wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Specjalne okazje - moczka

YolaW - 2008-12-10, 21:15
Temat postu: moczka
Kochani chciałabym w te Święta moczkę zrobić, ale moja mama tego nie robiła, więc nie mam przepisu. Wiem, że nie robi się jej w całej Polsce, ale może ktoś z Was ma fajny przepis?
PS. Do tej moczki trzeba też upiec jakieś ciasto (chyba piernik?, ale taki specjalny podejrzewam). Będę wdzięczna za przepis i na to ciasto i na samą moczkę :)

Ok, zamieszczam zdobyty i wypróbowany (na razie jedząc tylko raz do roku przyniesioną przez koleżankę mamy) przepis :) :
SKŁADNIKI (na około 8-10 litrów moczki, więc sporo :) ):
1 piernik (1/2 jeśli jest duży)
1/2 kg rodzynek
25 dag fig
10 dag migdałów
10 dag orzechów laskowych
40 dag orzechów włoskich
30 dag śliwki suszonej bez pestki
2 kompoty truskawkowe
2 kompoty wiśniowe bez pestek
sok z cytryny
czekolada 100g (lub 3 łyżki kakao)
agrest, ananas, kokos, morele - opcjonalnie, autorka przepisu nie daje

Dzień wcześniej pokruszyć piernik uprzednio pokrojony w plastry i zamoczyć w kompotach oddzielonych od owoców (można dodać przegotowanej, ostudzonej wody jeśli kompotu wyjdzie za mało). Migdały sparzyć, obrać ze skórki (mogą być całe lub w kawałkach), śliwki też całe lub w kawałkach, figi pokroić, orzechy laskowe w całości, włoskie trochę pokruszyć (choć niekoniecznie). W dniu gotowania można zmiksować blenderem piernik, żeby szybciej się rozgotował.
Wstawiamy do gotowania piernik dolewając kompot lub wodę, bo piernik w miarę gotowania będzie gęstniał. Wsypujemy orzechy, migdały, figi, rodzynki i gotujemy na małym ogniu mieszając od spodu, bo lubi się przypalać. Gotujemy do czasu, aż nie będzie grudek. Po jakimś czasie dodajemy suszone śliwki, a na sam koniec owoce z kompotu, ścieramy czekoladę, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, ewentualnie cukier (wg. uznania). Doprawiamy do swojego smaku. Smak bardzo zależy od piernika czy będzie bardzo korzenny. Najlepszy jest ciemny.
Smacznego!!! Gorąco polecam. Ta moczka jest pyyyszna!! :)

PS. Pytałam w piekarni. Od jutra można już kupić piernik na moczkę, więc jutro kupuję!!
Potem zdam relację jak wyszła.

Agnieszka - 2008-12-10, 21:52

Yola: pierwsze co mi przyszło do głowy to taki rozkruszony piernik w kompocie suszowym (w wersji znajomych, niestety nie pamiętam których) ale:
nigdy nie jadłam
doświadczeń nie mam

poszukałam, to co znalazłam to np:
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Moczka
hxxp://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1540.html
hxxp://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=2&hm=sw/bo

chyba ciasto, które nazywam piernikiem to murzynek (wilgotne jest)

dynia - 2008-12-10, 21:54

Yola ja też znalazłam takie przepisy nigdy tego nie jadłam tym bardziej nie robiłam ,to chyba jakaś regionalna śląska potrawa
hxxp://pozytywy.com/przepisy/624-moczka
hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Moczka_sliwkowa,,5744008,9495.html ta nawet fajnie się zapowiada ;-)

YolaW - 2008-12-11, 22:26

Dziewczyny dzięki wielkie! Chyba zrobię w tym roku, bo baaardzo moczkę lubię. Zawsze jadłam ją u cioci albo przynosiła ją mama mojej koleżanki i moczka jest pyszna i słodziutka a co najważniejsze wegetariańska!
Jest to typowo śląska wigilijna potrawa, ma dużo bakalii a robiona jest na specjalnym pierniku (u nas przed świętami w piekarniach można dostać piernik na moczkę). Myślałam, że może sama upiekę, ale chyba kupię w piekarni - pieką tylko na święta, trzeba zamawiać, jest świeżutki.
Postaram się nawiązać kontakt z mamą koleżanki o której wspomniałam wczesniej, może podzieli się przepisem to zamieszczę tutaj.

adriane - 2008-12-12, 16:59

YolaW napisał/a:
może podzieli się przepisem to zamieszczę tutaj.


