| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Baba - pasta z bakłażana
priya - 2009-02-01, 08:31 Temat postu: Baba - pasta z bakłażana Baba (dokładnie 'baba-hanusz', ale nie wiem jak się to pisze ) to moje ulubione danie w Dobrej Cajovni w Czeskim Cieszynie. Próbowałam zrobić wg przepisu z 'puszki', ale proporcje były nie trafione. Wczoraj wyszła mi dużo lepsza, a zrobiłam tak:
- 3 średnie bakłażany (z oberwanymi liśćmi) ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku (220 stopni) pół godziny;
- gdy wystygną obrać ze skóry i zmiksować;
- do powstałej papki stopniowo dodawać sok z połówki cytryny na przemian z 3-4 łyżkami tahini (ciągle miksując)
- dodać łyżeczkę cukru;
- rozgnieść pół ząbka czosnku, wymieszać go z dwoma łyżeczkami soli, dodać do papki i wymeiszać
- pastę nakładać do miseczek, na górze ułożyć plasterki ogórka i pomidora, zielone oliwki; polać dość obficie oliwą z oliwek; podawać z pieczywem
Nam bardzo smakowało
ag - 2009-02-01, 09:11
Bardzo lubię tę pastę. Ja jeszcze dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
Agnieszka - 2009-02-01, 11:26
bakłażany uwielbiam w każdej postaci a podobne pasty robiłam z dodatkiem dusznej marchewki i cebuli/ pieczonej papryki (piekę razem z bakłażanem)/koncentratu
ulapal - 2009-03-18, 00:04
juz podawalam tprzepisna babaghanush w dziale kuchnia turecka
priya - 2009-03-21, 09:15
| Cytat: | | juz podawalam tprzepisna babaghanush w dziale kuchnia turecka |
no to pardon ja wciąż znam jedynie ułamek forumowych tematów
[ Dodano: 2009-03-21, 09:27 ]
Przejrzałam właśnie dział "kuchnia turecka" - to jednak dwie dość różne wersje tej potrawy. W czeskiej "Dobrej Cajovni" zawsze podawana jest jako pasta.
lamialuna - 2010-11-20, 16:01
no prosze, jakie piekne proporcje - ja navet na vegelunie na oko robie i glupia chcialam zeby ktos sie to sam odwazyl zrobic
Priya, moge tam/na vegelune dorzucic linka tutaj?
Tobie ufam, bo wiemy obie o jakim smaku mowimy
Lily - 2010-11-20, 16:11
| priya napisał/a: | (dokładnie 'baba-hanusz', ale nie wiem jak się to pisze ) |
BABA GHANOUGE
lamialuna - 2010-11-20, 16:12
a wymawia ganusz
priya - 2010-11-20, 17:20
| lamialuna napisał/a: | | bo wiemy obie o jakim smaku mowimy | identyczny z czeskim to on nie jest ale pychotka, wrzucaj jak chcesz.
Lily, dzięki.
| lamialuna napisał/a: | wymawia ganusz | a czesi mówią 'hanusz', pewnie dlatego, że tam, gdzie Polacy mają "g' oni mają 'h'.
lamialuna - 2010-11-20, 17:25
kumpel syryjczyk tak wymawial
spookyPole - 2011-01-02, 09:00
Ile taka pasta może stać w lodówce?
priya - 2011-01-02, 09:38
U nas nie ma szans, że coś zostanie, znika zaraz po zrobieniu calutka, więc nie podpowiem.
Anja - 2011-01-02, 15:35
| spookyPole napisał/a: | | Ile taka pasta może stać w lodówce? |
ze trzy dni, jak na mój gust.
amanitka - 2011-01-06, 01:04
przyzadzajac to danie, zawsze klade baklazana bezposrednio na palniku. obracam co jakis czas przez kilka minut, az cale warzywo zmieknie. czuc w calym domu, bo sie skorka przypala, kuchenka konkretnie zabrudzona, baklazana trudno sie obiera.
dzis dla odmiany wlozylam baklazana do piekarnika. obral sie swietnie, nic nie musialam czyscic, ale w smaku salatka jest inna, mniej arabska.
zachecam do wyprobowania baba ghanouy w wersji 'messy'.
|
|