| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
 |
Artyku³y o zdrowiu - Jesienna apteka zio³owa
Lily - 2009-01-05, 14:53 Temat postu: Jesienna apteka zio³owa
| Cytat: | Jesienna apteka zio³owa
Wiele starych zielników zawiera porady, jak u¿ywaæ zió³ nie tylko do celów kosmetycznych, ale równie¿ w celach leczniczych, a wspó³czesny ¶wiat coraz bardziej interesuje siê bogactwami oferowanymi przez naturê. Sporz±dzanie ma¶ci, kompresów i naparów nie wymaga wiele wysi³ku, a sk³adniki z powodzeniem mo¿emy znale¼æ w naszych przydomowych ogródkach czy na miedzach. Pamiêtajmy jednak, ¿e zio³a s± bezpieczne pod warunkiem, ¿e bêdziemy je odpowiednio stosowaæ. Choæ nie wywo³uj± silnych niepo¿±danych skutków, nie powinny byæ nadu¿ywane. Zbli¿aj±ca siê pora roku powinna zachêciæ nas do poszukiwañ starych, wypróbowanych, zdrowych, niedrogich i skutecznych przepisów, jak u¶mierzaæ drobne dolegliwo¶ci i zapobiegaæ tym mniej drobnym. Wszystkie podane przepisy i receptury, zaczerpniête z naturalnej apteki, to ³atwe do przygotowania w domu ¶rodki na pospolite dolegliwo¶ci, takie jak przeziêbienie, ból g³owy czy podnoszenie ogólnej odporno¶ci, dlatego wszystkie promuj± zdrowie i lepsz± jako¶æ ¿ycia.
W³a¶ciwo¶ci lecznicze zió³ zale¿± od sposobu ich przygotowania.
Napar - przygotowuje siê z suszonych kwiatów lub li¶ci (czasem z korzeni i nasion). Zio³a zalewa siê wrz±tkiem i parzy zwykle pod przykryciem kilka lub kilkana¶cie minut.
Odwar (wywar) - przyrz±dza siê z twardych czê¶ci zió³ (kory, korzeni i ³odyg), zalewa siê je zimn± wod± i podgrzewa na ma³ym ogniu kilka lub kilkana¶cie minut.
Wyci±g - zalewamy zio³a zimn± wod±, pozostawiamy pod przykryciem kilka godzin. Wyci±gu nie nale¿y podgrzewaæ.
Nalewka - to alkoholowy wyci±g ze ¶wie¿ych zió³. Zio³a nale¿y zalaæ spirytusem i pozostawiæ na kilka dni. Przefiltrowaæ, zlaæ do butelki i zakorkowaæ. Przechowywaæ w ciemnym i ch³odnym miejscu od 3 miesiêcy do roku.
Syrop - otrzymuje siê z naparów zio³owych przez dodanie cukru lub miodu i ogrzanie na ma³ym ogniu.
Na kaszel i przeziêbienie
Wywar z imbiru i cytryny
Wywar dzia³a rozgrzewaj±co i pobudzaj±co. Wywo³uje pocenie siê i zwiêksza wilgotno¶æ ¶luzówek, co sprzyja usuniêciu toksyn i rozpuszczeniu ¶luzu. Odwar zachowuje trwa³o¶æ przez 2-3 dni.
Sk³adniki: 115 g ¶wie¿ego korzenia imbiru, sok i skórka z 1 cytryny, szczypta pieprzu Cayenne.
Przygotowanie: pokroiæ korzeñ imbiru (nie obieraæ) i w³o¿yæ do rondla. Zalaæ 600 ml wody, dodaæ sok oraz skórkê cytryny i pieprz Cayenne. Zagotowaæ, przykryæ i trzymaæ na ma³ym ogniu 20 minut. Zdj±æ z ognia i dodaæ sok z cytryny. Jednorazowo wypijaæ jedn± szklankê. Pos³odziæ miodem.