Koniecznie, bo u mnie babcia robiła moczkę, teraz już jej nie ma od paru lat z nami, , a ja nie mam przepisu.

Malinetshka - 2008-12-12, 23:25

A ja pierwszy raz widzę tę nazwę :) i też chętnie poczytam przepis.. :)
Jagula - 2008-12-12, 23:39

Pisze jak bywało i bywać będzie u mnie z moczką:

suszone owoce (jabłka, gruszki,śliwki)
orzechy (laskowe, włoskie- ja uwielbiam dużo)
piernik - do moczki (coś mi świta,że kiedyś - za młodu zostałam posłana po piernik "do ryby" z okazji gotowania moczki) - od biedy można użyć katarzynek - ale jest wtedy bardzo słodka
kompot z czereśni

owoce gotujemy, dorzucamy posiekane (średnio) orzechy, piernik i kompot z czereśni

powinno wyjść gęste

Jagula - 2008-12-13, 20:28

czyli miałam prawidłowe skojarzenie z piernikiem do moczki i rybami ;-) :-P
margot - 2008-12-13, 22:34

hxxp://www.rysch.com/kuchnia/moczka_slaska.htm
z tego przepisu raz robiłam i była smaczna

YolaW - 2008-12-13, 22:47

Aisha napisał/a:
Nie wiem zupełnie co oznacza sformowanie "RYBNY" ..

kiedyś moczkę robilo się na wywarze rybnym albo nawet rosole!! Ale to już czasy przeszłe choć pewnie nazwa została. Na wszelki wypadek popytam w piekarni, choć nie sądzę, żeby piernik na rybie piekli :-P
Aha, załatwiłam przepis o którym mówiłam. Będę go niedługo miała :) Zapodam oczywiście tutaj :)

YolaW - 2008-12-15, 17:53

Kochani, zapraszam do pierwszego posta, gdzie wkleiłam przepis (mama zdobyła od swojej koleżanki).
Lily - 2008-12-15, 17:56

A jak takie coś wygląda? jak budyń? taka papka? bo jak sobie usiłuję wyobrazić to dość paskudne mi się wydaje w wyglądzie i konsystencji :P
YolaW - 2008-12-15, 18:00

Lily napisał/a:
A jak takie coś wygląda? jak budyń? taka papka? bo jak sobie usiłuję wyobrazić to dość paskudne mi się wydaje w wyglądzie i konsystencji

Lily, no z wyglądu to taka brązowa ciapa jest, ale smak iście niebiański, zapewniam Cię :)

Lily - 2008-12-15, 18:01

YolaW napisał/a:
ale smak iście niebiański, zapewniam Cię :)
wierzę, że to możliwe :)
arahja - 2008-12-15, 19:09

Lily napisał/a:
A jak takie coś wygląda? jak budyń? taka papka? bo jak sobie usiłuję wyobrazić to dość paskudne mi się wydaje w wyglądzie i konsystencji :P


Tak to istotnie wygląda :P Różnie to można określić, ale mnie nawet "brązowa kupa" nie zabrała apetytu, gdy pierwszy raz jadłam :D Też myslę, żeby zrobić w tym roku.

