wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - bezjajecznica dyniowa

kamma - 2009-02-01, 10:17
Temat postu: bezjajecznica dyniowa
Właśnie zjadłam i była tak pyszna, że spieszę się z Wami podzielić tym doznaniem ;)

Składniki:
olej
kawałek pora lub cebuli
kawałek dyni
sól
pieprz

Pora lub cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju. Dorzucamy dynię startą na grube wiórki, solimy i smażymy do miękkości (nie dłużej niż 10 minut, zależy od odmiany dyni). Na koniec dodajemy pieprzu i ewentualnie ulubionych przypraw: szczypior, natka... może majeranek... może cząber... (tu już czaruję, jadłam bez przypraw ;) ).
Smacznego!

kociakocia - 2009-02-01, 10:23

hahaha, podoba mi sie nazwa, smacznego ;-) , i ja wracam do śniadanka
ag - 2009-02-01, 11:44

Akurat został mi kawałek dyni, spróbuję na pewno :-)
zojka3 - 2009-02-01, 16:37

A dynie to skąd wytrzasnęłyście? U mnie nima :-(
kociakocia - 2009-02-01, 17:03

ja kupuję w ekologicznych sklepach, czasem na bazarku
kamma - 2009-02-01, 17:04

ja mam jeszcze swoją dynię, przechowywaną w ziemiance 8-)
Ale to już jej ostatnie chwile.

kociakocia - 2009-02-01, 17:17

kamma, powiedz mi w takim razie cos, mam miejsce gdzie jest cały rok zimno, jak długo można dynię przechować?
kamma - 2009-02-01, 19:50

nasza wytrwała 3 miesiące, dłużej już nie da rady, zaczyna się psuć.
kociakocia - 2009-02-01, 20:03

dziękuję
Ania D. - 2009-02-01, 22:29

Ja lubię z :
1. sosem sojowym (to najprościej, ale zmienia kolor potrawy na nieciekawy)
2. słodką papryką, ostrą papryką, pieprzem ziołowym, kurkumą, kolendrą
3. czubrycą
U mnie dynia ma się świetnie (hokkaido), tylko skóra robi się coraz twardsza. Wygląda na to, że jeszcze spokojnie poleży w piwnicy.

zojka3 - 2009-02-02, 04:30

kamma napisał/a:
ja mam jeszcze swoją dynię, przechowywaną w ziemiance

tak podejrzewałam.. :lol:

kociakocia - 2009-02-02, 08:23

za każdym razem jak czytam tytuł tego postu to widzę: bajecznica dyniowa :lol:
edysqa - 2011-05-03, 20:37

Chyba jutro na śniadanie zrobię :-)
bronka - 2013-09-14, 09:21

Ja prawie codziennie zajadam się na kolację. Na łyżeczce oleju podduszam spory kawał dyni pokrojonej w kostkę. Do tego sól i curry. Dużo curry. Pyszne!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group