| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Chleb (z forum bez kropki)
Izzi - 2007-06-02, 19:18 Temat postu: Chleb (z forum bez kropki) Mam ten przepis z forum bez kropki Niestety nie wiem czyj on Mimo braku praw autorskich daje przepis:
1kg m±ki pszennej
gar¶ć otr±b (pszenne lub żytnie)
gar¶ć płatków kukurydzianych
gar¶ć siemienia lnianego
2 opakowania suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1 jajko
mak lub sezam do posypania
Do miski wsypać m±kę, otręby, płatki kukurydziane oraz siemię lniane. Dodać drożdże, cukier oraz sól. Zalać wszystko 1 litrem ciepłej wody. Wyrobić ciasto i odstawić je na około 30 minut aby wyrosło. Posmarować tłuszczem foremkę i posypać m±k±. Wlać masę i posmarować j± roztrzepanym jajkiem. Posypać sezamem lub makiem. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. godzinę.
Ewa - 2007-06-02, 19:45
| Izzi napisał/a: | | z forum bez kropki |
To jest forum bez kropki
bojster - 2007-06-02, 22:18
| Ewa napisał/a: | | Izzi napisał/a: | | z forum bez kropki |
To jest forum bez kropki |
No i chleb jest st±d. Czym¶ trzeba go¶ci przywitać.
Agnieszka - 2007-06-03, 12:55
przyznam się że nie zapisywałam przepisów ale kilka się u mnie zachowało
chlebkowo - bezglutenowo mix porad do których sięgałam (z pewno¶ci± czę¶ć Margot ale i innych):
zakwas:
dziewczyny ten zakwas to zaczynałam tak ,wszystkie tak samo
ok 10 dag m±ki (ryżowej ,gryczanej ,kukurydzianej)
trochę soku z cutryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwa¶nych jabłek ,ale z 2 łyżki)
woda gazowana i dużo ciepła ok 30 stopni
(stoj± na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej(teraz już zwykłej) i dosypuję co 2-3 dni trochę m±ki ,a jak piekę zostawiam 1 czubat± łyżeczkę zakwasu ,a resztę to ¶wieża m±ka i gazowana woda
Ten chleb kukurydziany(kukurydziano-ryżowy ) to jest jeszcze do przetestowania ,bo raz 100% zakalca ,teraz jest dziurkowany ,ale jakby ugotowany a nie pieczony,w smaku jest serowy ,tak smakuje słowo
Ten gryczany nie ro¶nie,no ociupinę,jest smaczny ,nie kruszy się ma taki biszkoptowy mi±ższ,ten je¶li jeszcze raz sie uda to dokładnie pomierzem co jak i podam dokładne proporcje.Dzisiaj nadal jest smaczny i to bardzo
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2007 ]
a zakwas gryczany jest podobny do żytniego ,ładnie pachnie
chlebkowy mix:
Nie mam m±ki gryczanej ,czekam na paczkę i upiekłam taki chleb bezglutenowy
po ok 2/3 szklanki zakwasów
-gryczany
-ryżowy
-kukurydziany
( co jakis czas je od¶wieżam ,zostawiam czubat± łyżeczkę zakwasu ,dolewam wody gazowanej i wsypuję odpowiedniej m±ki ,zostawiam na pól dnia w cieple,potem do lodówki)
4 czubate łyżki siemienia lnianego,zmieliłam ,zalałam wrz±c± wod± -1 szklanka ,wystudziłam i ubiłam
i teraz dosypywałam m±ki ryżowej razowej ,kukurydzianej i z 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ,trochę soli i z 2 łyżki oleju z pestek winogron
zagniotlam ciasto ,do¶ć luĽne
do formy w cieple rosło z 3 godziny ,urosło minimalnie
piekłam najpierw 10 minut w tem 0k 220,potem ok 190 jeszcze z 30 -40 minut ,pod koniec zrosiłam powierzchnię wod± przez rozpylacz,
Smakuje wspaniale a wnętrze ma jak chleb glutenowy,mało dziurkowany ,ale super się kroi,w piecu trochę urósł ,chyba trzeba nakładać do 2/3 -3/4 formy bo one mało rosn±
Chyba najważniejsze jest to siemnie lniane
Nadal piękę bezglutenowce ,dopiero dzisiaj doszła m±ka gryczana
ale dwa ostatnio(jeden dzisiaj do południa) wyszły pyszne
Wszystkie teraz to takie razowce z wygladu i smaku,to siemie też robi swoje
Ostatnie dwa wg zasady
wymieszane zakwasy(ryżowy ,kukurydziany i gryczany)
CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu(my¶lę ,że każdy bezglutenowy może być,choć gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygl±da i pachnie)
1 szklanka m±ki z ryżu(zmielony pełny ryż)
1 szklanka m±ki kukurydzianej
1/2 szklanki m±ki z qwinoa
1/2 szklanki m±ki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda bezglutenowa może być ,mam już z tapioki i kasztana spróbuję )
2-3 łyżki m±ki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
1 szklank± wrz±tku,wystudzić ,ubić
zagnie¶ć ciasto chlebowe dolewaj±c wody lub wody gazowanej(wtedy trochę lepiej ro¶nie ,chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej kukurydziank±)
tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma ¶wieczkami ,po 3 -4 godzinach ,wyjelam ¶wieczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni ,a wlożylam mał± blaszkę z ciepł± wod± ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się błyszcz±ca
Wyjełam ,wystudziłam na kratce
Chleb jest dobry ,fajnie się kroi
Polecam
dzisiaj piekłam dwa małe chlebki
jeden na zakwasie kukurydziano -ryżowym(musiałam je od¶wieżyć ,dokarmić ,a resztę zakwasu wykorzystać) z m±ki ryżowej(pełnej) ,kukurydzianej,skrobi ziemniaczanej(tej dałam trochę) i gotowanej jaglanki
Wyrósł pięknie ,w piecu trochę zmalał ,ma dziurkowany mi±ższ,nic się nie kruszy tylko jest taki jakby ugotowany
A gryczany
to zakwas gryczany ,m±ka gryczana( z nie palonej gryki) ,sól ,4 łyżki zmielonego siemienia lnianego ,zalane szklank± wrz±tku i ubite ,urósł ociupinę ,ale mi±ższ ma idealny i jest pyszny,nie kruszy się ,zobaczę jutro jak smakuje po 24 godzinach
Jak te chleby będ± powtarzalne to dokładnie opiszę
Zamówiłam m±k ,kasz,zboża bezglutenowego ,będę eksperymentować
margot - 2007-06-03, 13:17
warto do bezglutenowców dać dwa zakwasy np kukurydziany i gryczany
1 szklanka zakwasu
3 szkalnki maki (mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego(4 łyżki +szklanka wrz±tku ,wystudzić)
sól
trochę oleju i....
musi sie udać
|
|