| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Surówki i sałatki - Sałatka z soczewicy i granatów z zielonym sosem
ag - 2008-11-23, 21:45 Temat postu: Sałatka z soczewicy i granatów z zielonym sosem Składniki (dla 4-6 osób)
35 dag zielonej soczewicy
2 owoce granatu
1 pęczek dymki
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Zielony sos:
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1 cytryny
4-5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, odcedzamy. Powtórnie zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut (powinna być lekko twardawa). Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy pestki granatu, posiekaną dymkę i natkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy sos: zieloną paprykę kroimy w kostkę i wraz z resztą składników (oprócz oliwy) wkładamy do miksera. Podczas miksowania wlewamy powoli oliwę, aż sos stanie się kremowy. Dodajemy go do sałatki na godzinę przed podaniem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.
Przepis z miesięcznika KUCHNIA.
Agnieszka - 2008-11-23, 21:52
dziękuję
ań - 2008-11-23, 22:10
uuuuu, zaserwuję na imprezce urodzinowej Jagi!
kofi - 2008-11-24, 10:41
Bardzo ciekawy przepis, chociaz zupełnie nie mogę sobie wyobrazić jej smaku. Chyba po prostu będę musiała sprawdzić
Malinetshka - 2008-11-24, 11:00
Fajnie te kawałki granatu chrupią... i wprowadzają soczystość.
Agnieszka - 2008-11-24, 11:51
a sałatka jest ciekawa, smaczna i oryginalna
ag - 2008-11-24, 14:12
Tylko ta sałatka koniecznie musi chwilę postać w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Od razu po wymieszaniu składników, na ciepło, jeszcze w pełni nie czuć smaku sosu.
Cieszę się, że Wam smakowała. Długo myślałam co tu przygotować dobrego...
rosa - 2008-11-24, 23:01
sałatka przepyszna, ale to wydłubywanie pestek z granatu to dla mnie masakra, chyba że jest na to jakiś mi nie znany patent
Malinetshka - 2008-11-24, 23:12
euridice, rosie chyba chodziło o samo przyrządzanie sałatki, że trzeba te pestki wydłubać z owocu, nie z sałatki
Ale rosiczko, jest na to sposób! przekrawasz granat na pół, odwracasz go tą "otwartą" częścią do dołu, nad michę i opukujesz drewnianą łychą pestki same wyskakują
rosa - 2008-11-24, 23:18
euridice
mali dzięki
kofi - 2008-11-25, 11:13
Dzięki Malinetshko, miałam takie obawy, jak rosa
magcha - 2008-12-04, 14:39
Zrobiłam, bardzo ciekawy smak . Chyba zrobię jeszcze na swoje urodziny. Dzięki za przepis
ulapal - 2009-04-17, 01:17
w ogóle granat jest super do jakiejkolwiek zielonej salatki.
jest też pasta z granatu. taki gesty syrop, jako saładkowy dressing. smak słodko-kwaśny. produk z krajow arabskich, najczesciej iran albo turcja.
ag - 2009-04-17, 06:20
ulapal, a gdzie kupujesz tę pastę z granatów? Przywiozłam kiedyś z Iranu ale już dawno mi się skończyła.
ulapal - 2009-04-30, 13:39
my kupujemy w polsko tureckim sklepie w bristolu.
w polsce nie widzialam nigdzie jeszcze.
a SZKODA
[ Dodano: 2009-04-30, 14:46 ]
wlasnie rzucilamokiem w necie
hxxp://kaukaz.pl/gruzja_armenia_kaukaz/index.php?page=shop.product_details&product_id=178&flypage=flypage.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=7&vmcchk=1&Itemid=7
tu jest, z gruzji. cena przystepna. mozna sprobowac i zobaczyc czy to jest to samo.
ale niestety obecnie niedostepny. warto szukac w necie , moze sie pojawi. albo poprosickogos kto z anglii przywiezie. w klepie u hindusa zawsze powinien byc. kosztuje ok 3-5f
jesli bardzo ci zalezy to moge ci wyslac. tylko to juz z wysylka drogawo bedzie.
devil_doll - 2009-05-08, 19:14
salatka pychota
zwegowani - 2009-05-08, 22:04
brzmi smakowicie
|
|