| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dla maluchów - kolorowe zupki
margot - 2007-06-13, 18:30 Temat postu: kolorowe zupki Zupy
Do ugotowania tych zupek można użyć oczywiście innych warzyw, niż podane tutaj, ale najlepiej w określonym kolorze Warzywa mogą być świeże albo mrożone. Koniecznie należy pamiętać o dodaniu tłuszczu - może to być oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron, ostu lub masło (należy je dodać raczej pod koniec gotowania).
Do gotowania strączkowych można dodać glon kombu (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością). Pamiętajmy także, by zdjąć szumowiny z powierzchni zupki.
W zależności od wieku dziecka, zupkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem.
Smacznego!
Zupka biała
1/3 szklanki ciecierzycy namoczyć wieczorem dnia poprzedniego, rano odlać wodę, w świeżej wodzie gotować do miękkości (około 45 minut), dodać obraną, umytą, pokrojoną (lub startą na tarce) 1 pietruszkę, 1 ziemniaka, kawałek kalafiora, 1 łyżkę oliwy - wszystko razem ugotować. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.
Zupka żółta
Groch namoczyć i ugotować (jak wyżej), dodać pokrojoną w kostkę połówkę żółtej papryki (można ją wcześniej podgotować i pozbawić skórki) oraz łyżkę oliwy (lub masła), po jakimś czasie dodać kaszę kukurydzianą (nie błyskawiczną!) i gotować do miękkości. Zmiksować lub rozdrobnić.
Na koniec dodać ugotowane żółtko jajka, przetarte przez sitko.
Zupka pomarańczowa
Ugotować czerwoną soczewicę (około 10 minut) i obraną, startą lub pokrojoną marchewkę. W połowie gotowania dodać kawałek obranej ze skórki dyni oraz łyżkę oliwy. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok (z dużą ilością miąższu) i ostrożnie, żeby zupa nie była zbyt kwaśna, go dodawać.
Zupka czerwona
Ugotować marchewkę i czerwoną soczewicę (jak wyżej), dodać około pół czerwonej papryki (obranej ze skórki) i jednego pomidora (też bez skórki). Gotować wszystko do miękkości z łyżką oliwy.
Zupka bordowa
Ugotować białą fasolkę (i tak zmieni kolor z 1 pokrojonym drobno burakiem, 1/2 szklanki ryżu i łyżką oliwy. Na końcu dodać 1 dojrzałe jabłko (obrane ze skórki) i ugotować do miękkości.
Zupka granatowo-fioletowa
Ciemnofioletową fasolę namoczyć i ugotować z łyżką oliwy niemal do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić czarne jagody, aronię, czarne porzeczki (można skorzystać z mieszanki - mrożonki).
Zupka zielona
Ugotować bób (lub zielony groszek czy zieloną soczewicę) niemal do miękkości, dodać cukinię (ewentualnie kabaczek), kawałek brokuła, kilka liści szpinaku, łyżkę oliwy. Gotować do miękkości.
Joasia Górnisiewicz
przepisy z tej strony
hxxp://www.babyboom.pl/dzieci_1_2/zywienie/kolorowe_zupki.html
Cytrynka - 2007-06-25, 20:25
Kiedyś gdzieś widziałam tego typu przepisy (może nawet te same). Fajny pomysł, jak mój Adaś w końcu zacznie jeść więcej produktów, może będziemy mieć obiadki w kolorach tęczy
Cytrynka
k.leee - 2007-06-25, 23:08
Ja to bym ugotował ze cztery zupy na raz, ustawił obok siebie, te cztery piękne kolorki w czterech miseczkach, żeby ładnie wyglądały a potem... bym zlał to szybko do jednej dużej michy i zeżarł Żartowałem, mieszałbym dopiero w żołądku
Cytrynka - 2007-06-27, 07:56
|
|