| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
 |
Dania gor±ce - Kotleciki z soczewicy
hans - 2007-06-12, 17:56 Temat postu: Kotleciki z soczewicy Kotleciki z soczewicy
Sk³adniki:
6 ³y¿ek sto³owych czerwonej soczewicy (oko³o 12 – 15 kotlecików)
Ma³y z±bek czosnku, ewentualnie czosnek suszony ¼ ³y¿eczki (najlepiej zmieliæ), lub asafetyda lub cebula
½ ³y¿eczki zmielonego kminu rzymskiego (upra¿onego wcze¶niej na suchej patelni), mo¿e byæ kminek, ale ca³kowicie zmienia smak potrawy
Szczypta cz±bru, szczypta bazylii, szczypta zmielonych li¶ci curry (lub gotowe curry, choæ to ju¿ nie to samo), mo¿na dodaæ trochê mielonej kozieradki , sól
M±ka razowa lub graham
Olej do sma¿enia
Sposób przygotowania:
Ugotowaæ soczewicê w niewielkiej ilo¶ci wody, gotowaæ oko³o 15 min do prawie ca³kowitego odparowania wody (po zamieszaniu, soczewica ma mieæ konsystencjê do¶æ gêstej pasty). Dodaæ posiekany lub wyci¶niêty czosnek (albo zamienniki), dodaæ resztê przypraw. Dosypaæ m±kê razow± niewielk± ilo¶æ, wymieszaæ, je¶li za rzadkie dosypaæ jeszcze troszkê (ciasto powinno lekko kleiæ siê do d³oni). Uformowaæ kulki mnie wychodzi ok. 12, rozgrzaæ olej na patelni, przed wrzuceniem na olej kuleczki zgnie¶æ, uformowaæ placuszki grubo¶ci do ok. 1 cm nie grubsze (bo mog± byæ niedosma¿one w ¶rodku).
Sma¿yæ na ¶rednim ogniu, na z³otobr±zowy kolor z obu stron, podawaæ prosto z patelni (wtedy najsmaczniejsze) z ziemniaczkami i surówk±
kasienka - 2007-06-12, 18:02
mniam, jutro robiê
bojster - 2007-06-28, 19:25
Wy¶mienite!
hans - 2007-06-29, 10:37
| bojster napisa³/a: | | Wy¶mienite! |
Smaczne i dziecinnie proste, nawet kuchenny nowicjusz sobie poradzi
kasienka - 2007-07-26, 17:17
Wtedy nie zrobi³am, bo soczewica siê skoñczy³a, ale zrobi³am dzisiaj
PYSZNE i bardzo proste
Tylko trochê mi siê rozwali³y na patelni, ale muszê chyba nad konsystencj± popracowaæ. Z wierzchu by³y super chrupi±ce, a kumin...ech, có¿ za cudowny zapach wype³ni³ kuchniê podczas mielenia. Uwielbiam t± przyprawê, jest zupe³nie inna ni¿ kminek, choæ ja kminek trawiê, ale np. mój m±¿ nie cierpi-a kumin-owszem...A, no i zapomnia³am je posoliæ Ale posolili¶my na talerzu
hans - 2007-07-26, 22:30
Kasiu wiêcej m±ki powinna¶ daæ, to je "sklei"...tylko uwa¿aj ¿eby nie przesadziæ, bo idealny materia³ na podeszwy do butów wyprodukujesz
kasienka - 2007-07-26, 23:05
hans, dok³adnie, da³am chyba trochê za du¿o m±ki w³a¶nie, dosypa³am od razu i masa by³a jeszcze bardzo gor±ca, a jak ostyg³a na tyle, bym mog³a ukleiæ kulki, to by³a do¶æ sucha. Ale na pewno jeszcze bêdê je robiæ
hans - 2007-07-26, 23:16
| kasienka napisa³/a: | | da³am chyba trochê za du¿o m±ki w³a¶nie |
incredibile...mamma mia! ja od lat je robiê i...ma³o m±ki - rozlatuj± siê, do¿o m±ki - podeszwy, równowaga m±czna - ideale!