Odwar z dzikiej ró¿y
Owoce dzikiej ró¿y wzmacniaj± organizm, zwiêkszaj± odporno¶æ i reguluj± przemianê materii.
Sk³adniki: 1 ³y¿ka suszonych, rozdrobnionych owoców, 1 szklanka wody.
Przygotowanie: owoce zalaæ szklank± wody i gotowaæ na ma³ym ogniu 3-5 minut, przecedziæ. Piæ 2-3 razy dziennie po szklance.
Nalewka malinowa
Sk³adniki: 1 kg ¶wie¿ych malin, 0,4 kg cukru, 2 g kory cynamonowej, 3 go¼dziki, 2 ziarna pieprzu, 1,5 l wódki.
Przygotowanie: do du¿ego s³oika wsypaæ maliny oraz resztê sk³adników, zalaæ wódk±. Pozostawiæ 5 dni na s³oñcu, przefiltrowaæ. Nalewka powinna le¿akowaæ w piwnicy oko³o roku. Piæ po kieliszku w razie wyst±pienia objawów przeziêbienia.
Nalewka sosnowa
Do przygotowania preparatów zio³owych wykorzystuje siê wy³±cznie m³ode pêdy i wierzcho³ki sosny. Zbiera siê je zim± lub wczesn± wiosn±. Zawieraj± olejki eteryczne, garbniki, ¿ywicê i witaminê C, dziêki temu maj± dzia³anie napotne, wykrztu¶ne i bakteriobójcze.
Sk³adniki: 10 ³y¿ek m³odych p±ków sosny, 4 szklanki bia³ego, pó³wytrawnego wina.
P±ki sosny zalaæ winem, pozostawiæ na tydzieñ w ch³odnym i ciemnym miejscu, codziennie mieszaæ. Po tygodniu nalewkê przecedziæ. Piæ trzy razy dziennie kieliszek po jedzeniu.
Wdychanie pary pachn±cej zio³ami ³agodzi skutki przeziêbienia. Jeden z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów polega na wdychaniu oparów z gotuj±cych siê ¶wie¿ych zió³ i przypraw.
Mieszanka I
Zio³a: li¶cie eukaliptusa, bazylia, hyzop, melisa, miêta, rozmaryn, sza³wia, ty-mianek, li¶cie ja³owca, lawenda.
Przyprawy: pieprz Cayenne, kawa³ek kory cynamonu, jagody ja³owca.
Przygotowanie: w³o¿yæ do miski du¿± gar¶æ wybranych zió³ i przypraw. Zalaæ je 1 litrem gotuj±cej siê wody. Pochyliæ siê, os³oniæ miskê i g³owê rêcznikiem i wdychaæ.
Mieszanka II
Sk³adniki: 5 kropli eterycznego olejku eukaliptusowego, 2 krople eterycznego olejku kamforowego, 1 kropla olejku eterycznego cytronelowego (z palczatki szczetnej).
Mieszanka III
Sk³adniki: 1 ³y¿ka ziela macierzanki, 1 ³y¿ka li¶ci sza³wii, 1 ³y¿ka kwiatów rumianku, 1 ³y¿ka pêdów sosny.
2 ³y¿ki zió³ zalaæ wrz±c± wod±, ogrzewaæ bez przykrycia i wdychaæ.
Nos zatkany z powodu kataru to du¿y dyskomfort. Przede wszystkim zak³óca sen. Zmniejszaj±cy przekrwienie ¶luzówki lek ma dzia³anie rozgrzewaj±ce i ³agodz±ce. Przed po³o¿eniem siê do ³ó¿ka nale¿y go delikatnie wcieraæ w skórê szyi, klatki piersiowej i pleców. Pod wp³ywem ciep³a paruje i umo¿liwia spokojny sen. Mo¿na tak¿e dodaæ go do gotuj±cej siê wody i wdychaæ wraz z par±.
