| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - musli
zizu - 2008-10-08, 11:06 Temat postu: musli witam,
mam pytanie: jak przygotować musli, aby było ono możliwie najbardziej wartościowe?
czy płatki [np. górskie] należy prażyć, czy nie jest to konieczne?
co można do takich płatków dodać, aby musli było odżywcze, wartościowe i do tego jeszcze zjadliwe?
sezam? siemie lniane? amarantus? rodzynki? jabłko?
dżo - 2008-10-08, 11:44
zizu, możesz zrobić sobie domowe cranchy zwane granolą, np takie:
Składniki:
4 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. migdałów, orzechów, siemienia lnianego, ziarna sezamu
3/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. rodzynków
1 szkl. płatków kukurydzianych
3-4 łyżeczki miodu
1/4 szkl. oleju
Przygotowanie:
Połączyć pierwsze cztery składniki w jednej misce. W kubku połączyć miód z olejem, a następnie wlać wolno do pozostałych składników dokładnie mieszając.
Położyć całość na blachę na wysokość 2 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 20 min. od czasu do czasu mieszając, po czym zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni C i piec przez następne 40-60 min.
Na końcu dodać rodzynki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać.
zizu - 2008-10-08, 12:00
dżo, dziękuję bardzo.
myślę o czymś nie tak bardzo słodkim.
czy płatki górskie + dodatki można zalewać wrzątkiem? podobno są wtedy lepiej przyswajalne?
Tusia - 2008-10-12, 20:55
Ja robię zazwyczaj tak:
Płatki owsiane lub jęczmienne, albo oba rodzaje- zalewam wrzątkiem, mieszam z łyżeczka miodu
rodzynki zalewam gorącą wodą, aby zmiękły
mielę siemię lniane i sezam, czasem orzechy włoski w młynku do kawy
jedno jabłko ścieram na tartce
kroję banana w plasterki
mieszam wszystkie składniki i skrapiam cytryną.
Chyba jutro sobie zrobię
YolaW - 2008-10-12, 21:03
Ale mi smaka narobiłyście Chyba wypróbuję ten przepis dżo (wyjdzie zapas na ile śniadań? będzie smaczne z mlekiem sojowym?).
dżo - 2008-10-13, 06:31
YolaW, wychodzi tego dośc sporo, ale na ile śniadań? to zależy jak dużą porcję potrafisz zjeśc rano .
puszczyk - 2008-10-13, 07:50
Tylko jak to pogodzić z tym, że płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak?
zizu - 2008-10-13, 10:27
| puszczyk napisał/a: | | Tylko jak to pogodzić z tym, że płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak? |
no właśnie? a dlaczego płatki powinny być namoczone?
dżo - 2008-10-13, 10:54
| puszczyk napisał/a: | | płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak? |
w tym przypadku nie moczę płatków,
| zizu napisał/a: | | a dlaczego płatki powinny być namoczone? |
zizu, bo płatki owsiane zawierają antyodżywcze substancje (fityniany), które min. utrudniaja przyswajanie składników mineralnych, a woda zakwaszona cytryną powoduje ich wypłukiwanie a tym samym zwiększa dostepnośc do mikroelementów,
puszczyk - 2008-10-13, 11:42
Może dlatego warto zrobić granolę, to chociaż się poprażą. Jeszcze nigdy nie robiłam, spróbuję.
YolaW - 2008-10-13, 20:21
| dżo napisał/a: | | wychodzi tego dośc sporo, ale na ile śniadań? to zależy jak dużą porcję potrafisz zjeśc rano |
caly gleboki talerz (ta pierwsza czesc do paska ), to chyba sporo, nie? ile takich talerzy by wyszlo?
YolaW - 2008-10-14, 19:41
euridice wem wiem, ale tak ogólnie daje to jakiś mniej więcej obraz ilości
dżo - 2008-10-15, 07:10
| YolaW napisał/a: | | ile takich talerzy by wyszlo? |
YolaW, naprawde trudno mi to ocenić, tej granoli wychodzi takie spore pudełko, może z 500 g,
|
|