wegedzieciak.pl
forum rodzin wegañskich i wegetariañskich

Nasze zdrowie - ¦wie¿e orzechy w³oskie

Malinetshka - 2008-09-29, 23:13
Temat postu: ¦wie¿e orzechy w³oskie
Jak w temacie.. Nie znalaz³am odpowiedzi w wyszukiwarce na forum, ani te¿ w innych miejscach w sieci.
Jak to jest z orzechami w³oskimi? Je¶li s± dojrza³e (zielona pokrywa jest popêkana i lekko odchodzi lub odpad³a ju¿ sama) to czy zdrowo je wcinaæ takie wilgotne? Zwykle na pocz±tku bardzo ³adnie schodzi z orzecha ta cieniutka skórka (jest gorzka i wnioskujê, ¿e niekoniecznie korzystna dla nas w tej pierwszej fazie, ale nie wiem czy to dobry wniosek 8-) ) Pó¼niej ju¿ trudniej odchodzi, choæ zanim orzech nie zostanie wysuszony to nadal jest gorzka.. Zdrowe s± takie orzechy czy niet? :roll:

EDIT: Zadajê to pytanie maj±c na uwadze, ¿e podobno nie ma g³upich pytañ :oops: :mryellow: :-P

Lily - 2008-09-29, 23:25

Nie wiem, ale takie s± najpyszniejsze na ¶wiecie! Nota bene od lat nie jad³am :(
YolaW - 2008-09-29, 23:34

Malinetshka napisa³/a:
Zdrowe s± takie orzechy czy niet?

Parê dni temu zjad³am kilka - niebo w gêbie :) Ale czy zdrowe to nie wiem...zak³adam, ¿e tak.

zojka3 - 2008-09-30, 06:47

Po mojemu to one powinny byæ najlepsze, bo niezje³cz³e, omega ¶wie¿utka ;-)
Ale jak to z nimi jest te¿ siê chêtnie dowiem.

d¿o - 2008-09-30, 07:20

Malinetshka, je¶æ, je¶æ, one s± takie pyszne, teraz najpyszniejsze i lekko strawne :-D . Nigdy nie s³ysza³am aby ¶wie¿e orzechy mia³y jakie¶ z³e w³a¶ciwo¶ci, to raczej niemo¿liwe. Ró¿nica miedzy ¶wie¿ymi a suszonymi wg mnie polega jedynie na zawarto¶ci wody i na tym ¿e ¶wie¿e s± mniej kaloryczne bo nie maj± skoncentrowanych sk³adników tak jak suche (podobnie np. z suszonymi i ¶wie¿ymi morelami).
frjals - 2008-09-30, 09:06

Och, w³a¶nie mamy troche takich orzechów i prawdê mówi±c nie chce mi siê ich suszyæ bo s± takie pyszne. Zjad³am ich ju¿ troche i nie umar³am, znaczy ok, nie? ;-) :mryellow:
Malinetshka - 2008-09-30, 09:46

Dziêki za odpowiedzi :D
Mi takie te¿ smakuj± (choæ kiedy¶ bardziej ni¿ suszone, a teraz.. s± po prostu inne, ale te¿ mniam :) )
A co z t± gorzk± skórk±? obieracie? To¿ to robota dla chomika ;)
PS: No i paznokcie wygl±daj± po tym super :mrgreen: 8-)

Lily - 2008-09-30, 09:50

Ja zawsze obiera³am i w sumie za czasów, kiedy mia³am takie orzechy od babci, to jad³am wy³±cznie ¶wie¿e, nigdy potem mi nie smakowa³y suszone, ze wzglêdu na gorzk± skórkê w³a¶nie :)
Capricorn - 2008-09-30, 10:09

