wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Najprościejsza pasta w świecie...

hans - 2007-06-13, 11:57
Temat postu: Najprościejsza pasta w świecie...
Pasta ta doskonale nadaje się na wszelkiego typu wyprawy piesze i rowerowe (nie puszcza wody więc chleb nie wymięka !). Pasta jest bardzo smaczna i pożywna, a jednocześnie dość lekkostrawna co na wyprawach jest bardzo istotne (nie tracimy energii na trawienie)

Składniki:
0,5 szklanki żółtego mungu (łuskanego)
2-3 łyżki grysiku (kaszy manny)
2-3 łyżki oliwy lub oleju
sól inne przyprawy (np. curry. garam masala, 5 smaków, pieprz ziołowy itp)

Przygotowanie:
rozgotować mung w niewielkiej ilości wody, kaszę mannę podprażyć na oliwie na złotobrązowy kolor (na małym ogniu), połączyć oba składniki, posolić doprawić według uznania

Porady:
Jeśli dodaliśmy za dużo manny, nie ma problemu można do gotowej pasty dodać nieco goracej wody w celu uzyskania smarowności.
Można stosować rozmaite dodatki np. posiekane kiszone ogórki czy oliwki, świeżą paprykę, świeżą miętę, kapary, egzotyczność smaku uzyskujemy dzięki przyprawom.
pasta Indyjska: curry lub garam masala
pasta Chińska: 5 smaków, olej sezamowy (lub sezam)
pasta Włoska: bazylia, pietruszka zielona, cebula, oregano
pasta Grecka: czosnek, rozmaryn, oregano, mięta, tymianek
pasta Węgierska: papryka słodka lub ostra, cebula liść laurowy, ziele angielskie
pasta Polska: majeranek, cząber, liść laurowy, cebula
Zamiast mungu można użyć soczewicy lub urid dalu może być też zwykły groch...ale znacznie dłużej się gotuje

smacznego :-)

kamma - 2007-06-13, 12:29

Robię analogiczną pastę z czerwonej soczewicy, ale z mungu jeszcze nie próbowałam. Ile czasu będzie się gotować do odpowiedniej konsystencji?
hans - 2007-06-13, 13:06

Podobnie jak soczewica 15-20 minut w zależności od odmiany
taniulka - 2007-06-13, 14:13

Otwierałam ten wątek z myślą,że chodzi o paste do zębów i sie z lekka zdziwiłam :)
hans - 2007-06-13, 15:20

taniulka napisał/a:
Otwierałam ten wątek z myślą,że chodzi o paste do zębów i sie z lekka zdziwiłam
:shock:
Kuchnia » Śniadania i kolacje » Najprościejsza pasta w świecie... :lol:

taniulka - 2007-06-13, 16:34

Cytat:
Kuchnia » Śniadania i kolacje » Najprościejsza pasta w świecie...


Na to nie spojrzałam , to wszystko przez te upały :) Poprostu myslałam o szamponie do włośów i byłam w fazie kosmetycznej stad to skojarzenie.

hans - 2007-06-13, 17:33

taniulka napisał/a:
to wszystko przez te upały

A u nas dzisiaj leje i ciemno znów za oknem, chyba kolejna burza nadciąga...

Malinetshka - 2007-06-15, 19:48

hans napisał/a:
0,5 szklanki żółtego mungu (łuskanego)

hans, a czy może być mung niełuskany..? :roll: pytam, bo nie spotkałam nigdzie łuskanego... poza tym, że kiedyś w słoiczku u znajomej ;-) która zresztą mówiła, że teraz ciężko taki dostać...
Niedługo wybieram się nad morze z moją przyjaciółką i mamy plany gotować sobie jedzonko, więc wypróbowuję różne przepisy :mrgreen:

hans - 2007-06-15, 23:20

Malinetshka napisał/a:
a czy może być mung niełuskany..?

