| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Powitania - witam i o zdrowie pytam ;)
zizu - 2008-10-25, 08:42 Temat postu: witam i o zdrowie pytam ;) Witam
w imieniu swoim oraz swojej rodziny.
z zainteresowaniem od pewnego czasu czytam to forum
nie jesteśmy wege, jemy mięso...
ale tematy zdrowego życia / zdrowego odżywiania są nam szczególnie bliskie.
chciałbym poradzić sie Was --- jakie produkty - w Waszym odczuciu --- winny trafić do jadłospisu rodziny chcącej się zdrowo odżywiać?
wiadomo, że warzywa
& produkty mało/nisko przetworzone
kasze?
bez jakich produktów nie wyobrażacie sobie Waszej kuchni?
jakie jest Wasze top5 zdrowego odżywiania?
z góry dziękuję za wszelakie porady
Ania D. - 2008-10-25, 09:35
Zizu, jedzenie powinno być jak najprostsze i jak najmniej przetworzone. Konieczne są razowe wyroby (razowy chleb na zakwasie, razowy makaron, brązowy ryż, kasze, zwłaszcza jaglana, ale zaraz po niej inne, gryczana, jęczmienna - najlepiej pęczak, kukurydziana). Jeśli robimy w domu naleśniki, ciasta etc, to z razowej mąki (pszennej, orkiszowej, żytniej, można dodawać inne mąki jak gryczana, jaglana, kukurydziana). Warzywa powinny być podstawą, zjadanie kilku plasterków pomidora w zimie to nie jest jedzenie warzyw (poza tym powinno się jadać głównie lub wyłącznie sezonowe warzywa, nie spożywać w zimie pomidorów, papryki, ogórków, sałaty). Codziennie powinny być jadane zielone warzywa. W zimowym okresie bardzo ważne są zupy (bez dodatków jarzynki czy czego w tym stylu). Do tego warto wprowadzić ciepłe śniadania (kasze z duszonymi owocami lub warzywami, jak kto lubi). Pieczywo powinno byc dodatkiem, a nie podstawą posiłków dziennych (nie uważam za zdrowe jedzenie spożywanie kanapek na śniadanie i kolację). Temat jest spory, zachęcam do czytania książek B. Żak-Cyran (na początek). do tego staramy się spożywać dobre oleje, doskonała jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Do tego warto wprowadzić całą gamę strączków (ciecierzyca, różne fasole jak biała, kidney, azuki, mung, soczewice, groch, najlepiej niełuskany), orzechów i nasion (włoskie, laskowe, sezam nieoczyszczony, siemię lniane, pestki słonenczika i dyni).
Temat jest spory, ale podstawa to potrawy przygotowane w domu, z nieprzetworzonych, sezonowych składników, jedzone w miarę możliwości na świeżo (duszone warzywa można przygotować w kilkanaście czy 20 minut, kasza gryczana gotuje się też ok. 20 min, strączki można przygotować dzień wcześniej).
U mnie nie ma typowej 5. No, może kasza jaglana na pierwszym miejscu. Jemy zgodnie z porami roku skupiając się na tym, co jest sezonowe.
Ewa - 2008-10-25, 09:42
No to jak Ania D. się już wypowiedziała, to właściwie nic dodać nic ująć tylko się podpisać
Jagula - 2008-10-25, 09:44
po poście Ani - zostało mi tylko przywitanie się- cześć Zizu!
krop.pa - 2008-10-25, 12:03
Witaj zizu
Żabka - 2008-10-25, 12:18
Hej Zizu!
Netka_83 - 2008-10-25, 13:05
Witamy zizu
zina - 2008-10-25, 13:35
Witaj na forum, zizu
Do rzeczy wymienionych przez Anie D. dodalabym jeszcze orzechy i nasona dyni czy slonecznika bogatych w nienasycone kwasy tluszczowe i mineraly.
Warto wypracowac sobie nawyk posypywania nimi sniadan, obiadow czy kolacji
Malinetshka - 2008-10-25, 22:50
zizu, witajcie!
A ja bym dodała jeszcze glony, jako bogactwo soli mineralnych
ań - 2008-10-25, 22:57
no, Ania D. pięknie to streściła, nie pozostało nic innego jak przywitać :cześć
zizu - 2008-10-25, 22:58
dziękuję za miłe powitanie
szczególne podziękowania dla Ani D za porady dla żywieniowego laika i ignoranta
Aniu --- czy myślisz np. o tej xiążce:
hxxp://allegro.pl/item464398101_kuchnia_zdrowia_i_mlodosci_zak_cyran_nowa_gal.html]hxxp://allegro.pl/item464398101_kuchnia_zdrowia_i_mlodosci_zak_cyran_nowa_gal.html
z pewnością jest na forum trochę przepisów na kasze jaglaną z duszonymi owocami/warzywami - będę wdzięczny za linka
tymczasem idzie zima i dobrych warzyw ni ma -- te supermarketowe to pewnie pół tablicy mendelejewa mają w sobie. czy w takiej sytuacji nie lepiej zdecydować się na mrożone?
moTyl - 2008-10-26, 11:34
witaj zizu
możesz skorzystać z opcji wyszukiwania - jest na górze strony
o kaszy jaglanej więcej jest tu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3523&postdays=0&postorder=asc&start=0
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1840&highlight=kasza+jaglana
miłego korzystania z forumm
Izzi - 2008-10-26, 14:40
hej hej
Ania D. - 2008-10-26, 19:23
Zizu, warto miec kilka książek B. Żak Cyran. dobra jest Energia życia, energia pożywienia,
Odnowa na talerzy, ta z podanego linu, Kuchnia zdrowia i młodości, też ma w sobie cenne informacje.
