| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gor±ce - prozaiczne placki ziemniaczane
Capricorn - 2007-06-20, 17:46 Temat postu: prozaiczne placki ziemniaczane zaraz będę robic oto jak się je robi po poznańsku
ziemniaki i cebula w proporcji 2:1 - utrzeć na pulpę (fajnie mieć mikser, który da radę). Półpłynn± pulpę osolić (do¶ć sporo) i popieprzyć. Odstawić na kilkana¶cie minut, żeby fajnie pu¶ciło sok. Potem dodać do ciasta kilka łyżek m±ki i 2-3 jajka albo jaki¶ inny zlepiacz (na pewno co¶ wegańskiego też się da zastosować). Smażyć niewielki placki na gor±cym oleju. Pyyyyyyycha! po poznańsku je się te placki ze ¶mietan± i cukrem, moim zdaniem najlepiej smakuj± bez żadnych dodatków. A - z tzatziki s± bossskie
Wariacje teraz:
- można do ciasta zetrzeć 2 marchewki i korzeń pietruszki, będ± placuszki warzywne - bardziej łagodne w smaku,
- można też dodać trochę kukurydzy albo zielonego groszku.
¬ródła: przepis podstawowy - m±dro¶ć ludowa wariacje - moje własne.
kamma - 2007-06-20, 18:04
Więcej wariacji:
-pokruszone tofu
-starta cukinia, dynia albo inne dyniowate
-przyprawy: mój ulubiony cz±ber , natka pietruszki, gałka muszkatołowa (zwłaszcza do placków z dyni±)
Humbak - 2007-06-20, 18:06
Hehe to też nasza wersja placków... ale może dlatego że mój tato to poznaniak
oprócz warzywek polecam zwykł± mieszankę - ziemniaki + dynia starte jak podano wyżej. Tylko z dodatkiem kminku. Pycha.
magdusia - 2007-06-20, 19:00
To też i moja wersja placków,a moja mama też poznanianka
Ewa - 2007-06-20, 19:21
| Capricorn napisał/a: | | ziemniaki i cebula w proporcji 2:1 |
Żartujecie? Ja na jakie¶ 2 kilo ziemniaków daję zazwyczaj jedn± cebulę
Capricorn - 2007-06-20, 19:23
| Ewa napisał/a: | | Capricorn napisał/a: | | ziemniaki i cebula w proporcji 2:1 |
Żartujecie? Ja na jakie¶ 2 kilo ziemniaków daję zazwyczaj jedn± cebulę |
ta pulpa cebulowa daje fajny posmaczek, naprawdę warto dac dużo więcej niż symbolicznie.
kasienka - 2007-06-20, 20:11
uwielbiam placki ziemniaczane we wszystkich odmianach, byle nie na słodko
Capricorn, robisz z młodych ziemniaków?
Capricorn - 2007-06-20, 20:13
| kasienka napisał/a: |
Capricorn, robisz z młodych ziemniaków? |
też dzisiaj mam z młodych, sie własnie niezdrowo objadam.
kasienka - 2007-06-20, 20:17
Capricorn, ale mi narobiła¶ ochoty...ech...czemu u mnie w domu nikt tego nie lubi?
majaja - 2007-06-20, 20:36
| Capricorn napisał/a: | | zisiaj mam z młodych, sie własnie niezdrowo objadam. |
Kurna, a ja dot±d żyłam w przekonaniu, że z młodych się nie da, jakis specjalny sposób smażenia?
do tego czytałam że poznańskie to z czosnikiem?
A tak całkiem ot - moje bardzo chore dziecko, które wczoraj mało nie wyl±dowało w szpitalu, własnie połamało pumeks
Agnieszka - 2007-06-20, 20:41
Z plackami ziemniaczanymi to chyba jak z sałatk± jarzynow± czyli co region/dom to własna szkoła
Je¶li chodzi o placki ziemniaczane to z racji tępych noży melaksera ziemniaki ¶cieram na tarce o grubych oczkach, często dodaję cukinię (tarta podobnie, na drobnych jedynie cebula jak dodaję), czasem kalafiora (jego już na mniejszych oczkach). Masę zlepiam jajkiem i m±k± (ziemniaczana/ amarantusowa/ jaglana/grochowa) czasem sam± m±k± co tam pod ręk±. Bywa, że wkrajam szczypiorek.
