| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - fenkuł - koper włoski
ajanna - 2009-02-12, 21:10 Temat postu: fenkuł - koper włoski kupiłam 2 i nie mam pomysłu chciałabym coś wegańskiego i smacznego - nie tylko gotowanie na parze
kociakocia - 2009-02-12, 21:42
Duszony fenkuł
Prosty sposób na przygotowanie bardzo smcznej potrawy z niezbyt popularnych u nas bulw kopru włoskiego
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki: 3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
2 cebule
3 łyzki czarnych oliwej bez pestek
150 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyrządzanie: Bulwy fenułu dokładnie umyć, odkroić zielone części, które zachować do dekoracji. Bulwy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. Na patelni rzgrać oliwę i podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. PO kilku minutach dodać fenkuł. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Dodac pomidory i oliwki oraz bulion. Przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut - do miękkości fenkułu. Doprawić do samku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.
Fenkuł pieczony na chrupko
czas: 50min
liczba orcji: 4
4 spore bulwy fenkułu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok i skórka otarta z cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
5 dkg okruchów z chleba
sól, pieprz, ciut słodu i oregano
Przyciąć bulwy fenkułu. Zachować zielone liście. Bulwy pokroić na ćwiartki. Obgotować przez 5 minut we wrzątku, aż będą miękkie. Dokładnie odsączyć.
W małej brytfance albo żaroodpornym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić fenkuł, obtoczyć go dokładnie w oliwie, skropić sokiem z cytryny. Opiekać przez 35 minut w 200 stopniach, aż bulwy zaczną się rumienić.
Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę. Wrzucić czosnek i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać okruchy chleba i smażyć przez 5 minut, ciągle mieszając, aż staną się chrupkie. Zestawić z ognia. Dodać skórkę z cytryny oraz odłożone liście. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, słodem i oregano.
Po upieczeniu posypać bulwy fenkułu okruchami chleba. Wstawić do pieca jeszcze na 5 minut. Podawać na gorąco jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
ag - 2009-02-13, 02:03
Hm, dotychczas dodawałam go tylko do bulionu warzywnego ale znalazłam dwa przepisy z kuchnia tv
SAŁATKA Z FENKUŁA
Składniki
2 fenkuły
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka skórki z kiszonych cytryn lub skórka otarta z cytryny
2 łyżki posiekanych listków kolendry
1 łyżka posiekanych listków bazylii
10 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
oliwa do polania
Przygotowanie
Z fenkuła odciąć łodyżki z listkami, przekroić go na pół i usunąć zewnętrzne warstwy, jeśli są nich plamki. Następnie połówki pokroić na cieniutkie plasterki (można w tym celu użyć szatkownicy). Plasterki włożyć do miski i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać skórkę z kiszonych cytryn lub skórkę otartą z cytryny, listki kolendry i bazylii oraz pokrojone oliwki, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Polać oliwą, wymieszać. Zostawić na pół godziny do godziny, żeby smaki się przegryzły.
SAŁATKA KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Składniki
30 dag kuskus
bulion
pieczone warzywa
czosnek
zioła
mieszane liście sałaty
nasiona czarnej cebuli (nigella)
Przygotowanie
30 dag makaronu kuskus zalewamy bulionem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, po czym spulchniamy widelcem. Na warstwie kuskus układamy pieczone warzywa, wzbogacone fenkułem. Tuż przed podaniem na wierzchu układamy mieszane liście sałaty. Skrapiamy niewielką ilością dressingu – resztę przelewamy do miseczki i podajemy na stół wraz z sałatką, którą na koniec posypujemy nigellą, czyli nasionami czarnej cebuli.
W oryginalnym przepisie jest jeszcze kozi ser do posypania. Robiłam podobną sałatkę - kuskus, następnie warstwa pieczonych warzyw (co prawda bez fenkułu), na wierzch rukola, do tego pikantny sos pomidorowy - pycha!
kociakocia - 2009-02-13, 08:57
wcale mi się ten temat nie podoba, bo jestem na diecie i na dodatek to nie ma u mnie w okolicy nigdzie fankuła
Agnieszka - 2009-02-13, 08:59
wiele nie podpowiem bo nie jestem fanem (anyżkowy jest)
stosowałam jak Ag do bulionu i jadłam w sałatce: cienko pokrojony fenkuł, pomidory, oliwki i chyba cebula
Eulenspiegel - 2012-11-12, 11:31
Polecam drobno pokroić, dodać trochę oliwek i pokrojonych pomarańczy, na koniec trochę oliwy. Jadłam taką wersję we Włoszech, pyszności!
|
|