśliłam 2 dni temu i przyznam, że całkiem mi smakowało..
Deserek dyniowy
Składniki:
dynia (dowolna ilość, ja miałam chyba 1,5 szklanki pokrojonej w sporą kostkę)
kilka łyżek mleka kokosowego (z puszki)
ekstrakt waniliowy lub wnętrze laski wanilii
ksylitol lub inny słodzik (można bez jeśli dynia jest bardzo słodka)
agar-agar (ilość uzależniona jest od ilości pozostałych składników)
Ugotować dynię w małej ilości wody z maleńką szczyptą soli. Po ugotowaniu zmiksować z mlekiem kokosowym, ksylitolem i wanilią. Rozrobić agar-agar w odrobinie wody, wmieszać do zmiksowanej masy i zagotować całość. Wlać do salaterek i schłodzić.
Smak wyszedł ciekawy. Lekko orientalny Osobiście dodałabym więcej ksylitolu, bo było mało słodkie Ale to już kwestia indywidualnego smaku i upodobań.
kofi - 2008-07-31, 20:38
O, dobrze że dałaś przepis, bo bardzo obiecująco wygląda.
magdusia - 2008-08-01, 12:41
Mali brzmi smakowicie
i ta wanilia w połączeniu z mlekiem kokosowym .......mhm......
maryczary - 2010-09-17, 19:44
robię właśnie i nie mam pojęcia ile tego agaru dać
Marcela - 2010-09-17, 20:30
a ja nie mam agaru i zastanawiam się czy można to czymś zastąpić...
dynia - 2010-09-17, 20:31
Mozesz spróbować dodać trochę maki cos ala budyń
kofi - 2010-09-17, 20:31
Ja robiłam w ubiegłym roku bez agaru, chyba z mąką ziemniaczaną, albo skrobią kukurydzianą, nie pamiętam. Wyszło po prostu budyniowate, a nie galaretkowe.
Malinetshka - 2010-09-17, 20:46
maryczary napisał/a: | robię właśnie i nie mam pojęcia ile tego agaru dać |
Z przepisów z agarem kojarzę takie proporcje: 1łyżeczka agaru na litr płynu (nie wiem czy dobrze pamiętam). Ale chyba trzeba po prostu zdać się na intuicję. Mniej agaru to będzie mniej zwarte po prostu.
maryczary - 2010-09-17, 21:03
Zrobiłam. Na dno salaterek dałam dajdżestiwowe ciasteczko, trochę deserku i jeszcze jedno ciasteczko i znowu deserek. Aha dodałam do masy rodzynek. Na razie na szafce stygnie całość i jest już ledwo letnie i już fajnie zastygło. Na 2 i pół kubka pokrojonej w małe kostki dyni dałam 1 łyżeczkę agaru tylko. Stwierdziłam, ze nie musi być takie bardzo zwarte przecież.
Zrobiłam chyba za słodkie ale już się cieszę na poranną wyżerkę
Malinetshka - 2010-09-17, 21:12
maryczary, fajnie pokombinowałaś z tymi ciasteczkami
maryczary - 2010-09-17, 21:18
Malinetshka, a ja dziękuje za przepis, taki banalny ale mi nigdy nie przyszło do głowy ze można tak dynie spożytkować.
Malinetshka - 2010-09-17, 21:25
Miło mi.
|
|