wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - pesto

loika - 2008-08-09, 10:50
Temat postu: pesto
Bazylia pięknie mi urosła, chciałabym zrobić pesto i zapasteryzować. Ale jak zapasteryzować sos, którego się nie podgrzewa?

Aha i czy ktoś próbował zastępować orzeszki piniowe pestkami słonecznika?

olgasza - 2008-08-09, 18:39

loika, czasem sobie robie takie 'a la pesto" - czyli posiekana bazylia, pietrucha i olej z pestek winogron i w sumie znika jeszcze zanim zdazy sie zepsuc. Zasada jest taka, ze musi byc warstewka oleju na wierzchu - wtedy sie nie psuje.
Co do zamiennikow orzeszkow piniowych, to raz dodalam zmielone migdaly, co zostaly z robienia mleczka migdalowego, ale chyba przesadzilam z iloscia i po kilku dniach zaczal ten sloik jakos podejrzanie wygladac, wiec wywalilam.
Ale eksperymentowac trzeba;-)

loika - 2008-08-10, 18:12

olgasza, dziękuję, część pesto z pewnością wytrzyma dłuższy czas w lodówce. Ale ja mam tyle bazylii, że z niego wyjdzie pesto na całą jesień i zimę, dlatego część chciałabym jakoś "zakonserwować".

Myślałam o pasteryzacji w piekarniku, ale nie wiem czy to wystarczy i czy pesto nie zmieni znacznie smaku...

Lily - 2008-08-10, 21:52

hxxp://zielnik.herbs2000.com/ziola/bazylia.htm tu jest co nieco o bazylii, i chyba faktycznie lepsze jest mrożenie, bo pod wpływem temperatury bazylia straci smak
ajanna - 2008-08-11, 10:46

loika, no ja właśnie też byłam ciekawa jak pasteryzować to pesto. ostatnio trzymałam w lodówce z tą warstwą oliwy, ale po jakichś 2-3 tyg się zepsuło :-/ . co do słonecznika, to zastępowałam i chyba nawet takie słonecznikowe bardziej nam smakuje, bo orzeszki pinii (w przeciwieństwie do słonecznika) mają taki ostry, gryzący posmak, który trochę przytłacza smak bazylii.
loika - 2008-08-11, 11:36

Lily, dziękuję.

ajanna poszperałam trochę po forach kulinarnych. I tak jak pisała Lili, najlepszym wyjściem jest mrożenie.

ajanna napisał/a:
co do słonecznika, to zastępowałam i chyba nawet takie słonecznikowe bardziej nam smakuje, bo orzeszki pinii (w przeciwieństwie do słonecznika) mają taki ostry, gryzący posmak, który trochę przytłacza smak bazylii.


Właśnie zrobiłam pesto, dałam równie części uprażonego słonecznika i pinii, wyszło bardzo smaczne.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group