Sk³adniki: 50 g wazeliny, 1 ³y¿ka suszonej lawendy, 6 kropli olejku eukaliptusowego, 4 krople olejku kamforowego.
Wazelinê rozpu¶ciæ w miseczce wstawionej do rondla z gotuj±c± siê wod±, dodaæ lawendê, zamieszaæ i podgrzewaæ przez 30 minut.
Rozpuszczon± wazelinê przecedziæ przez mu¶lin, lekko ostudziæ i dodaæ olejki eteryczne. Przelaæ do s³oiczka i odstawiæ do stê¿enia.
Sk³adniki: 50 g ziela bluszczyka, 50 g li¶ci sza³wii, 50 g korzenia arcydziêgiel.
Zio³a wymieszaæ, zalaæ 1,5 szklanki wrz±tku i parzyæ pod przykryciem pó³ godziny. Przecedziæ. Stosowaæ do p³ukania nosa.
Aby z³agodziæ napiêcie zwi±zane z bólem g³owy polecam
Kompres z lawendy
Sk³adniki: 25 g suszonej lawendy, 600 ml gotuj±cej siê wody, 3-4 krople olejku lawendowego, 2 ³y¿eczki nalewki lawendowej.
Suszon± lawendê zalaæ w misce gotuj±c± siê wod±. Pozostawiæ na godzinê do naci±gniêcia, a nastêpnie przecedziæ, wlaæ nalewkê i olejek. Kawa³ek miêkkiego bawe³nianego materia³u zamoczyæ w naparze z lawendy i lekko wy¿±æ. Zimny kompres ³agodzi ból g³owy, gor±cy u¶mierza ból stawów i miê¶ni.
P³ukanie gard³a p³ynem z dodatkiem ¶wie¿ych zió³ pomo¿e z³agodziæ objawy choroby. ¦wie¿e zio³a mo¿na zast±piæ suszonymi.
P³ukanka z tymianku i sza³wii
- p³ukaæ od razu gdy wyst±pi ból gard³a, mo¿na stosowaæ tak¿e wewnêtrznie, za¿ywaj±c jednorazowo 2 ³y¿eczki 2-3 razy dziennie. Stosowaæ przez tydzieñ.
Sk³adniki: ma³a gar¶æ li¶ci ¶wie¿ej sza³wii i tymianku, 600 ml wrz±cej wody, 2 ³y¿ki octu jab³kowego, 2 ³y¿eczki miodu, 1 ³y¿eczka pieprzu Ca-yenne.
Grubo posiekane li¶cie w³o¿yæ do dzbana, zalaæ gotuj±c± siê wod±, przykryæ i odstawiæ na 30 minut. Odcedziæ li¶cie, do wywaru dodaæ ocet jab³kowy, miód i pieprz Cayenne. Zamieszaæ.
P³ukanka z hyzopu i szanty zwyczajnej
szczególnie zalecana po przebytej infekcji grypowej. Przygotowaæ wed³ug przepisu na p³ukankê z sza³wii i tymianku.
Sk³adniki: ma³a gar¶æ li¶ci ¶wie¿ego hyzopu i szanty zwyczajnej (li¶cie i kwiaty), 600 ml wrz±cej wody, 2 ³y¿ki octu jab³kowego, 2 ³y¿eczki miodu, 1 ³y¿eczka pieprzu Cayenne.
Herbaty zio³owe na kaszel i przeziêbienie
* Sza³wia lekarska w odmianie purpurowej i tymianek - zaparzyæ pó³ na pó³ sza³wii i tymianku, herbata ³agodzi ból gard³a. Dla wiêkszej skuteczno¶ci dodaæ 1 ³y¿eczki pieprzu Cayenne.
* Miêta pieprzowa, kwiaty bzu czarnego, rumianek i lawenda - przy przeziêbieniu stosowaæ na fili¿ankê wody pó³ ³y¿eczki ka¿dego z trzech pierwszych zió³ i szczyptê lawendy. Dodaæ zmielony imbiru, 1 ³y¿eczkê i plasterek cytryny.