Nie zgodzę się, że mało jest warzyw. Teraz jest ich bardzo dużo, tylko trzeba nauczyć się z nich korzystać. Kupić w warzywniaku czy na targu możesz: marchew, buraki, brokuły, kalafior, pory, cebule (różne), selera, dynię, kapusty (biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka), rzepę Agatę i czarną, pietruszkę, kalarepę... Na pewno znajdzie się jeszcze kilka, o których zapomniałam. Możne z tego robić mnóstwo różnych dań, prostych i troszkę bardziej skomplikowanych. Możesz gotować warzywa na parze lub w niewielkiej ilości wody (tak na ok. 1,5 cm), dusić je same na oleju lub do uduszonej cebulki lub pora dodać starte warzyw, podlać troszkę wody i pod przypryciem dusić (wody musi być mało, bo inaczej warzywa będą niesmaczne). Do tego dodajemy ulubione przyprawy, typu majeranek, kolendra, jałowiec, słodka i ostra papryka etc.
Kasza jaglana z owocami, robi się b. prosto. Kaszę gotujesz w podwójnej ilości wody (lub dajesz jej 2,5 części na 1 części kaszy) ok. 20-25 min. Jabłko (jedno średnie na osobę) kroisz w plasterki, dodajesz pokrojone niesiarkowane morele lub rodzynki, daktyle (moreli wystarczy np. 4 na osobę), do tego szczypta kurkumy i troszkę cynamonu. Dodajesz troszkę wody (dosłownie ze 2-3 łyżki), dusisz na małym ogniu pod przykryciem. Jak będzie duży gaz, to jabłka się przypalą. I to wszystko. Ja dodaję jeszcze albo zmielone nasiona albo mleczko orzechowe (namaczam orzechy na noc, rano miksuję w małej ilości wody i dodaję więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Tak samo można robić wszelkie płatki, w tym przypadku wszystko już gotuję razem (płatki, owoc świeży i suszony z przyprawami).
Jovi - 2008-10-26, 22:04
witaj
zizu - 2008-10-27, 15:03
Aniu D -- dziękuję za kolejną porcję pomysłów szczególnie tych na duszone warzywa
które warzywa najczęściej dusisz ze sobą?
Xiążki Żak Cyran z pewnością kupię.
Malati - 2008-10-27, 17:04
Cześć
arahja - 2008-10-27, 21:00
Hej zizu!
Aniu D., błagam, weź mnie do terminu na jakiś miesiąc Albo lepiej na tydzień każdą porą roku Nie będę przeszkadzać, obiecuję
Shaera - 2008-10-28, 10:25 Temat postu: witam i o zdrowie pytam ;) Ja również podpisuję się pod wypowiedzią Ani D. i dziewczyn ;-) Tak więc zostało mi tylko przywitanie - Zizu, vitaj
Ania D. - 2008-10-28, 11:53
arahja
Zizu, najprostsze to marchew z porem (przyprawiane świeżym imbirem), por z papryką, biała kapusta z porem lub cebulą (doprawiane przecierem, słodka papryką), podobnie czerwona. Można dodawać kiszonki (ogórki kiszone, kapustę), soczewicę czerwoną. Baza to u mnie zwykle por, cebula, czosnek i do tego jakieś warzywa. Można robić z dodatkiem sosu sojowego (por, marchew, kapusta, cukinia lub ogórek, pietruszka).
zizu - 2008-10-31, 09:46
Aniu -- dusiłem ostatnio:
kapucha biała, por, marchewka, cebula [czerwona]
do tego dałem sól ziołową
a na końcu dodałem gotowaną wcześniej jaglankę
wyszło takie se bigosik jakiś taki.
chyba to połączenie z kapuchą nie jest zbyt szczęśliwe.
Kashmiri - 2008-10-31, 17:30
witaj zizu, ja nie poradzę w kwestii zdrowego żywienia, ale Ania D. zrobiła to już doskonale
Ania D. - 2008-10-31, 18:43
Zizu, ja raczej nie dodaję do takich warzyw kasz czy ryżu, jesli już, to jakies strączki, ale nie zawsze. Ważne jest, by dusić w małej ilości wody (tak dosłownie kilka łyżek), warzywa nie mogą się gotować. Połączenie warzyw nie jest złe, ale brakuje mi tu mocniejszego akcentu, sama sól ziołowa to mało ( można np. dać pomidory, kiszone ogórki, ostrzejsze przyprawy).
Dorota - 2008-11-06, 16:37
Witaj
Paticzang - 2008-11-07, 17:25
Witojcie!
|
|