| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - ciasta bez pieczenia
vlada - 2007-06-02, 17:06 Temat postu: ciasta bez pieczenia Właśnie zrobiłam "sernik" AniD. Pachnie WSPANIALE. Jeszcze jest gorący, niedługo wyląduje w lodówce a potem w mojej buzi. Już mnie korci żeby spróbować
Oto przepis:
„Sernik” na zimno z morelami
Ciasto:
1 1/2 litra mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki oleju
1 szklanka suszonych moreli
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/8 łyżeczki kurkumy
8 czubatych łyżek miodu
7 paczek herbatników
Polewa:
1 gorzka czekolada
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wyłożyć połowę herbatników na spód dużej prostokątnej blachy. Drobno pokrojone morele zalać 2 szklankami mleka, dodać miód, zapach, wiórki, kurkumę, gotować na małym ogniu 15 min. Dodać 3 szklanki mleka, olej, zagotować, dodać kaszę wymieszaną z 1 szklanką mleka. Gotować kilka minut, gorące wyłożyć na herbatniki i przykryć wierzch resztą herbatników. Czekoladę połamać, zalać 3 łyżkami wrzącej wody z rozpuszczoną kawą. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wylać na herbatniki. Ciasto schłodzić.
Bardzo smaczne ciasto, z podanych proporcji wychodzi duża blacha.
Alispo - 2007-06-02, 17:10
Musze sprobowac koniecznie,tylko przydalaby sie jakas czekolada bez lecytyny soj.
Robilam kiedy sernik z tofu z przepisu z puszKKKI tez byl pycha.
Wlasnie zajadam weganska szarlotke mojej babci
muz - 2007-06-02, 17:12
vlada ubieglas mnie. wlasnie mialam wrzucac ten przepis bo tez sobie go skopiowalam ostatnio, zeby zrobic (-;
Ewa - 2007-06-02, 19:35
Pozwoliłam sobie zmienić temat, może ktoś jeszcze dorzuci jakiś przepis w tym stylu.
Izzi - 2007-06-02, 19:44
To ja podam jak stworzyć Biszkopt kawowy gotowany na parze
2 łyżki wege margaryny
2 łyżki jasnobrązowego cukru
2 jajka
50 gr mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu kawowego
Żaroodporną salaterkę wysmarować margaryną. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem i ubić z jajkami. Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wlać mleko i aromat kawowy, ucierając gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do salaterki i przykryć papierem do pieczenie a na papier folia aluminiową (nie bezpośrednio folią), po to by ciasto nie wylało się z salaterki. Salaterkę wstawić do naczynia do gotowania na parze lub do większego garnka wypełnionego wodą do połowy i przykryć pokrywką. Gotować na parze 1,5 godz.
Można polać słodkim sosem
vlada - 2007-06-03, 07:27
| Alispo napisał/a: | | Musze sprobowac koniecznie,tylko przydalaby sie jakas czekolada bez lecytyny soj. | ]
Ja nie użyłam czekolady.
CIASTO SUPER PYCHA.
|
|