wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - Sałatka z soczewicy i granatów z zielonym sosem

ag - 2008-11-23, 21:45
Temat postu: Sałatka z soczewicy i granatów z zielonym sosem
Składniki (dla 4-6 osób)
35 dag zielonej soczewicy
2 owoce granatu
1 pęczek dymki
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Zielony sos:
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1 cytryny
4-5 łyżek oliwy

Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, odcedzamy. Powtórnie zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut (powinna być lekko twardawa). Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy pestki granatu, posiekaną dymkę i natkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy sos: zieloną paprykę kroimy w kostkę i wraz z resztą składników (oprócz oliwy) wkładamy do miksera. Podczas miksowania wlewamy powoli oliwę, aż sos stanie się kremowy. Dodajemy go do sałatki na godzinę przed podaniem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.

Przepis z miesięcznika KUCHNIA.

Agnieszka - 2008-11-23, 21:52

dziękuję :-)
- 2008-11-23, 22:10

uuuuu, zaserwuję na imprezce urodzinowej Jagi! :->
kofi - 2008-11-24, 10:41

Bardzo ciekawy przepis, chociaz zupełnie nie mogę sobie wyobrazić jej smaku. Chyba po prostu będę musiała sprawdzić ;-)
Malinetshka - 2008-11-24, 11:00

Fajnie te kawałki granatu chrupią... ;) i wprowadzają soczystość.
Agnieszka - 2008-11-24, 11:51

a sałatka jest ciekawa, smaczna i oryginalna
ag - 2008-11-24, 14:12

Tylko ta sałatka koniecznie musi chwilę postać w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Od razu po wymieszaniu składników, na ciepło, jeszcze w pełni nie czuć smaku sosu.

Cieszę się, że Wam smakowała. Długo myślałam co tu przygotować dobrego...

rosa - 2008-11-24, 23:01

sałatka przepyszna, ale to wydłubywanie pestek z granatu to dla mnie masakra, chyba że jest na to jakiś mi nie znany patent :-)
Malinetshka - 2008-11-24, 23:12

euridice, rosie chyba chodziło o samo przyrządzanie sałatki, że trzeba te pestki wydłubać z owocu, nie z sałatki ;) :-> :mrgreen:
Ale rosiczko, jest na to sposób! przekrawasz granat na pół, odwracasz go tą "otwartą" częścią do dołu, nad michę i opukujesz drewnianą łychą :D pestki same wyskakują ;)

rosa - 2008-11-24, 23:18

euridice :-D :-D :-D
mali dzięki :-)

kofi - 2008-11-25, 11:13

Dzięki Malinetshko, miałam takie obawy, jak rosa
magcha - 2008-12-04, 14:39

Zrobiłam, bardzo ciekawy smak :-D . Chyba zrobię jeszcze na swoje urodziny. Dzięki za przepis :-D
ulapal - 2009-04-17, 01:17

w ogóle granat jest super do jakiejkolwiek zielonej salatki.

jest też pasta z granatu. taki gesty syrop, jako saładkowy dressing. smak słodko-kwaśny. produk z krajow arabskich, najczesciej iran albo turcja.

ag - 2009-04-17, 06:20

ulapal, a gdzie kupujesz tę pastę z granatów? Przywiozłam kiedyś z Iranu ale już dawno mi się skończyła.
ulapal - 2009-04-30, 13:39

my kupujemy w polsko tureckim sklepie w bristolu.
w polsce nie widzialam nigdzie jeszcze. :-/
a SZKODA

[ Dodano: 2009-04-30, 14:46 ]
wlasnie rzucilamokiem w necie
hxxp://kaukaz.pl/gruzja_armenia_kaukaz/index.php?page=shop.product_details&product_id=178&flypage=flypage.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=7&vmcchk=1&Itemid=7

tu jest, z gruzji. cena przystepna. mozna sprobowac i zobaczyc czy to jest to samo.

ale niestety obecnie niedostepny. warto szukac w necie , moze sie pojawi. albo poprosickogos kto z anglii przywiezie. w klepie u hindusa zawsze powinien byc. kosztuje ok 3-5f

jesli bardzo ci zalezy to moge ci wyslac. tylko to juz z wysylka drogawo bedzie.

devil_doll - 2009-05-08, 19:14

salatka pychota :-P
zwegowani - 2009-05-08, 22:04

brzmi smakowicie :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group