| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - ciasteczka digestive
bodi - 2009-01-12, 12:13 Temat postu: ciasteczka digestive Składniki na 20 - 25 ciastek:
* 225 g mąki pełnoziarnistej
* 50 g zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 100 g masła lub margaryny (ja dałam olej, 100 ml)
* 3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle upodobania) (można tez nie dodac nic, ja tak zrobiłam)
* 60 ml mleka (4 łyżki) (u mnie domowe migdałowe)
Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190 st.C. Studzić na kratce.
Smacznego
* w wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć
Przepis zaczerpnięty z 'The classic 1000 cake & bake recipes' Wendy Hobson, a ja podaje za
hxxp://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2]tym blogiem po lekkich modyfikacjach
bardzo nam smakują, choć oczywiście nie sa tak obłednie słodkie jak sklepowe digestive
Lily - 2009-01-12, 18:46
| bodi napisał/a: | choć oczywiście nie sa tak obłednie słodkie jak sklepowe digestive | e tam, one nie są wcale takie słodkie, owsiane Sanu tez nie, ale za przepis dziękuję
zojka3 - 2009-02-01, 08:16
tego mi było trzeba, nie wiem kiedy zrobię ale zrobię
DagaM - 2009-02-10, 13:21
zrobiłam w zeszłym tygodniu, wyszły pychota, bardzo dobrze czuć smak owsiany Jeszcze dodam, że lepiej zrobic je cieńsze, wtedy sa bardzo chrupiące, mniam, mniam
Jagula - 2009-02-10, 16:14
robię je zaraz...przez ostatnie pół roku mam jakąś korbę owsianą
Tasak - 2009-11-25, 18:08
zrobiłam właśnie nie wiem czy tak to ma wyglądać i smakować, ale jak dla mnie bardzo dobre. Mama narzeka, że dla niej za mało słodkie, ale dla mnie to akurat plus (dodałam mniej cukru niż w przepisie..)
Oto one: hxxp://picasaweb.google.com/tasak69/TasakGotujeMhm#5408088356139936002
Dzisiaj zrobiłam znowu, dodałam tyle cukru ile w przepisie (nawet nie brązowego tylko białego, nie wiem czy to coś zmienia). Mama zadowolona z poziomu słodkości, ja mniej. Ojciec dodatkowo macza je w miodzie (na co ja patrzeć nie mogę..:D). Pan gość w domu pochwalił również, czyli chyba będą ze mnie kiedyś kucharze
Amanii - 2009-11-26, 17:17
jak mawiają LOLcaty: "WAAAAAAANT!!!1"
jutro robie, nie mam mąki razowej na stanie... chyba ze jeszcze skoczę
PS: Mama zawsze narzeka ale tak w głębi duszy jej smakuje
[ Dodano: 2009-11-27, 18:45 ]
zrobiłam!
hxxp://picasaweb.google.com/amanii87/NomNomNom#5408840234915276274
Kat... - 2012-06-01, 12:44
Na podstawie tego przepisu zrobiłam pyszne kruche ciasteczka!
Mniej oleju, więcej mleka (u mnie domowe owsiane) prażony sezam w całości, zmielony, prażony słonecznik, 3 łyżeczki cukru, 2 szczypty soli zmielone płatki owsiane a mąki to szklanka lub półtorej żytniej pełnoziarnistej i pół białej.
Postaram się wrzucić dzisiaj zdjęcie. Bardzo cienkie, ładne i smaczne.
edysqa - 2012-06-01, 18:16
Kat..., napisz jak zmieniłas proporcje mleka i oleju proszę
Kat... - 2012-06-01, 18:46
edysqa, pojęcia nie mam. Na pewno dałam połowę, lub troszkę więcej oleju i mleka wlewałam tyle żeby ciasto się zagniotło. Podsypywałam mąką i okazało się, że cukru to by jednak mogło być więcej. Podobno.
dort - 2012-07-26, 12:07
robiłam je kiedyś wyszły przepyszne, jedyna ich wada, że są pracochłonne
puszczyk - 2012-09-23, 13:11
Przypomniałam sobie o tym przepisie i podbijam, może ktoś jeszcze dzisiaj je upiecze.
|
|