wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - o gotowaniu marchewek:)

metaxa.08 - 2009-02-26, 11:07
Temat postu: o gotowaniu marchewek:)
słuchajcie...ale od początku..
warzywa kupuje na bazarku i mam do nich no powiedzmy ograniczone ale w miarę zaufanie...
ostatnio moja teściowa przyniosła mi marchewkę i...
tą moją bazarową ( tzw, słodka karotkę mojego dziecka) gotuje normalnie, szybko, a tą marchewę teściowej ugotować nie mogłam(po ok pół godzinie nadal była twarda jak kamień!).Teściowa kupiła ja na innym bazarku.
I teraz pytanie-która jest zmutowana bardziej? :-P
dodam,że ta marchewka teściowej była wręcz niezjadliwa, za to karotka pyszna.
Co o tym myślicie doświdczeni Eko Forumowicze? :-D

Lily - 2009-02-26, 11:10

Ja myślę, że to może zależeć od odmiany :)
metaxa.08 - 2009-02-26, 11:16

Myślisz że Aż TAKA różnica?
pierwszy raz w życiu próbowałam ugotować coś i nie doczekałam się miękkości :mrgreen: ( po godzinie...) :-D

Lily - 2009-02-26, 11:20

metaxa.08, pierwszą marchewkę dla mojej siostrzenicy gotowałam akurat ja, kupiona była w sklepie ze zdrową żywnością, ekologiczna - była twarda jak nie wiem co ;) (nota bene po przetarciu była za twarda i była katastrofa i płacz wielki :) )
agaB - 2009-04-11, 19:39

Zgadzam się z Lily. Wszystko zależy od gatunku. Karotka ma w sobie więcej wody. Szybko się gotuje. Jest słodsza. Dzieci ją bardzo lubią.
Ja kupuje tylko od znajomej, która ma warzywa ekologiczne i też czasami miałam taką twardą, że długo musiałm ją gotować. Po świętach spróbuje zapytać się jej co to za odmiana.

gemi - 2009-04-16, 07:45

a może to była odmiana marchwi pastewnej? różne rzeczy przecież ludzie sprzedają..

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group