wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - musli

zizu - 2008-10-08, 11:06
Temat postu: musli
witam,

mam pytanie: jak przygotować musli, aby było ono możliwie najbardziej wartościowe?

czy płatki [np. górskie] należy prażyć, czy nie jest to konieczne?

co można do takich płatków dodać, aby musli było odżywcze, wartościowe i do tego jeszcze zjadliwe?

sezam? siemie lniane? amarantus? rodzynki? jabłko?

dżo - 2008-10-08, 11:44

zizu, możesz zrobić sobie domowe cranchy zwane granolą, np takie:

Składniki:
4 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. migdałów, orzechów, siemienia lnianego, ziarna sezamu
3/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. rodzynków
1 szkl. płatków kukurydzianych
3-4 łyżeczki miodu
1/4 szkl. oleju
Przygotowanie:
Połączyć pierwsze cztery składniki w jednej misce. W kubku połączyć miód z olejem, a następnie wlać wolno do pozostałych składników dokładnie mieszając.
Położyć całość na blachę na wysokość 2 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 20 min. od czasu do czasu mieszając, po czym zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni C i piec przez następne 40-60 min.
Na końcu dodać rodzynki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać.

zizu - 2008-10-08, 12:00

dżo, dziękuję bardzo.

myślę o czymś nie tak bardzo słodkim.

czy płatki górskie + dodatki można zalewać wrzątkiem? podobno są wtedy lepiej przyswajalne?

Tusia - 2008-10-12, 20:55

Ja robię zazwyczaj tak:
Płatki owsiane lub jęczmienne, albo oba rodzaje- zalewam wrzątkiem, mieszam z łyżeczka miodu
rodzynki zalewam gorącą wodą, aby zmiękły
mielę siemię lniane i sezam, czasem orzechy włoski w młynku do kawy
jedno jabłko ścieram na tartce
kroję banana w plasterki
mieszam wszystkie składniki i skrapiam cytryną.


Chyba jutro sobie zrobię

YolaW - 2008-10-12, 21:03

Ale mi smaka narobiłyście :) Chyba wypróbuję ten przepis dżo (wyjdzie zapas na ile śniadań? będzie smaczne z mlekiem sojowym?).
dżo - 2008-10-13, 06:31

YolaW, wychodzi tego dośc sporo, ale na ile śniadań? to zależy jak dużą porcję potrafisz zjeśc rano :-D .
puszczyk - 2008-10-13, 07:50

Tylko jak to pogodzić z tym, że płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak?
zizu - 2008-10-13, 10:27

puszczyk napisał/a:
Tylko jak to pogodzić z tym, że płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak?


no właśnie? a dlaczego płatki powinny być namoczone?

dżo - 2008-10-13, 10:54

puszczyk napisał/a:
płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak?

w tym przypadku nie moczę płatków,
zizu napisał/a:
a dlaczego płatki powinny być namoczone?

zizu, bo płatki owsiane zawierają antyodżywcze substancje (fityniany), które min. utrudniaja przyswajanie składników mineralnych, a woda zakwaszona cytryną powoduje ich wypłukiwanie a tym samym zwiększa dostepnośc do mikroelementów,

puszczyk - 2008-10-13, 11:42

Może dlatego warto zrobić granolę, to chociaż się poprażą. Jeszcze nigdy nie robiłam, spróbuję. :-)
YolaW - 2008-10-13, 20:21

dżo napisał/a:
wychodzi tego dośc sporo, ale na ile śniadań? to zależy jak dużą porcję potrafisz zjeśc rano

caly gleboki talerz (ta pierwsza czesc do paska :) ), to chyba sporo, nie? ile takich talerzy by wyszlo?

YolaW - 2008-10-14, 19:41

euridice wem wiem, ale tak ogólnie daje to jakiś mniej więcej obraz ilości :-P :mryellow:
dżo - 2008-10-15, 07:10

YolaW napisał/a:
ile takich talerzy by wyszlo?

YolaW, naprawde trudno mi to ocenić, tej granoli wychodzi takie spore pudełko, może z 500 g,


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group