| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Chlebek z Ardei
Shaera - 2009-02-08, 20:37 Temat postu: Chlebek z Ardei * szkl. m±ki pszennej razowej typu 2000, po ½ szkl. m±ki kukurydzianej i ryżowej, 2 łyżki granulatu sojowego, 2 małe posiekane cebule, szkl. zsiadłego mleka sojowego, ½ szkl. wody, po łyżeczce siemienia lnianego i sezamu, ¼ łyżeczki sody, 2 łyżeczki octu jabłkowego, ok. łyżeczki oleju z pestek winogron; ¶wieżo mielony czarny pieprz, sól morska;
* foremka 15 cm x 8 cm x 7 cm - wysmarowana olejem z pestek winogron i wysypana kasz± mann±
Na małej patelni uprażyć granulat. Na tej samej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, usmażyć, dodać granulat sojowy, przyprawić. Sodę rozpu¶cić w occie jabłkowym. M±ki wymieszać, wsypać ½ łyżeczki soli, wlać roztwór sody i octu, zsiadłe mleko sojowe i wodę, dodać zawarto¶ć patelni, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej foremki, posypać siemieniem lnianym i sezamem. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem
Shaera - 2009-02-10, 11:00
| Tosiek napisał/a: | Pamiętajcie by mieszać i dodawać składniki nie dotykaj±c ich bezpo¶rednio palcami i rękoma.
Nie stosuj±c się do tej rady chlebek może wyj¶ć dla kanibali (z naskórkami z palców i/lub r±k) |
He...? Ja zawsze mieszam łyżk± metalow±, a jak inaczej, hehehe
|
|