| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Łatwy chleb pszenny na zakwasie
DagaM - 2008-10-28, 11:27 Temat postu: Łatwy chleb pszenny na zakwasie Jest to przepis koleżanki z forum kulinarnego, bardzo łatwy nie wymagający specjalnej wiedzy o zakwasach, wystarczy tylko mieć zakwas i czas:
Chleb Młynarza
"250 g zakwasu żytniego lub pszennego
300 g mąki pszennej białej
150 g mąki pszennej razowej lub grahamkowej
50 g mąki żytniej
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g siemienia lnianego (opcjonalnie)
250-300 ml wody
Wieczorem zakwas mieszamy z wodą, następnie dodajemy pozostałe składniki - na końcu siemie lniane.
Wyrabiamy ciasto - powinna nam wyjść lekko klejąca kula, którą można formować. Wody należy dac tyle, by ciasto nie było zbyt zbite ale też nie rzadkie.
Odkładamy na 15 minut, następnie ponownie zagniatamy i formujemy kulę albo wałek, który pzekładamy do koszyczka do wyrastania lub do zwykłej foremki. Przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam w chłodnym miejscu a całą noc) - trzeba uważać, żeby chleb nam nie przerósł, bo wtedy opadnie podczas wkładania do pieca.
Rano piekarnik nagrzać do 220 st C. , chleb nacinam żyletką i spryskuję wodą.
Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st C. Piec kolejne 20-30 minut.
Po wyjęciu z pieca wierzch bochenka posmarować masłem i pozwolić, by ostygł. "
Gorąco polecam, przepis jest sprawdzony!
Nimrodel - 2008-10-29, 17:26
Przeszukałam forum w poszukiwaniu przepisu na zakwas i nic
Czy ktos moze mi pomus, podpowiedzieć?
Z góry dziękuję
Tusia - 2008-10-29, 17:31
Mała_Mi podawała fajne linki w temacie "chleb żytni na zakwasie" :
hxxp://www.chleb.info.pl/index.php?id=1
hxxp://www.chleb.info.pl/index.php?id=26
DagaM - 2009-01-22, 21:53
| Tosiek napisał/a: | | Jak dokładnie i czym wyrabia się, zagniata i formuje ciasto? | A Ty czym byś wyrabiał?
DagaM - 2009-01-23, 08:35
| Tosiek napisał/a: | | drewnem |
może być, daj znać jak Ci wyszedł chleb
Lavinia - 2009-01-28, 16:44
Daga- a skad jwziac zakwas? albo jak sie go robi?
DagaM - 2009-01-28, 16:47
Lavinia, kilka postów wyżej Nimrodel pytała o zakwas, a odpowiedź padła w następnym poście (w linku)
Lavinia - 2009-01-28, 20:39
Daga- rzeczywiscie, dzieki!
A tak na marginesie- fascynujaca sprawa ten zakwas...
Sprobuje upiec chleb
Lerka - 2009-01-30, 20:44
Czy któraś z Was wie czy można robić chleb na zakwasie w automacie do pieczenia chleba? Zastanawiam się, czy komuś kupić taki automat na prezent, ale nie wiem czy się przyda. ja piekę chleb sama, mam fantastyczny zakwas, a ta osoba jest starsza i nie ma siły wyrabiać ciasta i piec, za to uwielbia taki chleb. Czy myślicie, że wyjdzie tak samo dobry, jak normalnie robiony?
Agnieszka - 2009-01-30, 21:10
Lerka popatrz tu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1454
Lerka - 2009-01-31, 12:08
Dziękuję za pomoc. We wskazanym wątku jest tyle za i przeciw, ze i tak nie wiem, czy kupować, czy nie kupować Chyba kupię na próbę, bo w razie czego można go używać do wyrabiania różnych ciast, a piec w piekarniku.
pidzama - 2009-05-31, 17:17
Właśnie robię ten chlebek i już mi pięknie wyrósł i zastanawiam się czy piec go w nagrzanym piekarniku czy włożyć do zimnego i żeby tak stał i powoli rozgrzewał się wraz z piekarnikiem... czy ktoś może coś doradzić? THX
bodi - 2009-05-31, 17:43
pidzama, z przepisu Dagi dla mnie wynika że chleb masz wstawic do nagrzanego piekarnika. W każdym razie ja zawsze tak robię (ci porawda przy chlebie z innego przepisu, ale nie wiem czy to ma takie znaczenie).
pidzama - 2009-05-31, 19:29
DagaM, wielkie dzieki za przepis; chleby są nieziemskie; w sumie to mój pierwszy raz z zakwasem i chlebem na zakwasie; mimo diety nie mogłam się oprzeć;
mimo że wstawiłam chleby do zimnego piekarnika to im to nie zaszkodziło; w połowie pieczenie popsikałam wodą i mają chrupiącą skórkę; idę zjeść jeszcze kawałek; a co; jutro dzień dziecka
|
|