|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Artykuły o zdrowiu - Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia
an - 2009-02-13, 00:58 Temat postu: Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia
Cytat: | Cecylia Tukaj
Problem niedoboru witaminy D wynika z niedostatecznej syntezy tego związku w skórze oraz małej zawartości w pokarmie. Stężenie zawartego w osoczu 25-hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D3] jest uznanym wskaźnikiem poziomu witaminy D w organizmie. Związek ten jest metabolizowany z udziałem 1α-hydroksylazy do aktywnego biologicznie 1,25 dihydroksycholekalcyferolu (kalcytriol), który może regulować transkrypcję określonych genów bądź też oddziaływać na organy docelowe poprzez układy transdukcji sygnału. Znakomita większość, bo aż 90% znajdującego się we krwi 25(OH)D3 pochodzi z cholekalcyferolu syntetyzowanego w skórze pod wpływem promieni UVB. Tylko niewielka część 25(OH)D3 (około 10%), ma swoje źródło w spożywanych produktach. Doniesienia epidemiologiczne wskazują na istotną zależność między niedoborem witaminy D (wartość stężenia 25(OH)D3 poniżej 50 nmol/L) i wzrostem ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych o odmiennej etiologii. Obecnie sądzi się, że utrzymanie stężenia 25(OH)D3 na poziomie 80 nmol/L, lub wyższym działa prewencyjnie w stosunku do takich schorzeń jak osteoporoza, choroby układu sercowo-naczyniowego, różne postaci chorób autoimmunizacyjnych oraz nowotworowych. Umiarkowane korzystanie z kąpieli słonecznych, odpowiednia dieta i suplementy witaminowe pozwalają utrzymać stężenie 25(OH)D3 na odpowiednim poziomie. Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat globalnego problemu niedoboru witaminy D i wynikających z tego konsekwencji. |
hxxp://journals.indexcopernicus.com/abstracted.php?icid=870029]hxxp://journals.indexcopernicus.com/abstracted.php?icid=870029
hxxp://journals.indexcopernicus.com/fulltxt.php?ICID=870029]Full Text php
kociakocia - 2009-02-13, 10:42
ojezu, prawie nic z tego tekstu do jego 1szej połowy nie kumam jakbym czytała coś w obcym języku
agaB - 2009-06-03, 09:41
A do kogo ten tekst jest pisany, bo chyba tylko do fachowców. Czy mógłby ktoś opisać to zwykłym, prostym językiem.
kociakocia - 2009-06-03, 09:43
an napisał/a: | Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat globalnego problemu niedoboru witaminy D i wynikających z tego konsekwencji. | to zdanie jest chyba zrozumiałe
an, ależ nam tu mądrości zapodałaś
agaB napisał/a: | Czy mógłby ktoś opisać to zwykłym, prostym językiem | wrzuć w translator na goglach
bodi - 2009-06-03, 10:40
an napisał/a: | Znakomita większość, bo aż 90% znajdującego się we krwi 25(OH)D3 pochodzi z cholekalcyferolu syntetyzowanego w skórze pod wpływem promieni UVB. Tylko niewielka część 25(OH)D3 (około 10%), ma swoje źródło w spożywanych produktach. |
no, to jest chyba najważniejsza informacja z tego tekstu. Co prawda nie wynika zniego czy w sytuacji niewystarczającego poziomu systetyzowanej wit., wzrasta przyswajalność z pożywienia (czyli np. suplementów)
|
|