wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Grzyby

Agnieszka - 2008-09-09, 09:22
Temat postu: Grzyby
Zostałam posiadaczką grzybów świeżych, pachnących lasem (pewnie będą kolejne). Szukam inspiracji i chętnie poczytam o sprawdzonych potrawach z użyciem w/w (no z wyjątkiem słoikowych bo przetwory w tym roku to u mnie minimum).

Grzyby które mam to podgrzybki

kamma - 2008-09-09, 10:38

Agnieszka, ja tam najbardziej lubię potrawy z suszonych grzybów, czyli przede wszystkim uszka :) I dodaję te grzyby do różnych rzeczy: do zup, bigosów....
Świeże grzyby nadają się na farsz do naleśników. trzeba podsmażyć cebulkę, a potem pokrojone grzyby dorzucić i smażyć, czasem dolewając wody, aż się wysmażą (podobno surowe podgrzybki są trujące). Na koniec przyprawić solą, pieprzem i właściwie chyba niczym więcej, żeby nie zagłuszyć tego leśnego aromatu :) Żadnego zagęstnika. I taki ciepły farsz ładujesz do naleśników i natychmiast przysyłasz kammie ;)

neuro - 2008-09-09, 11:08

kamma napisał/a:
I taki ciepły farsz ładujesz do naleśników i natychmiast przysyłasz kammie

I taki ciepły farsz na ugotowane ziemniaczki. Nic więcej nie potrzeba :]

kamma - 2008-09-09, 11:26

No, chyba że kammy do towarzystwa :P
No, z ziemniakami też jest bardzo dobry.

Agnieszka - 2008-09-09, 11:31

kamma napisał/a:
Agnieszka, ja tam najbardziej lubię potrawy z suszonych grzybów, czyli przede wszystkim uszka :) I dodaję te grzyby do różnych rzeczy: do zup, bigosów....
Świeże grzyby nadają się na farsz do naleśników. trzeba podsmażyć cebulkę, a potem pokrojone grzyby dorzucić i smażyć, czasem dolewając wody, aż się wysmażą (podobno surowe podgrzybki są trujące). Na koniec przyprawić solą, pieprzem i właściwie chyba niczym więcej, żeby nie zagłuszyć tego leśnego aromatu :) Żadnego zagęstnika. I taki ciepły farsz ładujesz do naleśników i natychmiast przysyłasz kammie ;)


:-D

dynia - 2008-09-10, 08:37

Agnieszka zupa krem ze świeżych grzybków ok 1kg z grzankami obłęd 8-)
majaja - 2008-09-12, 17:27

Jakbyś nadal miała za dużo i chciała na potem, to aby zamrozzić trzeba grzyby najpierw trochę obgotować.
Babcia mojego męża z grzbów robi najlepsze na świecie kotleciki wigilijne, niebo w gębie, niestety babcia jak to babcia jest niedopodrobienia.

Agnieszka - 2008-09-12, 21:18

U mnie w zamrażarce mieszkają naczynia kuchenne :-D więc zjadamy na bieżąco.
Kamma narobiła mi smaka na kanie, echhh


moje babcie robiły potrawy, na których wspomnienie mam ślinotok. Na grzyby każda miała swoje regionalne np. jedna robiła olszówki a druga uznawała je za trujące, mimo wszystko moje babcie w tej dziedzinie były super.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group