wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Artykuły o zdrowiu - Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia

an - 2009-02-13, 00:58
Temat postu: Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia
Cytat:
Cecylia Tukaj
Problem niedoboru witaminy D wynika z niedostatecznej syntezy tego związku w skórze oraz małej zawartości w pokarmie. Stężenie zawartego w osoczu 25-hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D3] jest uznanym wskaźnikiem poziomu witaminy D w organizmie. Związek ten jest metabolizowany z udziałem 1α-hydroksylazy do aktywnego biologicznie 1,25 dihydroksycholekalcyferolu (kalcytriol), który może regulować transkrypcję określonych genów bądź też oddziaływać na organy docelowe poprzez układy transdukcji sygnału. Znakomita większość, bo aż 90% znajdującego się we krwi 25(OH)D3 pochodzi z cholekalcyferolu syntetyzowanego w skórze pod wpływem promieni UVB. Tylko niewielka część 25(OH)D3 (około 10%), ma swoje źródło w spożywanych produktach. Doniesienia epidemiologiczne wskazują na istotną zależność między niedoborem witaminy D (wartość stężenia 25(OH)D3 poniżej 50 nmol/L) i wzrostem ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych o odmiennej etiologii. Obecnie sądzi się, że utrzymanie stężenia 25(OH)D3 na poziomie 80 nmol/L, lub wyższym działa prewencyjnie w stosunku do takich schorzeń jak osteoporoza, choroby układu sercowo-naczyniowego, różne postaci chorób autoimmunizacyjnych oraz nowotworowych. Umiarkowane korzystanie z kąpieli słonecznych, odpowiednia dieta i suplementy witaminowe pozwalają utrzymać stężenie 25(OH)D3 na odpowiednim poziomie. Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat globalnego problemu niedoboru witaminy D i wynikających z tego konsekwencji.

hxxp://journals.indexcopernicus.com/abstracted.php?icid=870029]hxxp://journals.indexcopernicus.com/abstracted.php?icid=870029
hxxp://journals.indexcopernicus.com/fulltxt.php?ICID=870029]Full Text php

kociakocia - 2009-02-13, 10:42

ojezu, prawie nic z tego tekstu do jego 1szej połowy nie kumam :roll: jakbym czytała coś w obcym języku ;-)
agaB - 2009-06-03, 09:41

A do kogo ten tekst jest pisany, bo chyba tylko do fachowców. Czy mógłby ktoś opisać to zwykłym, prostym językiem.
kociakocia - 2009-06-03, 09:43

an napisał/a:
Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat globalnego problemu niedoboru witaminy D i wynikających z tego konsekwencji.
to zdanie jest chyba zrozumiałe :lol:

an, ależ nam tu mądrości zapodałaś ;-) :-D

agaB napisał/a:
Czy mógłby ktoś opisać to zwykłym, prostym językiem
wrzuć w translator na goglach :mryellow:
bodi - 2009-06-03, 10:40

an napisał/a:
Znakomita większość, bo aż 90% znajdującego się we krwi 25(OH)D3 pochodzi z cholekalcyferolu syntetyzowanego w skórze pod wpływem promieni UVB. Tylko niewielka część 25(OH)D3 (około 10%), ma swoje źródło w spożywanych produktach.


no, to jest chyba najważniejsza informacja z tego tekstu. Co prawda nie wynika zniego czy w sytuacji niewystarczającego poziomu systetyzowanej wit., wzrasta przyswajalność z pożywienia (czyli np. suplementów)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group