U W I E L B I A M !!! i nie zrezygnujê. ;-)
Malinetshka - 2008-09-30, 10:27

Lily, ale ta gorycz praktycznie znika jak ju¿ siê ca³kiem ususz±. Najmniej smaczny wg mnie jest ten 'stan po¶redni' ;) Gdy skórka ju¿ nie odchodzi a jeszcze jest gorzka.. Przynajmniej ja tak czujê.
Lily - 2008-09-30, 10:35

Jak dla mnie nie ma porównania - suszone s± gorzkie, ¶wie¿e obrane s± s³odkie :)
Malinetshka - 2008-09-30, 10:39

No chyba, ¿e tak :)
rosa - 2008-09-30, 10:47

ja te¿ uwielbiam. na naszym jeszcze ma³ym orzechu F zebra³ oko³o 30 szt.
od razu zosta³y po¿arte.
skórki nie obieram

dynia - 2008-09-30, 16:06

I ja ubóstwiam ,wcinam jak leci ze skór±,obieram tylko Jadze :-)
YolaW - 2008-09-30, 20:40

Ja obieram. Jak s± takie super ¶wie¿e to skórka sama schodzi :)
Manu - 2008-09-30, 21:31

a wiecie moze jak bardzo taki orzech jest "ska¿ony" pod wzgledem pestycydow? ja na kazdym spacerze budze Polcie przez rozgniatanie skorupek bo po drodze mamy pelno orzechow wiec zbieram i zaraz zjadam :-P W okolicy strasznie pryskaja winogrona (tych bym nie ruszyla :-/ ) orzechom wiec tez sie "dostaje".
neon.ka - 2011-09-20, 18:35

A ja chcia³am zapytaæ jakie macie sposoby na oczyszczenie orzechów z zanieczyszczeñ pozostaj±cych na skorupce zaraz po wyjêciu ich z tej zielonej otoczki, w której spadaj± z drzewa? [równie¿ zadajê to pytanie wychodz±c z za³o¿enia, ¿e nie ma g³upich pytañ :-) ]. Czy po prostu je moczycie i myjecie, czy mo¿e lepiej zostawiæ je, by te w³ókna wysch³y i wtedy same odpadn±?
Sporo takich orzechów dzi¶ wyzbiera³am i wydaje siê, ¿e bez rêkawiczek nie podchod¼. ;-)

Agnieszka - 2011-09-21, 17:20

U mnie rêcznie - paznokciami. Na szczê¶cie sama lubiê te m³ode ze skórk±, dziecko starsze i jak woli obrane samo d³ubie.
priya - 2011-09-22, 06:46

Agnieszka, neon.ka pyta³a raczej nie o skórkê tylko i w³ókna na skorupce ;-) O moczeniu pierwszy raz s³yszê :shock: Robiê wszystko ¿eby wysch³y szybko, wiêc dodatkowe moczenie wydaje mi siê bez sensu. To co schodzi obieram palcami (rêce nie do wystawiania na widok publiczny prze kilka dni potem :-P ), reszta odpadnie jak wyschnie. W³a¶nie mam kilak kartonów orzechów i miejmy nadzieje, ze s³oneczko bêdzie i piêknie je wysuszy, kolejne tony pod drzewami i na nich czekaj± na zebranie.
neon.ka - 2011-09-22, 21:02

tak, priya ma racjê Agnieszko. :-)
Niemniej jednak ju¿ sama podjê³am dzia³ania wcze¶niej, bo có¿ - pytanie powsta³o w wyniku potrzeby, a potrzeba nie mog³a d³ugo czekaæ. ;-) A pyta³am, bo pierwszy raz mia³am styczno¶æ z takimi orzechami prosto z drzewa. Wcze¶niej zawsze widzia³am tylko czy¶ciutkie skorupki na bazarku lub w misce na stole. ;-)
Moje orzechy by³y w ka¿dym razie bardzo brudne, wiêc przep³uka³am je dwa razy, a potem rzuci³am na blachy z piekarnika i wystawi³am na balkon my¶l±c sobie, ¿e jak siê wysuszy, to pewnie niemal samo odleci.
Ale dziêki za odpowiedzi. :-)
Jak to siê jednak cz³owiek uczy przez ca³e ¿ycie. 8-)

