wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - zupa z ciecierzycy i porów

ag - 2008-10-23, 20:42
Temat postu: zupa z ciecierzycy i porów
Składniki:
ciecierzyca, namoczona przez noc
ziemniak
2-3 pory
2 ząbki czosnku
bulion warzywny
tarty parmezan
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzycę ugotować do miękkości razem z ziemniakiem. Pory przekroić na pół i pokroić w krążki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pory z czosnkiem i podsmażyć aż będą miękkie. Dodać ugotowaną ciecierzycę razem z ziemniakiem. Dolać bulion i gotować jeszcze kwadrans.

Połowę zupy zmiksować i połączyć z pozostałą częścią w garnku. Przed podaniem dodać tarty ser.

Przepis z książki Jamie Olivera (Oliver w Kuchni), zupa jest pyszna!

Malinetshka - 2008-10-23, 23:15

Cytat:
Przepis z książki Jamie Olivera (Oliver w Kuchni), zupa jest pyszna!

Pycha, to prawda. Zrobiłam ją kiedyś po obejrzeniu Olivera "w akcji", gdy przygotowywał tę zupę w swoim programie.. :)

kofi - 2008-10-24, 11:05

O, dzięki, fajne, super :-)
Izzi - 2008-10-24, 19:56

..aż mi ślinka kapie ;-) ...a że mam ciecierzyce i dorobiłam się blendera to jutro zaszaleje.. albo nawet i dziś :-P
Kamm - 2008-10-25, 11:41

Robilam kiedys podobną i zdązylam o niej zapomniec ;-)

Tym razem wezmę się za tę wersję ! Brzmi pysznie !

olgasza - 2008-10-27, 08:59

i u nas wczoraj byla, aczkolwiek lekko zmodyfikowana ( tylko jeden por, na korzysc kilku ziemniakow). Nastepnym razem sprobuje zachowac oryginalne proporcje. Ale i tak zniknela od razu. Dzieki za przepis!
Izzi - 2008-10-27, 14:11

..u mnie też była wczoraj i też nieco zmodyfikowana (zamiast pora była cebula) ..ale i tak była przepyszna :-D
kofi - 2008-10-28, 11:06

Ugotowałam na dzisiaj, zastanawiam się, czy miksować w ogóle, bo nie dość, że dobra, to jeszcze ładna :mrgreen:
ag - 2008-10-28, 11:23

Mozna nie miksowac wcale, jak wolisz. Ja miksuje tylko czesc zupy i dodaje do reszty, jest wtedy bardziej kremowa. Mozna tez zmiksowac calosc, ale jakos mi szkoda.
magcha - 2008-10-29, 13:16

A może byc bez parmezanu? Czy to juz zdecydowanie nie będzie to samo
?

ag - 2008-10-29, 20:51

Bez parmezanu tez jest bardzo smaczna. Ja często podjadam tę zupę przed podaniem, jeszcze bez sera.
martka - 2008-10-29, 22:31

ile ma być ciecierzycy? :roll:
olgasza - 2008-10-30, 08:01

martka, ja namoczylam szklanke (pol opakowania 0,5 kg), bo wiecej nie mialam. I bylo ok ;-)
martka - 2008-10-30, 08:11

dobrze, że mam dużo porów na stanie, bo namoczyłam ciut więcej ;-)
kofi - 2008-10-30, 08:53

Ja też zrobiłam bez sera, zgodnie z przepisem zmiksowałam połowę i zmieszałam z tą niezmiksowaną. Była pyszna. :-)
magcha - 2008-10-30, 09:32

Zrobiłam wczoraj bez sera, dałam mniej pora (jeden) za to więcej ziemniaków, marchewkę i natkę pietruszki. I więcej czosnku :roll: :mryellow: Pycha!
martka - 2008-10-30, 11:50

i u mnie bez sera, ale za to z dużą ilością natki pietruchy. pycha!! :-)
Kitten - 2008-11-03, 21:44

Wciągnęłam pól gara, ledwo się powstrzymałam przed wciągnięciem drugiej połowy :mrgreen: . Dodałam przyprawy prowansalskiej bo nie umiem tak bez ziół :-P . Nie miksowałam, bo nie mam czym, ale pewnie zmiksowane byłoby jeszcze lepsze - takie krrremowe :mrgreen:

Chyba hoduję tłuszczyk na zimę - nic tylko bym jadła i jadła :-P

neina - 2008-11-09, 00:01

A ja wlasnie wciagam trzecia miche. Musze sie opanowac i zostawic cos dla W :-)
renka - 2008-11-15, 21:17

Dzis zrobilam - Fionce bardzo smakowala, Ronka troche mietolila cieciorke, ale zagryzajac ogorkiem kiszonym dala rade ;-)
Dla mnie przepyszna (tez nie moglam sie oprzec, zeby nie zjesc kilku misek :oops: ... , ale ja cieciorke uwielbiam)

Tez odrobine zmodyfikowalam, bo dodalam marchewke i tylko jednego (ale olbrzymiego) pora. Bulionu zadnego nie dolewalam, tylko po prostu do podduszonego pora z czosnkiem wlalam cieciorke ugotowana z ziemniakiem i marchewka i dolalam wody.
Zmiksowalam czesc.
Aha, i parmezanu nie dodawalam, bo osobiscie nie znam go w wersji niepodpuszczkowej.

(Moj ojciec probowal - zawsze probuje moich zup, zeby wiedziec, co jego wnuczki jadaja ;-) - bardzo mu smakowala).

zina - 2009-06-27, 17:28

I ja dzis popelnilam takowa na obiad i...palce lizac! :-)
Doskonala ta kombinacja! (choc u nas bez sera a z marchewka i zielona pietruszka jeszcze)

devil_doll - 2009-06-28, 21:19

pyszna :) dodalam vegan cheddara zamiast parmezanu :)
agaB - 2009-09-06, 21:38

Zupa była pyszna. Oczywiście zapomniałam o parmezanie :-(
pomarańczka - 2009-09-09, 17:53

Ja też się skuszę na tę zupę :-D
squamish - 2012-03-19, 15:40

Zupa na szóstke ,pyszna.Ja całkowicie zblendowałam.A zamiast bulionu przysmażyłam z porem i czosnkiem starte na tartce marchem,seler i pietruszke.
Można pokombinować z przyprawami np z curry.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group