wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Napoje - Mleko migdalowe

rastalioness - 2009-03-05, 20:35
Temat postu: Mleko migdalowe
1 szklanka migdalow
1l wody
szczypta soli morskiej
1/8 szklanki soku z trzciny cukrowej lub lyzka brazowego cukru


Migdaly zamocz w goracej wodzie, pozostaw na noc. Nastepnie odcedz i usun skorki. Wloz do blendera , zalej 0.5 l wody i dobrze zmiel w blenderze. Przecedz przez bardzo drobne sitko. Dodaj pozostala wode,sol, sok z trzciny cukrowej lub cukier. Wspaniale! Mozna takze dodac odrobine ekstraktu waniliowego by uzyskac mleko waniliowe lub wlozyc do blendera z bananem lub truskawkami, by uzyskac smaki owocowe.

Ptaszka - 2010-11-23, 22:18

moim zdaniem mleko migdałowe jest predestynowane do kakao, z wanilią i brązowym cukrem nic nie smakuje lepiej. Nigdy nie piłam lepszego kakao jak właśnie tego przygotowanego na mleczku migdałowym
mama maria - 2011-06-15, 16:55

Przyjęłam proporcje 10 migdałów na 100 ml wody

Namaczamy 100 g migdałów na noc i 3 suszone morele bez siarkowe

- 100 g namoczonych migdałów

- 3 suszone namoczone morele razem z wodą

- szczypta soli morskiej

- łyżka stołowa oleju lnianego lub rydzowego

- łyżka stołowa syropu z agawy lub innego słodu ( byle nie melasy)

- 1 l wody

Są różne wersje robienia mleka, zawsze jednak namaczamy migdały na noc, obojętnie czy są blanszowane czy też w skórkach.

Można namoczyć blanszowane na noc i miksować z wodą od moczenia
Sparzyć wieczorem, obrać, namoczyć na noc i miksować z wodą od moczenia
Lub namoczyć na noc, rano obrać – wtedy wylewamy wodę od moczenia.

Ja preferuje opcję 3 - w ten sposób nie poddaje migdałów obróbce termicznej i nie tracę cennych kwasów tłuszczowych.



Migdały miksujemy z morelami i wodą od ich moczenia i połową wody mineralnej. Przecedzamy przez gęste sitko z gazą lub pieluszkę tetrową. Dodajemy szczyptę soli, syrop i olej i mieszamy, resztę wody. Gotowe. Możemy dać mniej wody wtedy będzie gęstsze. Ja robię tak, że to co mi zostaje na gazie wrzucam ponownie do blendera i ponownie miksuje i znów na gazę i tak 2-3 razy, w ten sposób nie zostaje mi nic masy i wszystko zamienia się w mleko.



do mleka można dodawać słonecznik, sezam, figi - wszystko to można razem namoczyć na noc jeśli migdały są wcześniej obrane. Ja moczę ziarna i owoce osobno.



WERSJA MLEKA BOGATEGO W WAPŃ

100 g migdałów, pięć suszonych fig, łyżka stołowa sezamu



U nas mleka zbożowe i orzechowe całkowicie zastąpiły mleko modyfikowane i po ok miesiącu nie było śladu po uczuleniach oraz atopowym zapaleniu skóry z którym się borykaliśmy.

krzysztof - 2011-06-21, 10:42

WITAM :-o

Przepis na mleczko migdałowe
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=419249#419249

Woda nie może być zbyt gorąca - migdały zalewa się ciepła wodą .

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o

lamialuna - 2011-08-04, 18:03

mama maria napisał/a:
Ja preferuje opcję 3 - w ten sposób nie poddaje migdałów obróbce termicznej i nie tracę cennych kwasów tłuszczowych.


czy skorka wtedy rowniez lschodzi tak latwo jak przy blanszowaniu?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group