| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - bezjajecznica dyniowa
kamma - 2009-02-01, 10:17 Temat postu: bezjajecznica dyniowa Właśnie zjadłam i była tak pyszna, że spieszę się z Wami podzielić tym doznaniem
Składniki:
olej
kawałek pora lub cebuli
kawałek dyni
sól
pieprz
Pora lub cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju. Dorzucamy dynię startą na grube wiórki, solimy i smażymy do miękkości (nie dłużej niż 10 minut, zależy od odmiany dyni). Na koniec dodajemy pieprzu i ewentualnie ulubionych przypraw: szczypior, natka... może majeranek... może cząber... (tu już czaruję, jadłam bez przypraw ).
Smacznego!
kociakocia - 2009-02-01, 10:23
hahaha, podoba mi sie nazwa, smacznego , i ja wracam do śniadanka
ag - 2009-02-01, 11:44
Akurat został mi kawałek dyni, spróbuję na pewno
zojka3 - 2009-02-01, 16:37
A dynie to skąd wytrzasnęłyście? U mnie nima
kociakocia - 2009-02-01, 17:03
ja kupuję w ekologicznych sklepach, czasem na bazarku
kamma - 2009-02-01, 17:04
ja mam jeszcze swoją dynię, przechowywaną w ziemiance
Ale to już jej ostatnie chwile.
kociakocia - 2009-02-01, 17:17
kamma, powiedz mi w takim razie cos, mam miejsce gdzie jest cały rok zimno, jak długo można dynię przechować?
kamma - 2009-02-01, 19:50
nasza wytrwała 3 miesiące, dłużej już nie da rady, zaczyna się psuć.
kociakocia - 2009-02-01, 20:03
dziękuję
Ania D. - 2009-02-01, 22:29
Ja lubię z :
1. sosem sojowym (to najprościej, ale zmienia kolor potrawy na nieciekawy)
2. słodką papryką, ostrą papryką, pieprzem ziołowym, kurkumą, kolendrą
3. czubrycą
U mnie dynia ma się świetnie (hokkaido), tylko skóra robi się coraz twardsza. Wygląda na to, że jeszcze spokojnie poleży w piwnicy.
zojka3 - 2009-02-02, 04:30
| kamma napisał/a: | | ja mam jeszcze swoją dynię, przechowywaną w ziemiance |
tak podejrzewałam..
kociakocia - 2009-02-02, 08:23
za każdym razem jak czytam tytuł tego postu to widzę: bajecznica dyniowa
edysqa - 2011-05-03, 20:37
Chyba jutro na śniadanie zrobię
bronka - 2013-09-14, 09:21
Ja prawie codziennie zajadam się na kolację. Na łyżeczce oleju podduszam spory kawał dyni pokrojonej w kostkę. Do tego sól i curry. Dużo curry. Pyszne!
|
|