wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - Dynia na kanapki lub jako surowka

vegAnka - 2008-11-28, 11:39
Temat postu: Dynia na kanapki lub jako surowka
Przepis bardzo prosty i pyszny ! Polecam!

Kawalek dyni (ile chcecie)
Olej z oliwy
Sok cytrynowy
Sol
Czosnek

Dynie obrac ze skorki i pociac na bardzo cieniutkie plasterki. Najlepiej to zrobic na tarkce. Maja wyjsc plastry ok 1 lub 2 mm. Moga byc dlugie. Obrac i pokroic (lub zmiazdzyc) czosnek. Dodac 4 lyzki oliwy i ciut wiecej soku z cytryny. Posolic. Odstawic na ok godzine do lodowki. Dynia zmieknie.

Jak podajecie to mieszajcie za kazdy razem aby byly obmoczone tym sosikiem i czosnkiem. :-P

Karolina - 2008-11-28, 12:05

Mniam maniam:) Pokroic a tekie plasterki można też obieraczką.
vegAnka - 2008-11-28, 14:10

Karolina napisał/a:
Pokroic a tekie plasterki można też obieraczką
ja nie mam obieraczki ale moze mozna ;-)
Amanii - 2009-02-25, 12:28

ja zrobiłam kiedyś to samo, tylko z cukini :) też pycha :)
ag - 2009-02-25, 12:46

Dzięki za przepis, wypróbuję jak tylko uda mi się zdobyć dynię. Ostatnio mało mam pomysłów co na kanapki, więc chętnie wypróbujemy czegoś nowego.
iris - 2009-02-28, 07:59

z braku dyni zrobiłam z cukinii za wskazówką Amanii - pychota! :-D dzięki dziewczyny!

[ Dodano: 2009-03-06, 22:00 ]
seler w tej wersji też rewelacja :-D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group