| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Patison
Lenka - 2008-10-25, 11:46 Temat postu: Patison Czy patisona mozna jesc na surowo....? A gotowany na parze? Kupiłam, a wszedzie w przepisach pisze o smazeniu, kiszeniu itp.
Żabka - 2008-10-25, 11:52
Jeżeli Patison jest młody (taki do 6 cm) smakuje bardzo dobrze w surówce z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Ale ja najczęściej robię na parze, tak jak cukinie.
Lenka - 2008-10-27, 21:39
To dobrze, tak sobie go zrobię Dziękuję Żabko
Żabka - 2008-10-28, 10:06
No to smacznego
martina29 - 2008-10-28, 22:08
młode patisonki są pyszne na surowo cos jak kalarepa, wystarczy tylko dobrze umyć i zjadać ( nie obierać ze skórki)
Anja - 2010-08-21, 10:40
Właśnie dziś kupiłam młode patisony - nie mogę sie na nie napatrzeć, takie są ladne. Duże średnio lubię, bo jest dużo z nimi roboty. Ale fajne są faszerowane.
Amanii - 2010-08-21, 11:05
wyglądają jak kosmici. chciałam kupić, ale nie miałam żadnego planu co by tu z nimi zrobić. u mnie w warzywniaku były tyllko takie malutkie, z 5-10 cm średnicy. nie wiem nawet jak toto pokroić
bronka - 2010-08-21, 11:07
Anja, dużo roboty z patisonem? umyć i przekroić
Faszerowane uwielbiam, ale muszą być takie ok 10 cm albo większe.
Amanii, na cztery przekroić i do leczo go.
Anja - 2010-08-21, 17:59
bronka, a usuwanie twardej skorki z tego ufo? u mnie to trwa.
gosia_w - 2010-08-27, 19:09
Anja, ja nie obieram ze skórki.
alcia - 2010-08-29, 15:33
ja smażę w panierce pokrojone w plastry, moje dziewczyny takie uwielbiają (ja zresztą też). Albo używam normalnie do lecza czy innych duszonych warzyw. Tylko najlepsze są w miarę młode - by skórkę można było zjadać z całą resztą.
gemi - 2010-08-31, 13:42
ostatnio dałam do zupy z innymi warzywami i gotowaną cieciorką - wyszła naprawdę pyszna w smaku. Podobnie jak Alcia używam tych małych - wtedy skórka po ugotowaniu staje się mięciutka. Poza tym w skórce znajduje się sporo żelaza, więc szkoda ją tak po prostu wyrzucić.
Patisony smakują mi też bardzo takie uparowane, bez soli. Tylko z odrobiną jakiegoś dobrego oleju zimnotłoczonego.
agaB - 2010-08-31, 18:18
alcia, a jakie jeszcze warzywa (oprócz patisonów) dodajesz do lecza?
alcia - 2010-08-31, 22:56
Do lecza:
cebula, marchewka, papryka, coś właśnie cukiniowatego, patisonowatego itp i pomidory. jak mam, to lubię też smakowo dodatek tofu wędzonego.
kitteh - 2010-10-19, 11:38
najlepsze na swiecie sa pokrojone w plastry i hmm... usmazone? na nieprzywierajacej patelni
MartaJS - 2011-08-26, 13:58
A co zrobić z kilkoma starymi patisonami, tzn. jeszcze jadalnymi, ale ze skórką już twardawą? Jakoś chcę to przetworzyć... jednego czy dwa usmażę na obiad, a resztę? Jakieś pomysły?
Obrodziło mi, klęska urodzaju i zestarzały się, zanim zdążyłam przerobić.
kofi - 2011-08-26, 14:05
| MartaJS napisał/a: | A co zrobić z kilkoma starymi patisonami, tzn. jeszcze jadalnymi, ale ze skórką już twardawą? Jakoś chcę to przetworzyć... jednego czy dwa usmażę na obiad, a resztę? Jakieś pomysły?
Obrodziło mi, klęska urodzaju i zestarzały się, zanim zdążyłam przerobić. |
Ja robię placki z kabaczka - podobnie jak ziemniaczane, ale dodaję trochę startego sera zółtego i mąkę (ostatnio dałam pszenną, ziemniaczaną i kukurydzianą - po trochu - fajnie wyszło). I trę nie na takiej tarczy do ziemniaków, tylko takiej, która daje takei niteczki jakby. Myślę, że z patisona byłyby równie dobre. Poza tym - może tak jak dynię potraktować: upiec w ziołach z dużą iliością czosnku, albo gulasz darii - taki z soczeiwcą czerwoną i curry chyba był - w wątku o dyni zdaje się.
bronka - 2011-08-26, 16:12
MartaJS, schowaj do piwnicy. Poleżą kilka tygodni.
ja używam analogicznie jak cukinię- leczo + pomysły kofi,
MartaJS - 2011-08-26, 16:13
Placki - brzmi ciekawie, pewnie można też łączyć z ziemniakami. To ze starego patisona może być nawet lepsze niż z młodego, bo mniej wody ma.
Mój mąż, który nie lubi twardawych warzyw, twierdzi, że ze starych patisonów można zrobić tylko ładne ozdoby na parapet
Wzięłam taki jeden największy, pokroiłam w cienkie plasterki i usmażyłam w cieście grochowym + sos czosnkowy. Pyszne wyszło. Zostało siedem
bronka, racja! Na to nie wpadłam.
Agnieszka - 2011-08-30, 10:41
-można przetestowac frytki (jak z ziemniaków)
-obrany, pokrojony (kostka, plastry) podgotowany np. w wywarze można zapiec z sosem pomidorowym, śmietanowym (pasują różne zielone: natka, koperek, szczypiorek..., czosnek...) i jak używany ser żółty lub parmezan. Konsumowac samodzielnie np. z grzankami/ ulubionym pieczywem lub ryżem, kaszą, młodymi ziemniakami
-słupki w zalewie octowej (można jako sałatkę z innymi warzywami)
bronka - 2011-09-23, 16:52
gosia_w - 2011-09-23, 17:01
bronka, ależ apetyczny patison
bronka - 2011-09-23, 17:02
Agnieszka - 2011-09-23, 17:16
bronka: smakowity i już widac jak pierwszy szkodnik się dobiera
rosa - 2011-09-23, 20:52
bronka, mmmmmmmmmmmniam!
[ Dodano: 2011-09-23, 21:53 ]
u nas patison nazywa się ufo
|
|