wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Łatwy chleb pszenny na zakwasie

DagaM - 2008-10-28, 11:27
Temat postu: Łatwy chleb pszenny na zakwasie
Jest to przepis koleżanki z forum kulinarnego, bardzo łatwy nie wymagający specjalnej wiedzy o zakwasach, wystarczy tylko mieć zakwas i czas:

Chleb Młynarza
"250 g zakwasu żytniego lub pszennego
300 g mąki pszennej białej
150 g mąki pszennej razowej lub grahamkowej
50 g mąki żytniej
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g siemienia lnianego (opcjonalnie)
250-300 ml wody


Wieczorem zakwas mieszamy z wodą, następnie dodajemy pozostałe składniki - na końcu siemie lniane.
Wyrabiamy ciasto - powinna nam wyjść lekko klejąca kula, którą można formować. Wody należy dac tyle, by ciasto nie było zbyt zbite ale też nie rzadkie.
Odkładamy na 15 minut, następnie ponownie zagniatamy i formujemy kulę albo wałek, który pzekładamy do koszyczka do wyrastania lub do zwykłej foremki. Przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam w chłodnym miejscu a całą noc) - trzeba uważać, żeby chleb nam nie przerósł, bo wtedy opadnie podczas wkładania do pieca.

Rano piekarnik nagrzać do 220 st C. , chleb nacinam żyletką i spryskuję wodą.
Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st C. Piec kolejne 20-30 minut.
Po wyjęciu z pieca wierzch bochenka posmarować masłem i pozwolić, by ostygł. "


Gorąco polecam, przepis jest sprawdzony! :-)

Nimrodel - 2008-10-29, 17:26

Przeszukałam forum w poszukiwaniu przepisu na zakwas i nic :-/
Czy ktos moze mi pomus, podpowiedzieć?
Z góry dziękuję :mrgreen:

Tusia - 2008-10-29, 17:31

Mała_Mi podawała fajne linki w temacie "chleb żytni na zakwasie" :

hxxp://www.chleb.info.pl/index.php?id=1

hxxp://www.chleb.info.pl/index.php?id=26

DagaM - 2009-01-22, 21:53

Tosiek napisał/a:
Jak dokładnie i czym wyrabia się, zagniata i formuje ciasto?
A Ty czym byś wyrabiał?
DagaM - 2009-01-23, 08:35

Tosiek napisał/a:
drewnem

może być, daj znać jak Ci wyszedł chleb :-D

Lavinia - 2009-01-28, 16:44

Daga- a skad jwziac zakwas? albo jak sie go robi? :oops:
DagaM - 2009-01-28, 16:47

Lavinia, kilka postów wyżej Nimrodel pytała o zakwas, a odpowiedź padła w następnym poście (w linku)
Lavinia - 2009-01-28, 20:39

Daga- rzeczywiscie, dzieki!
A tak na marginesie- fascynujaca sprawa ten zakwas...
Sprobuje upiec chleb :-D

Lerka - 2009-01-30, 20:44

Czy któraś z Was wie czy można robić chleb na zakwasie w automacie do pieczenia chleba? Zastanawiam się, czy komuś kupić taki automat na prezent, ale nie wiem czy się przyda. ja piekę chleb sama, mam fantastyczny zakwas, a ta osoba jest starsza i nie ma siły wyrabiać ciasta i piec, za to uwielbia taki chleb. Czy myślicie, że wyjdzie tak samo dobry, jak normalnie robiony?
Agnieszka - 2009-01-30, 21:10

Lerka popatrz tu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1454
Lerka - 2009-01-31, 12:08

Dziękuję za pomoc. We wskazanym wątku jest tyle za i przeciw, ze i tak nie wiem, czy kupować, czy nie kupować :-? Chyba kupię na próbę, bo w razie czego można go używać do wyrabiania różnych ciast, a piec w piekarniku.
pidzama - 2009-05-31, 17:17

Właśnie robię ten chlebek i już mi pięknie wyrósł i zastanawiam się czy piec go w nagrzanym piekarniku czy włożyć do zimnego i żeby tak stał i powoli rozgrzewał się wraz z piekarnikiem... czy ktoś może coś doradzić? THX :-)
bodi - 2009-05-31, 17:43

pidzama, z przepisu Dagi dla mnie wynika że chleb masz wstawic do nagrzanego piekarnika. W każdym razie ja zawsze tak robię (ci porawda przy chlebie z innego przepisu, ale nie wiem czy to ma takie znaczenie).
pidzama - 2009-05-31, 19:29

DagaM, wielkie dzieki za przepis; chleby są nieziemskie; w sumie to mój pierwszy raz z zakwasem i chlebem na zakwasie; mimo diety nie mogłam się oprzeć;
mimo że wstawiłam chleby do zimnego piekarnika to im to nie zaszkodziło; w połowie pieczenie popsikałam wodą i mają chrupiącą skórkę; idę zjeść jeszcze kawałek; a co; jutro dzień dziecka :mryellow:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group