wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Patison

Lenka - 2008-10-25, 11:46
Temat postu: Patison
Czy patisona mozna jesc na surowo....? A gotowany na parze? Kupiłam, a wszedzie w przepisach pisze o smazeniu, kiszeniu itp.
Żabka - 2008-10-25, 11:52

Jeżeli Patison jest młody (taki do 6 cm) smakuje bardzo dobrze w surówce z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Ale ja najczęściej robię na parze, tak jak cukinie. :-)
Lenka - 2008-10-27, 21:39

To dobrze, tak sobie go zrobię ;) Dziękuję Żabko :)
Żabka - 2008-10-28, 10:06

No to smacznego :)
martina29 - 2008-10-28, 22:08

młode patisonki są pyszne na surowo :) cos jak kalarepa, wystarczy tylko dobrze umyć i zjadać :) ( nie obierać ze skórki)
Anja - 2010-08-21, 10:40

Właśnie dziś kupiłam młode patisony - nie mogę sie na nie napatrzeć, takie są ladne. ;-) Duże średnio lubię, bo jest dużo z nimi roboty. 8-) Ale fajne są faszerowane. :->
Amanii - 2010-08-21, 11:05

wyglądają jak kosmici. chciałam kupić, ale nie miałam żadnego planu co by tu z nimi zrobić. u mnie w warzywniaku były tyllko takie malutkie, z 5-10 cm średnicy. nie wiem nawet jak toto pokroić :)
bronka - 2010-08-21, 11:07

Anja, dużo roboty z patisonem? umyć i przekroić :-D

Faszerowane uwielbiam, ale muszą być takie ok 10 cm albo większe.
Amanii, na cztery przekroić i do leczo go.

Anja - 2010-08-21, 17:59

bronka, a usuwanie twardej skorki z tego ufo? u mnie to trwa. :->
gosia_w - 2010-08-27, 19:09

Anja, ja nie obieram ze skórki.
alcia - 2010-08-29, 15:33

ja smażę w panierce pokrojone w plastry, moje dziewczyny takie uwielbiają (ja zresztą też). Albo używam normalnie do lecza czy innych duszonych warzyw. Tylko najlepsze są w miarę młode - by skórkę można było zjadać z całą resztą.
gemi - 2010-08-31, 13:42

ostatnio dałam do zupy z innymi warzywami i gotowaną cieciorką - wyszła naprawdę pyszna w smaku. Podobnie jak Alcia używam tych małych - wtedy skórka po ugotowaniu staje się mięciutka. Poza tym w skórce znajduje się sporo żelaza, więc szkoda ją tak po prostu wyrzucić.

Patisony smakują mi też bardzo takie uparowane, bez soli. Tylko z odrobiną jakiegoś dobrego oleju zimnotłoczonego.

agaB - 2010-08-31, 18:18

alcia, a jakie jeszcze warzywa (oprócz patisonów) dodajesz do lecza?
alcia - 2010-08-31, 22:56

Do lecza:
cebula, marchewka, papryka, coś właśnie cukiniowatego, patisonowatego itp ;) i pomidory. jak mam, to lubię też smakowo dodatek tofu wędzonego.

kitteh - 2010-10-19, 11:38

najlepsze na swiecie sa pokrojone w plastry i hmm... usmazone? na nieprzywierajacej patelni
MartaJS - 2011-08-26, 13:58

A co zrobić z kilkoma starymi patisonami, tzn. jeszcze jadalnymi, ale ze skórką już twardawą? Jakoś chcę to przetworzyć... jednego czy dwa usmażę na obiad, a resztę? Jakieś pomysły?

Obrodziło mi, klęska urodzaju i zestarzały się, zanim zdążyłam przerobić.

kofi - 2011-08-26, 14:05

MartaJS napisał/a:
A co zrobić z kilkoma starymi patisonami, tzn. jeszcze jadalnymi, ale ze skórką już twardawą? Jakoś chcę to przetworzyć... jednego czy dwa usmażę na obiad, a resztę? Jakieś pomysły?

Obrodziło mi, klęska urodzaju i zestarzały się, zanim zdążyłam przerobić.

Ja robię placki z kabaczka - podobnie jak ziemniaczane, ale dodaję trochę startego sera zółtego i mąkę (ostatnio dałam pszenną, ziemniaczaną i kukurydzianą - po trochu - fajnie wyszło). I trę nie na takiej tarczy do ziemniaków, tylko takiej, która daje takei niteczki jakby. Myślę, że z patisona byłyby równie dobre. Poza tym - może tak jak dynię potraktować: upiec w ziołach z dużą iliością czosnku, albo gulasz darii - taki z soczeiwcą czerwoną i curry chyba był - w wątku o dyni zdaje się.

bronka - 2011-08-26, 16:12

MartaJS, schowaj do piwnicy. Poleżą kilka tygodni.

ja używam analogicznie jak cukinię- leczo + pomysły kofi,

MartaJS - 2011-08-26, 16:13

Placki - brzmi ciekawie, pewnie można też łączyć z ziemniakami. To ze starego patisona może być nawet lepsze niż z młodego, bo mniej wody ma.

Mój mąż, który nie lubi twardawych warzyw, twierdzi, że ze starych patisonów można zrobić tylko ładne ozdoby na parapet ;-)

Wzięłam taki jeden największy, pokroiłam w cienkie plasterki i usmażyłam w cieście grochowym + sos czosnkowy. Pyszne wyszło. Zostało siedem ]:->

bronka, racja! Na to nie wpadłam.

Agnieszka - 2011-08-30, 10:41

-można przetestowac frytki (jak z ziemniaków)
-obrany, pokrojony (kostka, plastry) podgotowany np. w wywarze można zapiec z sosem pomidorowym, śmietanowym (pasują różne zielone: natka, koperek, szczypiorek..., czosnek...) i jak używany ser żółty lub parmezan. Konsumowac samodzielnie np. z grzankami/ ulubionym pieczywem lub ryżem, kaszą, młodymi ziemniakami
-słupki w zalewie octowej (można jako sałatkę z innymi warzywami)

bronka - 2011-09-23, 16:52


gosia_w - 2011-09-23, 17:01

bronka, ależ apetyczny patison :-D
bronka - 2011-09-23, 17:02

8-)
Agnieszka - 2011-09-23, 17:16

bronka: smakowity i już widac jak pierwszy szkodnik się dobiera :-)
rosa - 2011-09-23, 20:52

bronka, mmmmmmmmmmmniam!

[ Dodano: 2011-09-23, 21:53 ]
u nas patison nazywa się ufo


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group