| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Grzyby
Agnieszka - 2008-09-09, 09:22 Temat postu: Grzyby Zostałam posiadaczką grzybów świeżych, pachnących lasem (pewnie będą kolejne). Szukam inspiracji i chętnie poczytam o sprawdzonych potrawach z użyciem w/w (no z wyjątkiem słoikowych bo przetwory w tym roku to u mnie minimum).
Grzyby które mam to podgrzybki
kamma - 2008-09-09, 10:38
Agnieszka, ja tam najbardziej lubię potrawy z suszonych grzybów, czyli przede wszystkim uszka I dodaję te grzyby do różnych rzeczy: do zup, bigosów....
Świeże grzyby nadają się na farsz do naleśników. trzeba podsmażyć cebulkę, a potem pokrojone grzyby dorzucić i smażyć, czasem dolewając wody, aż się wysmażą (podobno surowe podgrzybki są trujące). Na koniec przyprawić solą, pieprzem i właściwie chyba niczym więcej, żeby nie zagłuszyć tego leśnego aromatu Żadnego zagęstnika. I taki ciepły farsz ładujesz do naleśników i natychmiast przysyłasz kammie
neuro - 2008-09-09, 11:08
| kamma napisał/a: | | I taki ciepły farsz ładujesz do naleśników i natychmiast przysyłasz kammie |
I taki ciepły farsz na ugotowane ziemniaczki. Nic więcej nie potrzeba :]
kamma - 2008-09-09, 11:26
No, chyba że kammy do towarzystwa
No, z ziemniakami też jest bardzo dobry.
Agnieszka - 2008-09-09, 11:31
| kamma napisał/a: | Agnieszka, ja tam najbardziej lubię potrawy z suszonych grzybów, czyli przede wszystkim uszka I dodaję te grzyby do różnych rzeczy: do zup, bigosów....
Świeże grzyby nadają się na farsz do naleśników. trzeba podsmażyć cebulkę, a potem pokrojone grzyby dorzucić i smażyć, czasem dolewając wody, aż się wysmażą (podobno surowe podgrzybki są trujące). Na koniec przyprawić solą, pieprzem i właściwie chyba niczym więcej, żeby nie zagłuszyć tego leśnego aromatu Żadnego zagęstnika. I taki ciepły farsz ładujesz do naleśników i natychmiast przysyłasz kammie |
dynia - 2008-09-10, 08:37
Agnieszka zupa krem ze świeżych grzybków ok 1kg z grzankami obłęd
majaja - 2008-09-12, 17:27
Jakbyś nadal miała za dużo i chciała na potem, to aby zamrozzić trzeba grzyby najpierw trochę obgotować.
Babcia mojego męża z grzbów robi najlepsze na świecie kotleciki wigilijne, niebo w gębie, niestety babcia jak to babcia jest niedopodrobienia.
Agnieszka - 2008-09-12, 21:18
U mnie w zamrażarce mieszkają naczynia kuchenne więc zjadamy na bieżąco.
Kamma narobiła mi smaka na kanie, echhh
moje babcie robiły potrawy, na których wspomnienie mam ślinotok. Na grzyby każda miała swoje regionalne np. jedna robiła olszówki a druga uznawała je za trujące, mimo wszystko moje babcie w tej dziedzinie były super.
|
|