* Szanta zwyczajna - parzyæ ¶wie¿± lub suszon±. S³odziæ do smaku miodem. Stosowaæ na bóle w klatce piersiowej spowodowane przeziêbieniem.
* Hyzop - parzyæ ¶wie¿e lub suszone li¶cie, albo li¶cie i kwiaty. Gorzki smak neutralizowaæ miodem. Leczniczy przy nie¿ycie oskrzeli i chorobach p³uc.
Napoje owocowe i syropy
Lecznicze w³a¶ciwo¶ci czosnku by³y znane ju¿ w staro¿ytnym Egipcie, gdzie przypisywano mu zdolno¶æ obdarzania si³±. Greccy i rzymscy lekarze zalecali go na infekcje dróg oddechowych. Wspó³czesna medycyna potwierdza, ¿e czosnek ma w³a¶ciwo¶ci bakteriobójcze, przeciwwirusowe, zmniejsza przekrwienie ¶luzówek oraz pomaga zwalczaæ infekcje. £±czy siê go z miodem, który ma dzia³anie koj±ce i ³agodnie odka¿aj±ce. Wypijaæ 2-3 ³y¿eczki syropu trzy razy dziennie, aby zapobiec przeziêbieniu i grypie lub z³agodziæ objawy.
Syrop z czosnku i miodu
Sk³adniki: 1 g³ówka czosnku, 300 ml wody, sok z po³owy cytryny, 300 ml miodu.
Przygotowanie: rozgnie¶æ z±bki czosnku - nie trzeba ich obieraæ - w³o¿yæ do rondla z wod±. Doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ na wolnym ogniu 20 minut. Dodaæ sok z cytryny oraz miód i gotowaæ jeszcze 2-3 minuty. Gdy syrop nieco przestygnie, przecedziæ do s³oja z ciemnego szk³a lub do butelki ze szczelnym zamkniêciem. W lodówce mo¿na przechowywaæ 2-3 tygodnie.
Napój z kwiatów bzu czarnego i owoców limy (limety)
Sk³adniki: 10 ¶wie¿ych kwiatów bzu czarnego, 2-3 owoce limy pokrojone w plasterki, 675 g cukru, 1 ³y¿eczka soku z cytryny.
Syrop z tymianku i ogórecznika
Ogórecznik jest sk³adnikiem wielu syropów przeciwkaszlowych, a tymianek ma w³a¶ciwo¶ci bakteriobójcze.
Sk³adniki: 25 g ¶wie¿ego lub 15 g suszonego tymianku, 25 g ¶wie¿ego lub 15 g suszonego ogórecznika (kwiaty i li¶cie), 2 kawa³ki po 5 cm kory cynamonu, 600 ml wody, sok z ma³ej cytryny, 100 g miodu.
Przygotowanie: w³o¿yæ zio³a do rondla, dodaæ cynamon i wodê. Zagotowaæ, przykryæ i gotowaæ na wolnym ogniu 20 minut. Przecedziæ i gotowaæ odwar w odkrytym rondlu na wolnym ogniu, a¿ po³owa p³ynu odparuje. Dodaæ sok z cytryny oraz miód i gotowaæ jeszcze 5 minut. Syrop przelaæ do butelki i przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Zachowuje w³a¶ciwo¶ci lecznicze przez co najmniej 2 miesi±ce.
Syrop z pora
Sk³adniki: 5 porów, miód do smaku.
Ugotowaæ pokrojone na kawa³ki pory, a¿ siê bêd± rozpada³y. Przecedziæ, pos³odziæ do smaku miodem. Piæ po pó³ szklanki syropu dziennie.
Syrop z prawo¶lazu
Polecany jest zarówno przy kaszlu suchym, jak i mokrym.
