wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Baba - pasta z bakłażana

priya - 2009-02-01, 08:31
Temat postu: Baba - pasta z bakłażana
Baba (dokładnie 'baba-hanusz', ale nie wiem jak się to pisze :oops: ) to moje ulubione danie w Dobrej Cajovni w Czeskim Cieszynie. Próbowałam zrobić wg przepisu z 'puszki', ale proporcje były nie trafione. Wczoraj wyszła mi dużo lepsza, a zrobiłam tak:

- 3 średnie bakłażany (z oberwanymi liśćmi) ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku (220 stopni) pół godziny;
- gdy wystygną obrać ze skóry i zmiksować;
- do powstałej papki stopniowo dodawać sok z połówki cytryny na przemian z 3-4 łyżkami tahini (ciągle miksując)
- dodać łyżeczkę cukru;
- rozgnieść pół ząbka czosnku, wymieszać go z dwoma łyżeczkami soli, dodać do papki i wymeiszać
- pastę nakładać do miseczek, na górze ułożyć plasterki ogórka i pomidora, zielone oliwki; polać dość obficie oliwą z oliwek; podawać z pieczywem

Nam bardzo smakowało 8-)

ag - 2009-02-01, 09:11

Bardzo lubię tę pastę. Ja jeszcze dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
Agnieszka - 2009-02-01, 11:26

bakłażany uwielbiam w każdej postaci a podobne pasty robiłam z dodatkiem dusznej marchewki i cebuli/ pieczonej papryki (piekę razem z bakłażanem)/koncentratu
ulapal - 2009-03-18, 00:04

juz podawalam tprzepisna babaghanush w dziale kuchnia turecka ;-)
priya - 2009-03-21, 09:15

Cytat:
juz podawalam tprzepisna babaghanush w dziale kuchnia turecka


no to pardon ;-) ja wciąż znam jedynie ułamek forumowych tematów :oops:

[ Dodano: 2009-03-21, 09:27 ]
Przejrzałam właśnie dział "kuchnia turecka" - to jednak dwie dość różne wersje tej potrawy. W czeskiej "Dobrej Cajovni" zawsze podawana jest jako pasta.

lamialuna - 2010-11-20, 16:01

no prosze, jakie piekne proporcje - ja navet na vegelunie na oko robie i glupia chcialam zeby ktos sie to sam odwazyl zrobic ;)

Priya, moge tam/na vegelune dorzucic linka tutaj?
Tobie ufam, bo wiemy obie o jakim smaku mowimy ;)

Lily - 2010-11-20, 16:11

priya napisał/a:
(dokładnie 'baba-hanusz', ale nie wiem jak się to pisze :oops: )

BABA GHANOUGE

lamialuna - 2010-11-20, 16:12

a wymawia ganusz ;)
priya - 2010-11-20, 17:20

lamialuna napisał/a:
bo wiemy obie o jakim smaku mowimy
identyczny z czeskim to on nie jest ;-) ale pychotka, wrzucaj jak chcesz.
Lily, dzięki.
lamialuna napisał/a:
wymawia ganusz ;)
a czesi mówią 'hanusz', pewnie dlatego, że tam, gdzie Polacy mają "g' oni mają 'h'.
lamialuna - 2010-11-20, 17:25

kumpel syryjczyk tak wymawial ;)
spookyPole - 2011-01-02, 09:00

Ile taka pasta może stać w lodówce?
priya - 2011-01-02, 09:38

U nas nie ma szans, że coś zostanie, znika zaraz po zrobieniu calutka, więc nie podpowiem.
Anja - 2011-01-02, 15:35

spookyPole napisał/a:
Ile taka pasta może stać w lodówce?

ze trzy dni, jak na mój gust. :->

amanitka - 2011-01-06, 01:04

przyzadzajac to danie, zawsze klade baklazana bezposrednio na palniku. obracam co jakis czas przez kilka minut, az cale warzywo zmieknie. czuc w calym domu, bo sie skorka przypala, kuchenka konkretnie zabrudzona, baklazana trudno sie obiera.
dzis dla odmiany wlozylam baklazana do piekarnika. obral sie swietnie, nic nie musialam czyscic, ale w smaku salatka jest inna, mniej arabska.
zachecam do wyprobowania baba ghanouy w wersji 'messy'. :-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group