Pewnie może...tylko co ze smarownością? łuseczki to raczej nie teges...może zmiksować? to chyba za dużo zabawy (a proste miało być) to już lepiej z czerwonej soczewicy machnąć...
A w sklepach ze zdrową żywnością nie ma mungu łuskanego? no bo u nas to raczej jest, choć ostatnio nie sprawdzałem, a może to jakiś kryzys łuskanomungowy ;-)

nigellla - 2009-09-23, 19:32

zrobiłam moją I pastę i wyszłaaaaaa :-D
dzięki bardzo za przepis w końcu kanapki odżyją :lol:

anna_s - 2010-02-26, 19:31

A może pasta serowo-oliwkowa, zaskakująca w połączeniu składników, acz wypróbowana i oceniona pozytywnie jeśli chodzi o smak. Oto O N A :
pół kg twarogu śmietankowego, szklanka zielonych oliwek, roztarty ząbek czosnku, 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki, przyprawy: papryka, sól, pieprz (ziołowy dla dzieci, prawdziwy dla dużych, najlepiej świeżo mielony), prażone nasiona siemienia (fajnie chrupią).
Połączyć ser i oliwki, dodać czosneczek, cebulę i natkę oraz przyprawy, dokładnie zmiksować wszystko, do utartej masy dosypać garść siemienia (wychodzi ok. 2 szkl. pasty); pyszne z ciemnym chlebem lub grzankami - jak kto woli.

Humbak - 2010-03-02, 20:53

anna_s, my tak robimy z tofu zamiast twarogu - też pycha :)
YolaW - 2010-03-02, 23:18

Dzięki za przepis :) Przyda się wiosną i latem :)
malva - 2010-03-05, 00:05

dla mnie najprościejsza-( i najszybsza pasta) na świecie to: puszka zielonego groszku ,trochę oliwy odrobina soli i pieprz ziołowy, podgrzewamy w garnuszku ,ugniatamy widelcem i mamy :-D
a tak wogle to jutro zrobie przepis z pierwszego postu w wersji soczewicowej
ale sobie smaka narobiłam, mniam

hans - 2010-03-27, 14:02

anna_s napisał/a:
A może pasta serowo-oliwkowa
...no tak tylko że ideą mojego przepisu, była jego wegańskość... na a ser to tak raczej nie teges ;)
chyba że zamiast niego damy tofu :idea:

kociakocia - 2010-03-27, 14:14

malva, ja taki robię zupę-krem 8-) i dodaję jeszcze świeżej mięty, mniam :)

hans napisał/a:
żółtego mungu (łuskanego)
a mógłbyś, a może i ktoś inny, podać gdzie łuskany kupujesz?
hans - 2010-03-27, 14:26

kociakocia napisał/a:
a mógłbyś, a może i ktoś inny, podać gdzie łuskany kupujesz?


w Naturalnym sklepiku w Krakowie na Krupniczej 8, Asia tam chodzi bo pracuje w pobliżu, ale nie wiem czy maja stronkę w sieci

kociakocia - 2010-03-27, 14:28

hans, eh, do Krakowa mam trochę daleko :mryellow:
a mógłbyś producenta podać, poszukałabym w necie? :->

hans - 2010-03-27, 14:36

kociakocia napisał/a:
a mógłbyś producenta podać


...i tu muszę Cię rozczarować...to jest produkt sypany czyli "na wagę" więc niestety producenta nie znam :-/
ale znalazłem w sieci taki hxxp://www.vivanatura.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_viva.tpl&product_id=496&category_id=11&option=com_virtuemart&Itemid=1]sklep

hans - 2010-03-27, 15:39

Aisha napisał/a:
a ten sklepik Naturalny nadal istnieje w Krakowie? Jakie mają ceny? Przyjazne... ??


istnieje, ceny hmm... nie fajne raczej...ale mają rzeczy (np. spory wybór przypraw z całego świata), których nie ma w całym mieście więc...

Malinetshka - 2010-03-27, 19:02

kociakocia, ja kupowałam chyba w sklepach Kuchnie Świata (mają sieć) i Delikatesy Orientalne (super sklep w Łodzi, mają świetne przyprawy, ryż jaśminowy /mój ulubiony 8-) / i nie tylko)

Munga łuskanego w tej chwili znalazłam tu: hxxp://www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=317
i tu: hxxp://www.lisha.pl/new/strona2.php?st=16&idp=34 a tu podają, gdzie ich produkty można dostać... hxxp://www.lisha.pl/new/strona.php?st=29

kociakocia - 2010-03-27, 22:31

hans, znam ten sklep, mam go prawie pod nosem, choć bardzo dawno tam nie byłam :D dzięki!
Malinetshka, też dziękuję, jutro luknę w Twoje linki ;) bo dziś już padam...

hans - 2010-03-27, 23:05

kociakocia napisał/a:
hans, znam ten sklep, mam go prawie pod nosem, choć bardzo dawno tam nie byłam :D dzięki!

mówisz i masz...czarodzieje mogą wszystko :lol:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group