Sk³adniki: 1 ³y¿ka suszonych li¶ci prawo¶lazu, 2 ³y¿ki korzeni prawo¶lazu, 1 szklanki wody (wrz±tku).
Korzenie i li¶cie prawo¶lazu posiekaæ, zalaæ wrz±tkiem. Parzyæ pod przykryciem 15 minut, przecedziæ. Piæ 3-4 razy dziennie po szklance ciep³ego naparu. Mo¿na pos³odziæ miodem.
Syrop z p±ków sosny
Sk³adniki: 6 ³y¿ek p±ków sosny, 5 ³y¿ek wódki, 1 l wody (wrz±tku), 1 kg cukru.
Przygotowanie: p±ki drobno posiekaæ i zalaæ wódk±. Pozostawiæ na godzinê, zalaæ wrz±tkiem, odstawiæ na 6 godzin. Dosypaæ cukier. Gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ powstanie gêsty syrop. Pic po ³y¿eczce 3-4 razy dziennie.
Nie ma nic lepszego na zmêczone stopy ni¿ pachn±ca k±piel, która o¿ywia i krzepi ca³e cia³o, zw³aszcza gdy jest siê przeziêbionym. K±piel stóp w wodzie z gorczyc± to popularny sposób leczenia przeziêbienia. Gorczycê od dawna stosuje siê podczas przeziêbieñ, gdy¿ ma dzia³anie rozgrzewaj±ce, pomaga zlikwidowaæ nieprzyjemny zapach, u¶mierza bóle artretyczne.
K±piel dla stóp
Sk³adniki; 1 ³y¿ka sproszkowanej gorczycy, 2,2 litra gor±cej wody.
Przygotowanie: mieszaæ sproszkowan± gorczycê z wod±, a¿ siê rozpu¶ci. W³o¿yæ stopy, gdy woda jest jeszcze gor±ca. Je¶li trzeba podgrzaæ.
Obok k±pieli stóp ze wzglêdów zdrowotnych polecane jest za¿ywanie k±pieli zio³owych dla ca³ego cia³a. K±piel z dodatkiem ¶wie¿ych zió³ w³o¿onych do woreczka wielokrotnego u¿ytku (np. bawe³niany) zawieszonego na kurku w czasie napuszczania wody do wanny, a do wody dodaæ soli morskiej. Zanurzyæ siê na 10 minut, potem natrzeæ cia³o woreczkiem z zio³ami i wiórkami myd³a, sp³ukaæ zimnym prysznicem.
K±piel zio³owa
Sk³adniki: ¶wie¿e zio³a lawendy, tymianku, starty na tarce kawa³ek ¶wie¿ego imbiru (2,5 cm).
Zamiast wk³adaæ do wody ¶wie¿e zio³a w woreczku, mo¿emy wlaæ olejki eteryczne. Olejku dodaje siê bezpo¶rednio przed wej¶ciem do wanny inaczej wyparuje i nie spe³ni swojego zadania.
K±piel na przeziêbienie
Sk³adniki: 10 kropli olejku eukaliptusowego, 10 kropli olejku tymiankowego, 10 kropli olejku lawendowego.
W artykule wykorzystano materia³y "Apteczka zio³owa" A. Leciejewska - dodatek do miesiêcznika "Za miastem".
Urszula Nowakowska
KPODR w Minikowie,
Oddzia³ w Zarzeczewie |
hxxp://www.kpodr.pl/dom/inne/jesienna_apteka_ziolowa.php]¬ród³o
Ze swojej strony polecam macierzankê i sza³wiê - herbatka w 2 dni wyleczy³a mi gard³o, jeszcze nigdy tak szybko nie wyzdrowia³am
Agnieszka - 2009-01-05, 19:34
bardzo ciekawe przepisy
Macierzanki jestem fanem wielkim
do inhalacji samodzielnie ale jest tez w praktykowanym przeze mnie syropie prawo¶lazowym wraz z innymi jeszcze zio³ami
|
|