Jadamy z sol± czasem z jakim¶ sosem (pieczarkowym, pomidorowym)
pao - 2007-06-20, 21:24
u nas placki robi bartek. podobnie nale¶niki i inne takie i powiem zę wychodz± mu ¶wietnie
ina - 2007-06-21, 09:50
My dodajemy do placków ziarno słonecznika i ostr± paprykę - pycha
vlada - 2007-06-21, 13:48
W moich rodzinnych stronach placki jada się z cukrem
Ja nie używam żadnego "zlepiacza". Mielę (¶cierać nienawidzę brr) tylko ziemniaki i cebulę i to wszystko, a dodaję jeszcze jakie¶ 2 łyżki m±ki
Ania D. - 2007-06-21, 13:54
Ja robię tak, jak mój te¶ć. Masę ziemniaczan± z cebul± trzymam na sitku, nadmiar wody odchodzi. Nie ma potrzeby zagęszczać m±k± i placki sa pyszne.
puszczyk - 2007-06-21, 14:15
| Capricorn napisał/a: | zaraz będę robic oto jak się je robi po poznańsku
ziemniaki i cebula w proporcji |
Ciekawe. Moja mama nigdy nie dodawała do masy cebuli, ale jadało się je rzeczywi¶cie na słodko. Teraz przejęłam przepis od te¶ciowej i robię je na słono z marchewk±, cebul± i innym zielskiem.
vlada - 2007-06-21, 14:22
| puszczyk napisał/a: | | i robię je na słono z marchewk±, cebul± i innym zielskiem. |
i duż± ilo¶ci± czosnku................ mniam mniam
Capricorn - 2007-06-21, 14:40
a mi wła¶nie czosnek wybitnie nie pasuje w plackach ziemniaczanych
kasienka - 2007-06-21, 15:23
A od mojej te¶ciowej się nauczyłam, że po starciu ziemniaków na małych oczkach ods±cza się "wodę" i z tej wody wydziela się chyba skrobia, tę skrobię wybieram łyżk± i dodaje do placków. Wolę z jajkami, ale zazwyczaj robię bez ze względu na Marcina, nie chce mi się dzielić porcji i nie zawsze dodaję m±ki.
edit: wiecie, co jest najgorsze? Zapomniałam kupić ziemniaków a teraz leje...i mamy makaron
vlada - 2007-06-22, 09:19
| kasienka napisał/a: | Zapomniałam kupić ziemniaków a teraz leje...i mamy makaron |
nie ma to jak własny ogródek ..............ech
hans - 2007-06-29, 11:29
A u nas po galicyjsku tylko ziemniaki troszeczkę m±ki (graham, razowa), sól i olej do ciasta...smażymy wtedy bez tłuszczu...
Amanii - 2009-01-22, 12:26
a jak sie robi placki ziemniaczane bez jajek? trzeba to czym¶ zlepić, czy będzie się trzymało samo? pliz help, bo wła¶nie się zabieram za obiad zaraz
Tobayashi - 2009-01-22, 12:45
No wła¶nie ja robię od jakiego¶ czasu placki ziemniaczane z m±k± razow± bez jaj, ze względu na dziecię alergiczne. Według mnie jaja zupełnie nie s± potrzebne i placki bardzo dobrze wychodz±. Zwykle dodaję zmielonego siemienia lnianego, ale nawet bez niego nie ma żadnych problemow z konsystencj±.
puszczyk - 2009-01-22, 13:00
Arek dodał kiedy¶ trochę m±ki ziemniaczanej i wyszły takie fajne, gumowe.
Mala_Mi - 2009-01-22, 14:00
Ja co prawda robię z jajkiem, ale zawsze daję zamiast m±ki zmielone płatki owsiane. One też dobrze klej±.
Amanii - 2009-01-22, 16:17
dałam m±ki kukurydzianej do ciasta wyszły fajne, nie gumowe, ziemniaczane jak te z jajem
kłapouchy - 2009-04-15, 22:05
U nas wersja podstawowa taka jak u Capri i też poznaniaków mamy w¶ród przodków. To jedno z nielicznych dań, którymi objada się Tomek, więc powstało u nas sporo wariacji, co by mu przemycić co nieco. Tak więc dodajemy tofu wędzone (pomysł ¶ci±gnięty od kogo¶ z forum), ciecierzycę, groch (wtedy nie trzeba m±ki, bo groch taki m±czysty jest), różne warzywka czy zboża - wszystko w proporcji na oko. Robert też zawsze je z cukrem - nawet je¶li s± to placki z dodatkiem czosnku czy wędzonego tofu
mandy_bu - 2009-04-16, 09:36
ja robię bez cebuli i dodaję bardzo mało m±ki. Fajnie smakuj± kiedy ciasto nie jest pulp±, tylko ziemniaki starte s± na grubych oczkach (tarka ręczna b±dĽ w robocie kuchennym), wtedy nawet nie potrzeba jajka. Można dodać zamiast zlepiacza trochę m±ki żytniej. Po zmieszaniu jej z odrobin± wody powstaje fajna kleista maĽ.
Ewa - 2009-04-22, 18:48
| Amanii napisał/a: | | dałam m±ki kukurydzianej do ciasta | Ja wprawdzie daję jajka, ale m±kę daję zawsze kukurydzian±, tyle że niewielk± ilo¶ć, tak ze 2-3 łyżki na michę ziemniaków.
|
|