Jagula - 2008-12-16, 14:58

Lily napisał/a:
A jak takie coś wygląda? jak budyń? taka papka? bo jak sobie usiłuję wyobrazić to dość paskudne mi się wydaje w wyglądzie i konsystencji :P
:mryellow:
wygląda ohydnie ale wprost odwrotnie proporcjonalnie jest przepyszne...

rany...a ja poszukuje piernika i nie mam dostępu....RATUNKU- obejdę się chyba smakiem w tym roku....

arahja - 2008-12-16, 21:00

Zrób w zamian kutię :)
Jagula - 2008-12-17, 11:49

arahja napisał/a:
Zrób w zamian kutię :)
musiałaby być owsiana chyba i ze słodem- a to już nie to samo ;-) i podejrzewam ,że oprócz mnie nikt by się jej nie czepił ;-)
ale namiastkę moczki i tak zrobię- a co :->

YolaW - 2008-12-18, 12:29

Jagula napisał/a:
rany...a ja poszukuje piernika i nie mam dostępu....RATUNKU- obejdę się chyba smakiem w tym roku....

ojej faktycznie w szkocji raczej nie będzie w sklepach, a nie dysponuję przepisem jak to upiec :(
Mój piernik za to już kupiony w piekarni - pachnie cudownie korzennie... :)

Jagula - 2008-12-18, 12:56

chyba mam sposób - upiekę vegan gingerbread ;-) lepszy rydz niż nic , znalazłam nawet hxxp://www.theppk.com/recipes/dbrecipes/index.php?RecipeID=196]punkowy przepis
YolaW - 2008-12-18, 13:04

Jagula napisał/a:
chyba mam sposób - upiekę vegan gingerbread lepszy rydz niż nic

widzisz, może wyjdzie moczka jednak i w Szkocji :) Daj znać koniecznie :)

arahja - 2008-12-18, 18:49

Jagula napisał/a:
musiałaby być owsiana chyba i ze słodem- a to już nie to samo ;-) i podejrzewam ,że oprócz mnie nikt by się jej nie czepił ;-)


A z ciekawości - czemu owsiana?

dynia - 2008-12-18, 18:54

Jagula napisał/a:
chyba mam sposób - upiekę vegan gingerbread ;-) lepszy rydz niż nic , znalazłam nawet hxxp://www.theppk.com/recipes/dbrecipes/index.php?RecipeID=196]punkowy przepis


Znowu OT zrobię :-> Jagula świetna ta stronka rewelacyjnie zapowiada się trójziarnowy hummus oł jeah 8-)

Jagula - 2008-12-19, 20:40

arahja napisał/a:
Jagula napisał/a:
musiałaby być owsiana chyba i ze słodem- a to już nie to samo ;-) i podejrzewam ,że oprócz mnie nikt by się jej nie czepił ;-)


A z ciekawości - czemu owsiana?
do owsa mam dostęp nieograniczony- a zanim bym znalazła pszenicę to pewno z tydzień by zeszło ...zapewne zrobię śląskie :-P makówki...

dynia dobrze ,że chociaż Ty jesteś dociekliwa bo ja już dalej nie wnikałam- a zaiste receptura obiecująca :-P - testujesz???

a co do wina w moczce- może to i sposób żeby mój małż się przekonał ....

YolaW - 2008-12-20, 21:52

Aisha napisał/a:
Zdecydowanie polecam Z WINEM.

oj kusisz... jakie wino najlepsze?

YolaW - 2008-12-22, 23:00

Aisha, dzięki. Dodam następnym razem. W tym roku robiłam po raz pierwszy więc klasycznie coby wiedzieć, czy mi wogóle wyjdzie taka jak trzeba.
No i wyszła!!! Właśnie ogromny gar stygnie na kuchence :) Moczka wyszła pyyyszna!! :)

[ Dodano: 2009-12-22, 23:12 ]
W tym roku też robię, bo w zeszłym ta moczka wyszła przepyszna :) Wyszła bardzo gęsta (pewnie za dużo piernika), ale dzieki temu po wyjęciu z lodówki wystarczyło dolać wrzątku i już konsystencja i temperatura były ok. Tym razem dostałam piernik od koleżanki (mają piekarnię). Już czekam na te smaki i zapachy. Olaf też spróbuje świadomie :) Rok temu tak chciał moczki polizać, że pierwszy raz wstał na nogi! :) Także i w tym roku polecam gorąco! :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group