Agnieszka - 2011-09-22, 21:39

ok
U nas orzechy na drzewach, ró¿nie otwieraj± otoczki. Jedne spadaj± samodzielnie, inne po tym jak uderz± o ziemiê, niektóre trzeba wy³upic czê¶ciowo, kolejne strzasn±c z drzewa i obrac. Jak pogoda zostawiamy na s³oñcu (zw³aszcza jak mokre). Do obierania albo rêkawiczki albo nie zwracasz uwagi na d³onie. Po dziestu kilogramach i tak jest wszystko jedno.
Te ³adne s± myte, naszym w³ókna zazwyczaj zostaj±, ciemniej± i sobie s±.

iza05-71 - 2011-10-01, 17:35

nie przypuszczam, ¿eby taka skórka odchodz±ca z orzechów by³a niezdrowa, ale ja uwielbiam w³a¶nie takie!!! S± s³odziutkie i pyszne, oczywi¶cie obrane, ale z tego co wiem to starsze osoby robi± nalewki na spirytusie z niedojrza³ych owoców w tych zielonych skorupkach i s± ponoæ rewelacyjne na ¿o³±dek i trawienie, wiêc same orzechy nie mog± zaszkodziæ, to tylko kwestia smaku (goryczki)
mono-no-aware - 2012-12-20, 21:30

czy kto¶ zna patent na ³upanie orzechów w³oskich. Jaki¶ czas temu przesta³y fajnie "pêk±æ" w dziadku do orzechów i za Chiny Ludowe nie da siê ich wyci±gaæ, mo¿na zmia¿d¿yæ praktycznie ca³y orzech, a i tak siê trzyma skorupki. Na pocz±tku my¶la³am, ¿e z jednego ¼ród³a, ale nie ... na pocz±tku te same orzechy b. ³adnie roz³upywa³o siê, a teraz to jaka¶ megamasakra
Kat... - 2012-12-20, 23:00

mono-no-aware, ja zawsze biorê ma³y no¿yk, wk³uwam siê od spodu przy ³±czeniu w to miêkkie i przekrêcam. Orzech otwiera siê i rozpada na dwie czê¶ci.
bronka - 2012-12-21, 11:36

mono-no-aware, mnie siê wydaje, ¿e to jednak kwestia orzechów, a nie- stopnia wysuszenia. Mam teraz przepyszne i dobrze siê ³uska, a suche s±.
miia - 2012-12-21, 21:08

Ja ³uskam orzechy tak jak Kat...Obiera siê szybko¶ciowo. I co wa¿ne, wokó³ te¿ jest czysto :)
mono-no-aware - 2012-12-21, 21:30

bronka napisa³/a:
mono-no-aware, mnie siê wydaje, ¿e to jednak kwestia orzechów, a nie- stopnia wysuszenia. Mam teraz przepyszne i dobrze siê ³uska, a suche s±.


Te¿ mi siê tak wydaje, tym bardziej, ¿e konsutowa³am to dzisiaj na targu, widocznie poprzedni zakup by³ wymieszany z orzechami dobrej jako¶ci i felernymi. Nic rzuci siê ptakom.

mono-no-aware - 2012-12-21, 21:31

miia napisa³/a:
Ja ³uskam orzechy tak jak Kat...Obiera siê szybko¶ciowo. I co wa¿ne, wokó³ te¿ jest czysto :)


Ja tam wolê dziadka do orzechów i to jeszcze takiego a la grzybek czy co¶ w podobnym tonie, mnie nawet tradycyjny dziadek nie przekona, bo bojê siê uszczypn±æ, a co dopiero u¿ywaæ no¿yka ;) (w przypadku tych orzechów i tak by to nic nie da³o)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group