wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Szafran

Marcela - 2008-08-13, 21:59
Temat postu: Szafran
Co dobrego można zrobić z szafranem? Dostałam paczuszkę pełn± pięknego pomarańczowego szafranu i zastanawiam się do czego go zje¶ć... Może kto¶ ma jaki¶ pomysł?
nitka - 2008-08-14, 08:14

Paella wegetariańska (z Puszkkki)


Składniki:

3 lyzki oliwy
2 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka czerwonej papryki
1 szklanka zielonej papryki
1 lyzka posiekanego czosnku
1,5 lyzeczki zmielonej papryki
2 szklanki wywaru z warzyw
3 duze pomidory, pokrojone w kostke, bez pestek
1 szklanka zielonego groszku (mrozonego)
1 szklanka ciecierzycy (nazywanej tez cieciork±) z puszki - dostepna w wielu sklepach
1/2 szklanki pokrojonej marchewki
1/4 lyzeczki szafranu
1/4 lyzeczki pieprzu cayenne
1,5 szklanki kuskus
puszka serc karczochow (artichoke hearts), ale niekoniecznie, bez nich tez jest smaczne
cytryna pokrojona na 8 czastek
zielona pietruszka

Przygotowanie:

1. Bierzemy duza patelnie, najwieksza jaka mamy, rozgrzewamy na niej oliwe, wrzucamy cebule i obie papryki. (osobi¶cie robię w wielkim garze-nitka)
2. Po 5 minutach dodajemy czosnek, zmielona papryke i smazymy jeszcze minute.
3. Wlewamy wywar i wrzucamy groszek, cieciorkę, marchewke, pomidory, szafran i pieprz cayenne. Przykrywamy i dusimy przez 5-6 minut.
4. Wrzucamy kuskus, przykrywamy, dusimy przez 1 minute. Odstawiamy z ognia na 5 minut.
5. Delikatnie mieszamy widelcem i odstawiamy jeszcze na 5 minut.
6. Dodajemy sol i pieprz.

Podajemy w misce, udekorowana karczochami, obraczkami czerwonej papryki, zielona pietruszka i cytryna.
Nadesłał(a) pat, dnia: Oct 10, 2000
¬ródło/autor przepisu: Grysik dobry na wszystko - artykuł z Kuriera Plus

Marcela - 2008-08-14, 11:42

nitka, dzięki, wypróbuję na pewno!
magdusia - 2008-08-14, 12:34

mi byłoby szkoda marnować szafran do potraw na słono ;-)
szafran idealnie pasuje do wszelkich deserów mlecznych,również wegan :-)
z mlekiem kokosowym to już rozpusta !
nie wiem czy masz szafran w nitkach czy sproszkowany ,warto do wcze¶niej zamoczyć w zimnej wodzie,nitki moczyć dłużej ,woda ma być mocno żółta.
Szafran użyć ł±cznie z wod±.

Takie mleko z szafranem warto poł±czyć z ugotowan± i wystudzon± tapiok± lub rozgotowanym ryżem i oczywi¶cie dosłodzić czym¶ co akceptujesz ;-)

wszelki puddingi z szafranem to poezja :-)

nitka - 2008-08-14, 19:07

Marcela, racja co magdusia, mówi. Na słodko też pycha. Nie wiem, jaka jest Twoja dieta, ale na stronie hxxp://www.poprostugotuj.onet.pl]Pascala Brodnickiego na bank znajdziesz jakie¶ desery z szafranem. Francuzi dużo używaj± tego.

[ Dodano: 2008-08-14, 20:10 ]
o, znalazłam 3 desery z szafranem. Wystarczy w wyszukiwarce klikn±ć "deser" i w wyszukiwanym słowie "szafran" :-D z tym, że wszystko z jajami :-|


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group