| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
 |
Dania gor±ce - Kotlety jaglane
Ania D. - 2008-12-09, 19:14 Temat postu: Kotlety jaglane Kotlety jaglane
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki pestek s³onecznika
2 ¶rednie cebule
bazylia
pieprz zio³owy
sól
olej
3 ³y¿ki m±ki grahama
1 ³y¿ka sezamu
S³onecznik zalaæ wrz±c± wod±, odstawiæ na 30 min. Cebulê zeszkliæ, zemleæ j± z kasz± i odcedzonym s³onecznikiem. Doprawiæ sol±, bazyli± i pieprzem zio³owym. Formowaæ kotlety, obtaczaæ w m±ce po³±czonej z sezamem, sma¿yæ na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z tej ilo¶ci wychodzi ok. 10 kotletów, s± bardzo smaczne i chrupi±ce.
Kaszê gotujemy w podwójnej ilo¶ci wody.
gosia_w - 2008-12-11, 21:16
Bardzo smaczne kotlety. Upiek³am, poniewaz wolê pieczone od smazonych. S³onecznika namoczy³am w ch³odnej przegotowanej wodzie na noc. Wydaje mi siê, ze to daje podobny efekt, jak namoczenie na pó³ godziny we wrz±tku.
Dziêkujê Aniu za przepis!
maryczary - 2009-01-20, 16:51
| gosia_w napisa³/a: | | Upiek³am, poniewaz wolê pieczone od smazonych. | gosia_w a jak d³ugo piek³a¶ je w piekarniku? na termoobiegu? na ile stopni?
nie wysz³y suche?
gosia_w - 2009-01-20, 17:24
piek³am 25 minut w 180 stopniach opcja "góra dó³". Na termoobiegu to zdaje sie odpowiednik 160 stopni. Wk³ada³am do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu zosta³y jeszcze pó³ godziny w nagrzanym piecyku, bo musia³am jechaæ po dziecko do przedszkola. Suche nie by³y w ogóle.
maryczary - 2009-01-20, 19:43
dziêki gosia_w
[ Dodano: 2009-01-24, 20:50 ]
gosia_w a te¿ je obtacza³a¶ w m±ce z sezamem jak wk³ada³a¶ do piekarnika?
jutro bêdê robiæ dla go¶ci dlatego nie mogê eksperymentowaæ
Jattaveien - 2009-01-28, 23:58
Help - przepisik wydal sie smakowity - zrobilam jak w przepisie i nie chcialy mi sie kotleciki wogole kleic - taka papka wyszla i aby uratowac ciasto wylalam na blaszke keksowke i zapieklam jak zapiekanke a na gore zrobilam sosik pieczarkowo-cebulowy. Bylo smaczne ale jak zrobic by sie nie rozwalily? Moze jaglanka byla za wodnista? Wiec jaka ilosc jaglanki w jakiej ilosci wody gotowac - pomozcie i napiszcie mi dokladnie co i jak bo zielona jestem -
gosia_w - 2009-01-29, 10:53
| maryczary napisa³/a: | a te¿ je obtacza³a¶ w m±ce z sezamem jak wk³ada³a¶ do piekarnika?
|
przepraszam, nie zauwa¿y³am dodatkowego pytania, bo trafi³o na szczyt grypy.
Panierowa³am w otrêbach orkiszowych, czasami robiê te¿ w bu³ce tartej razowej.
[ Dodano: 2009-01-29, 10:55 ]
| Jattaveien napisa³/a: | Wiec jaka ilosc jaglanki w jakiej ilosci wody gotowac - pomozcie i napiszcie mi dokladnie co i jak bo zielona jestem - |
ja gotuje w proporcjach 1:2, czyli na pó³ szklanki jaglanki biorê szklankê wody. Kotleciki ³adnie siê trzymaj±. Je¿eli wysz³oby mi za rzadkie ciasto dosypa³abym jakich¶ p³atków - owsianych, gryczanych itp. Pomog± w sklejeniu.
Ania D. - 2009-01-29, 18:04
Jattaveien, tak, jak pisa³a Gosia, trzeba gotowaæ w podwójnej ilo¶ci wody. Wtedy zimna kasza jest bardzo zwiêz³a i nie ma problemów z formowaniem kotletów. Wiêksza ilo¶c wody powoduje, ¿e kasza jest bardzo lu¼na.
Ja tak gotujê wszystkie kasze (tylko do gryczanej dodajê nieco mniej wody).
Jattaveien - 2009-01-29, 19:10
Dzieki bardzo dziewczyny za odzew i info co do kaszy. Faktycznie musialam zmascic to zbyt duza iloscia wody, bo faktycznie kasza byla ciapkowata i z gory bylo wiadomo ze sie to nie sklei, nie mowiac juz o jakimkolwiek uformowaniu czegokolwiek - a z tym dosypaniem ew. platkow fajny pomysl - raz jeszcze WIELKIE DZIEKI
Izzi - 2009-02-25, 19:55
Pyyyyszne dzi¶ zrobi³am ..kasza klei³a mi siê dobrze ale na wszelki wypadek (dla lepszego skleju ) doda³am banana
maryczary - 2009-02-25, 21:07
ja robi³am, ale mi nie wysz³y smakowite, za bardzo wysch³y i nieciekawe, ¿adna ze mnie kucharka
Jattaveien - 2009-02-25, 21:37
JAK MI JAKIES PALCUSZKI NIE WYJDA (OBOJETNIE JAKIE) TO DLA LEPSZEGO SMAKU ROBIE NA NIE JAKIS SOSIK DO POLANIA WTEDY SA ZJADLIWE I NAWET SMACZNE
agaB - 2009-04-16, 21:22
Kotlety s± cudowne. Sprawdzi³am i polecam!
|
|