wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - lasagne

superchick - 2008-09-15, 16:12
Temat postu: lasagne
Kupiłam już gotowe płaty lasagne, trzy opakowania mrożonego szpinaku, kartonik przecieru pomidorowego i... co dalej :oops: ? Da się to jakoś po wegańsku przyrządzić? Za wszelkie pomysły i sugestie będę wdzięczna :)
mossi - 2008-09-15, 16:25

hxxp://www.puszka.pl/ myśle, że tu duzo inspiracji znajdziesz. Mi lasagna nigdy nie wychodzi :-(
daria - 2008-09-15, 16:51

ze szpiankiem rzadko robię
ale jeśli po wegańsku to najlepiej dodać trochę tofu do szpinaku
jakieś przyprawy no i na wierzch polać pomidorami

zapiekać pod przykryciem żeby płaty zrobiły się miękkie, albo wcześniej je ugotować :-)

bojster - 2008-09-15, 16:53

Bardzo ważna rzecz: lasagne najlepiej smakuje odgrzewana. Tak że najlepiej robić w dzień wcześniej i odstawić, ewentualnie rano robić na wieczór. Wiem, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem od razu po zrobieniu, ale warto. ;-)
rosa - 2008-09-15, 18:51

mi wychodzi, 90% niedzielnych obiadów to właśnie ona :-)
nie podgotowuje płatów, robię sos beszamelowy (vegan) i nim smaruję, żeby nie były twarde
u nas zawsze jest zielone: szpinak/brkuły/cukinia, na zmianę z czerwonym:sos pomidorowy + tofu/parówka sojowa
robimy dwie wersje, chłopy do swojej dają ser, moja jest bez, nie rozpada się i jest smaczna

DagaM - 2008-09-15, 19:47

Ja tez robiłam i nawet smakowało mojemu mięsożernemu mężowi. Właściwie to był w szoku, że da się zjeść i nawet bardzo smaczne.
Szpinak robię tak, że podsmażam cebulkę, do tego daję pieczarki i na koniec wrzucam szpinak, najlepiej rozmrożony, wtedy szybciej sie poddusi. Szpinak sam w sobie jest koszmarnie mdły, więc trzeba mocniej przyprawić - czosnek, sól, gałka muszkatołowa. Suche płaty układam na blaszce, na to masa szpinakowo-pieczarkowa, polewam sosem beszamelowym (w wersji vegan), i znowu, płat, masa szpinakowa, sos. Do lasanii szpinakowej pasuje tez sos pomidorowy, z dodatkiem cebulki (zeszklonej), czosnku, bazylii, oregano.
Pycha, palce lizać!

kofi - 2008-09-16, 07:41

bojster napisał/a:
Bardzo ważna rzecz: lasagne najlepiej smakuje odgrzewana. Tak że najlepiej robić w dzień wcześniej i odstawić, ewentualnie rano robić na wieczór. Wiem, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem od razu po zrobieniu, ale warto. ;-)

No własnie też to wczoraj zauważyłam. Niestety ta porcja co została do odgrzania nie dla mnie była :-/
Ja gotowałam płaty, ale poprzednio, jak mój mąż robił to nie gotował i chyba było lepsze. Tylko wtedy więcje sosu trzeba.
Ostatno była ze szpinakiem (z twarożkiem) i sosem beszamelowym, ale taka, jak pisze rosa jest lepsza - jak z takimi farszami robię tort warzywny (zamiast płatów lazanii daję naleśniki).

Karolina - 2008-09-16, 07:45

A ja robię pomidorową. Przekładam każdą warstwę jakimiś podsmażonymi warzywami - cukinią, brokułem, szpinakiem, cebulką i kazdą warstwę polewam sosem pomidorowym. W takiej zalewie ciasto wyciąga wodę z sosu i gotuje się samo w sobie.
dżo - 2008-09-16, 07:48

rosa napisał/a:
robię sos beszamelowy (vegan)

rosa, jak go robisz?

kofi - 2008-09-16, 08:04

euridice, wygląda i brzmi cudnie.
A jak to robisz, że Ci się nie rozpływa?
Ja staram się zawsze zająć całe naczynie płatami (biorę więcej niż 1), bo boję się, że mi się rozjedzie.

rosa - 2008-09-16, 09:36

dżo robię ja kuchareczka z soyoli (margaryna, którą kupuję w zasadzie tylko do tego beszamelu), białej mąki i mleka ryżowego lub sojowego , sól pieprz, gałka
niestety proporcje ustalam na oko, a jak wychodzą grudy to mam browna pod ręką i po sprawie

erudice, super zdjęciówka! nigdy nie robiłam takiej karbowanej, musze spróbować

kofi - 2008-09-16, 09:51

Nigdy nie widziałam takiej falbaniastej, myślałam, że to pod wpływem pieczenia, tak się sfalbankowała ;-)
U nas to w ogóle mały wybór, razowej nie uświadczysz.

dżo - 2008-09-16, 09:51

rosa napisał/a:
(margaryna, którą kupuję w zasadzie tylko do tego beszamelu),
a można ją kupić w normalnym sklepie? szczerze, to pierwszy raz o takiej słyszę,
superchick - 2008-09-16, 10:23

Dziękuję za wszystkie sugestie! Dzisiaj spróbuję zrobić lasagne, już rozmrażam szpinak, ale boję się jakoś ;) . Czy sos szpinakowy ma być gęsty (taki jak do obiadu) czy raczej rzadki? Aha i czy układając warstwy lasagne przed pierwszym płatem rozlać warstwę sosu na blaszce? Czy od razu płaty?
Karolina - 2008-09-16, 11:05

Sos ścieknie na sam dół.
kofi - 2008-09-16, 11:06

Ja robię szpinak raczej gęsty i sos oprócz szpinaku - beszamelowy.
Smaruję masłem, albo olejem, ale możesz też wlać trochę sosu.

rosa - 2008-09-16, 11:54

ja smaruje naczynie żarodporne beszamelem i na to płaty, ale raczej sos gęsty jest
szpinak też gesty

dżo - ja kupiłam w organiku, w normalnych sklepach nie widziałam

dżo - 2008-09-16, 11:58

rosa, dzięki, poszukam

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group