wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - ciasto czekoladowe

istra - 2007-06-13, 14:55
Temat postu: ciasto czekoladowe
moje ulubione,mimo ze zakalec czasmi wychodzi, nadal pyszny, jak to zakalec:)
2 szklanki maki - inaczej troszku smakuje razowa, inaczej biala, ale obydwie daja pyszny efekt
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju- lub tez 1 szklanka oleju, 1 mleka sojowego
nie cala szklanka kakao
tabliczka czarnej czekolady polamana na male kawalki
dwa rozciapciane banany
6 lyzeczek proszku do piczenia
wymieszac, no i w piekarniku okolo 40 minut, lepiej troszke dluzej niz krucej, nie sprawdzac za wczesnie, bo pada
smacznego
mozna dodac imbiru i cynamonu, pysznie rowniez

hans - 2007-06-13, 16:46

Taaak...literki wyglądają pysznie...a ciasto obadamy przy najbliższej okazyjce...
Tusia - 2007-06-13, 17:35

istra napisał/a:
nadal pyszny, jak to zakalec:)


Jak byłam mała, mama parę razy upiekła zebrę i za każdym razem wychodził jej zakalec. Zniechęciła się i powiedziała, ze więcej nie upiecze. A ja za nią chodziłam i prosiłam: upiecz mi jeszcze tego zakalca. I chyba mając lat 15 przyjęłam do wiadomości, ze ciasto to nazywa się zebra, nie zakalec.

rosa - 2007-06-15, 12:09

że jako łikend nadchodzi to spróbujemy z chłopakami upiec
napewno nam będzie smakować bo cukier i czekolada to nasze słabości (nie jedyne oczywiście)
:mrgreen: :mrgreen:

elenka - 2007-07-13, 12:16

Ja właśnie wstawiłam je do piekarnika, zobaczymy co wyjdzie :-P

Upiekło się fajnie, tylko spód mi wyszedł taki bardzo wilgotny, a góra chrupiąca więc mam zakalec, ale mój mąż będzie przeszczęśliwy :lol:

Silverka - 2008-04-18, 09:29

wlasnie robie to ciasto, zamiast szklanki cukru dalam z 3 lyzki miodu i prawie tyle samo cukru by nie bylo za slodkie :) zobaczymy co wyjdzie bo wlasnie sie piecze :mryellow: ale sama masa przed peiczeniem byla pyszna :D
Karolina - 2008-04-18, 15:47

Trochę dużo oleju jest w przepisie, radzę najpierw wymieszać mąkę nie z proszkiem lecz sodą - 3 łyżeczki. Dopiero dać olej dokładnie rozmieszać i na koniec resztę składników. Soda jest niezawodna, od kiedy robię z nią ciasta nigdy nie wychodzi zakalec, mimo tego, że wymyślam przepisy.
Kamm - 2008-04-19, 08:06

mnie sie ten przepis ogolnie przesadzony wydaje ;-) szklanka kakao :shock: 1,5 szklanki cukru :shock: 1,5 szklanki oleju :shock: itd

Ale moze ja jakas dziwna jestem ;-)

Capricorn - 2008-04-19, 09:48

no własnie miałam pytac o to kakao.
Silverka - 2008-04-21, 17:47

jest przesadzony, ciasot wyszlo bardzo suche prawie nienadajace sie do zjedzenia. polowa do kosza pojdzie :shock: o Karolina dzieki za rade na przyszlosc bede pamietać:)
Lily - 2008-04-21, 17:55

istra napisał/a:
nie cala szklanka kakao
chodzi o zwykłe kakao czy może jakieś granulowane z cukrem?
Karolina - 2008-04-21, 22:09

Przepraszam jeśli to nietakt w stosunku do autorki posta ale wiecie co...zapraszam do mojego bloga tam jest zawszewychodzący przepis na murzynka wegańskiego hxxp://kleopatra-w-brylantowej-wannie.blogspot.com/
Kamm - 2008-04-22, 08:18

o tak murzynek Karoliny jest pyszny i wychodzi zawsze :-D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group