| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Jaki zakwas do ciasta?
mizumo - 2008-08-21, 13:59 Temat postu: Jaki zakwas do ciasta? Nie smakuj± mi ciasta z sod±, używam proszku do pieczenia, ale chciałabym spróbować ciasta na zakwasie. I tu pytanie: jaki zakwas najbardziej nadawałby się do słodkiego ciasta? Taki aby nie był gorzki i nie miał intensywnego smaku?
Ania D. - 2008-08-21, 14:29
Wg mnie pszenny.
mizumo - 2008-08-21, 18:19
Dzięki Aniu D. a w jakich proporcjach ma być ten zakwas na 2,5 szkl. m±ki? 1/2 szkl. wystarczy?
Agnieszka - 2008-08-21, 18:42
ciast na zakwasie nie robiłam ale z m±k bezglutenowych najmniej pachn±cy zakwas to: ryżowy i jaglany
DagaM - 2008-08-21, 19:01
mizumo, ja byłam zachwycona pomysłem robienia ciast na zakwasie, ale w smaku przypominaj± raczej chleb niż ciasto, nie każdemu może to odpowiadać.
mizumo - 2008-08-21, 20:09
Kurczę, to trochę mnie zmartwiła¶ DagaM
Niemniej - spróbuję. Najwyżej sama zjem, a co!
Ania D. - 2008-08-21, 22:21
Mizumo, pół szklanki to sporo. Ja bym dała łyżeczkę czy łyżke i zrobiła najpierw ciasto zakwaszone z połowy m±ki (nie może stać b. długo, bo będzie kwaskowate i ciasto będzie takie bardziej chlebowe). Potem dopiero dodać resztę m±ki i dodatki i czekać, aż ciasto uro¶nie.
|
|