Acha lepiej do przestudzonej soczewicy tê m±kê sypaæ, bo inaczej sie zaparza i to mo¿e wywo³ywaæ Twój problem rozlatywato¶ci
kasienka - 2007-07-26, 23:21
hans, trochê przesadzi³am, one siê nie rozsypa³y ca³kiem, by³y okr±glutkie i ca³e, trochê jakby z nich poodpada³o tylko Nastêpnym razem dodam do przestudzonej soczewicy, ale dzi¶ jak poczu³am ten zmielony kumin, to ju¿ nie by³am w stanie d³u¿ej czekaæ na efekt
hans - 2007-07-26, 23:24
rozlatywate czy nie...i tak proste i pychowate
martka - 2007-07-27, 16:38
tak opowiadacie pysznie o tych kotlecikach, ze tez sie skusze lada dzien
Malinetshka - 2007-08-13, 22:45
No to ja te¿ je zrobiê, jutro
akurat mam wszystkie wymienione przez hansa przyprawy, a do tego uwielbiam cumin dziêki z góry za przepis, po przetestowaniu napiszê jak by³o...
Cytrynka - 2007-08-14, 08:00
Musze spróbowaæ jak tylko kupie te przyprawê.
gosiabebe - 2007-08-14, 13:15
dzis mieli¶my kotleciki na obiad- PYCHA
marcyha - 2007-08-14, 23:15
a to ja zrobiê jutro, o! Tylko kmin to chyba w zembiskach zmielem, bo mi m³ynek uma³
zojka3 - 2007-08-15, 03:43
Jak ja Was kocham za te przepisy! Cz³owiek nie musi siê za bardzo wysilaæ z wymy¶laniem. Ostatnio trenowa³am non-stop kolor pierogi Ani D. M±¿ mnie za to pokocha³ bardziej ale chyba nied³ugo znienawidzi-przerzucê siê wiêc na kotlety hihi
Malinetshka - 2007-08-24, 08:48
Aa... zapomnia³am napisaæ, ¿e pyszniutkie te kotleciki mi wysz³y!! dziêki hans za przepis
dynia - 2007-09-10, 18:17
Dzisiaj by³y u nas na obiad musze przyznæ ,ze wysmienite
hans - 2007-09-13, 22:43
| Malinetshka napisa³/a: | dziêki hans za przepis |
proszê bardzo
| dynia napisa³/a: | Dzisiaj by³y u nas na obiad musze przyznæ ,ze wysmienite |
i jakie proste nieprawda¿
kasienka - 2007-09-13, 22:51
A ja ostatnio nie dodajê m±ki i robiê z tego pastê
hans - 2007-09-13, 22:53
| kasienka napisa³/a: | A ja ostatnio nie dodajê m±ki i robiê z tego pastê |
ja te¿
Malroy - 2007-09-14, 06:44
dzisiaj bêdê jad³, dam znaæ jak wysz³y mojej ma³¿once
martka - 2007-09-14, 15:50
w koñcu zrobi³am kotleciki. ale¿ nam smakowa³y ....i jaka prosta robota
eenia - 2007-10-08, 17:23
My te¿ do³±czamy do fanów
hans - 2007-10-13, 22:30
| eenia napisa³/a: | My te¿ do³±czamy do fanów |
A my jeste¶my zwolennikami Twoich falafelków...
dort - 2007-10-16, 10:17
u nas w weekend by³ tradycyjny obiad kotlet, ziemniaki i surówka - pycha
koko - 2009-09-04, 08:47
Ja te¿ robiê takie kotleciki. Mój sposób na rozpadanie to zarodki pszenne - zlepiaj± jak poxilina. Nie trzeba ich dodawaæ du¿o, poza tym je¶li siê przesadzi to nieco zmieniaj± smak potrawy (wiecie, ten ich charakterystyczny posmak )
busia - 2010-03-24, 16:54
zrobi³am je wczoraj na obiad z surówk± z kiszonej! pychaaa! kotleciki opanierowa³am w sezamie
daria - 2010-05-21, 20:27
to i ja jutro je na obiad podam zw³aszcza, ¿e przepis banalnie prosty!
patel - 2012-11-03, 13:58 Temat postu: Re: Kotleciki z soczewicy
| hans napisa³/a: | | szczypta zmielonych li¶ci curry |
li¶cie curry?! a co to takiego?
Malinetshka - 2012-11-04, 10:44
Li¶cie curry to... li¶cie curry... zielone...by³y pewnie jak by³y ¶wie¿e mo¿na znale¼æ suszone w sklepach typu Kuchnie ¦wiata czy inne, online na pewno w wielu miejscach.. charakterystyczny smak Indii lekka goryczka..
|
|