wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gor±ce - prozaiczne placki ziemniaczane

Capricorn - 2007-06-20, 17:46
Temat postu: prozaiczne placki ziemniaczane
zaraz będę robic ;-) oto jak się je robi po poznańsku ;-)

ziemniaki i cebula w proporcji 2:1 - utrzeć na pulpę (fajnie mieć mikser, który da radę). Półpłynn± pulpę osolić (do¶ć sporo) i popieprzyć. Odstawić na kilkana¶cie minut, żeby fajnie pu¶ciło sok. Potem dodać do ciasta kilka łyżek m±ki i 2-3 jajka albo jaki¶ inny zlepiacz (na pewno co¶ wegańskiego też się da zastosować). Smażyć niewielki placki na gor±cym oleju. Pyyyyyyycha! po poznańsku je się te placki ze ¶mietan± i cukrem, moim zdaniem najlepiej smakuj± bez żadnych dodatków. A - z tzatziki s± bossskie :)

Wariacje teraz:

- można do ciasta zetrzeć 2 marchewki i korzeń pietruszki, będ± placuszki warzywne - bardziej łagodne w smaku,
- można też dodać trochę kukurydzy albo zielonego groszku.

¬ródła: przepis podstawowy - m±dro¶ć ludowa ;-) wariacje - moje własne. :D

kamma - 2007-06-20, 18:04

Więcej wariacji:
-pokruszone tofu
-starta cukinia, dynia albo inne dyniowate
-przyprawy: mój ulubiony cz±ber :) , natka pietruszki, gałka muszkatołowa (zwłaszcza do placków z dyni±)

Humbak - 2007-06-20, 18:06

Hehe to też nasza wersja placków... ale może dlatego że mój tato to poznaniak ;-)

oprócz warzywek polecam zwykł± mieszankę - ziemniaki + dynia starte jak podano wyżej. Tylko z dodatkiem kminku. Pycha.

magdusia - 2007-06-20, 19:00

To też i moja wersja placków,a moja mama też poznanianka :mryellow:
Ewa - 2007-06-20, 19:21

Capricorn napisał/a:
ziemniaki i cebula w proporcji 2:1

Żartujecie? Ja na jakie¶ 2 kilo ziemniaków daję zazwyczaj jedn± cebulę :shock:

Capricorn - 2007-06-20, 19:23

Ewa napisał/a:
Capricorn napisał/a:
ziemniaki i cebula w proporcji 2:1

Żartujecie? Ja na jakie¶ 2 kilo ziemniaków daję zazwyczaj jedn± cebulę :shock:


ta pulpa cebulowa daje fajny posmaczek, naprawdę warto dac dużo więcej niż symbolicznie.

kasienka - 2007-06-20, 20:11

uwielbiam placki ziemniaczane we wszystkich odmianach, byle nie na słodko ;)

Capricorn, robisz z młodych ziemniaków?

Capricorn - 2007-06-20, 20:13

kasienka napisał/a:


Capricorn, robisz z młodych ziemniaków?


też ;-) dzisiaj mam z młodych, sie własnie niezdrowo objadam.

kasienka - 2007-06-20, 20:17

Capricorn, ale mi narobiła¶ ochoty...ech...czemu u mnie w domu nikt tego nie lubi? :-/
majaja - 2007-06-20, 20:36

Capricorn napisał/a:
zisiaj mam z młodych, sie własnie niezdrowo objadam.

Kurna, a ja dot±d żyłam w przekonaniu, że z młodych się nie da, jakis specjalny sposób smażenia?
do tego czytałam że poznańskie to z czosnikiem? :shock:
A tak całkiem ot - moje bardzo chore dziecko, które wczoraj mało nie wyl±dowało w szpitalu, własnie połamało pumeks :mrgreen:

Agnieszka - 2007-06-20, 20:41

Z plackami ziemniaczanymi to chyba jak z sałatk± jarzynow± czyli co region/dom to własna szkoła

Je¶li chodzi o placki ziemniaczane to z racji tępych noży melaksera ziemniaki ¶cieram na tarce o grubych oczkach, często dodaję cukinię (tarta podobnie, na drobnych jedynie cebula jak dodaję), czasem kalafiora (jego już na mniejszych oczkach). Masę zlepiam jajkiem i m±k± (ziemniaczana/ amarantusowa/ jaglana/grochowa) czasem sam± m±k± co tam pod ręk±. Bywa, że wkrajam szczypiorek.
Jadamy z sol± czasem z jakim¶ sosem (pieczarkowym, pomidorowym)

pao - 2007-06-20, 21:24

u nas placki robi bartek. podobnie nale¶niki i inne takie :) i powiem zę wychodz± mu ¶wietnie :)
ina - 2007-06-21, 09:50

My dodajemy do placków ziarno słonecznika i ostr± paprykę - pycha :mrgreen:
vlada - 2007-06-21, 13:48

W moich rodzinnych stronach placki jada się z cukrem :-/
Ja nie używam żadnego "zlepiacza". Mielę (¶cierać nienawidzę brr) tylko ziemniaki i cebulę i to wszystko, a dodaję jeszcze jakie¶ 2 łyżki m±ki ;-)

Ania D. - 2007-06-21, 13:54

Ja robię tak, jak mój te¶ć. Masę ziemniaczan± z cebul± trzymam na sitku, nadmiar wody odchodzi. Nie ma potrzeby zagęszczać m±k± i placki sa pyszne.
puszczyk - 2007-06-21, 14:15

Capricorn napisał/a:
zaraz będę robic oto jak się je robi po poznańsku

ziemniaki i cebula w proporcji

Ciekawe. Moja mama nigdy nie dodawała do masy cebuli, ale jadało się je rzeczywi¶cie na słodko. Teraz przejęłam przepis od te¶ciowej i robię je na słono z marchewk±, cebul± i innym zielskiem.

vlada - 2007-06-21, 14:22

puszczyk napisał/a:
i robię je na słono z marchewk±, cebul± i innym zielskiem.

i duż± ilo¶ci± czosnku................ mniam mniam

Capricorn - 2007-06-21, 14:40

a mi wła¶nie czosnek wybitnie nie pasuje w plackach ziemniaczanych :D
kasienka - 2007-06-21, 15:23

A od mojej te¶ciowej się nauczyłam, że po starciu ziemniaków na małych oczkach ods±cza się "wodę" i z tej wody wydziela się chyba skrobia, tę skrobię wybieram łyżk± i dodaje do placków. Wolę z jajkami, ale zazwyczaj robię bez ze względu na Marcina, nie chce mi się dzielić porcji i nie zawsze dodaję m±ki.

edit: wiecie, co jest najgorsze? Zapomniałam kupić ziemniaków a teraz leje...i mamy makaron :-/

vlada - 2007-06-22, 09:19

kasienka napisał/a:
Zapomniałam kupić ziemniaków a teraz leje...i mamy makaron :-/

nie ma to jak własny ogródek ..............ech

hans - 2007-06-29, 11:29

A u nas po galicyjsku tylko ziemniaki troszeczkę m±ki (graham, razowa), sól i olej do ciasta...smażymy wtedy bez tłuszczu...
Amanii - 2009-01-22, 12:26

a jak sie robi placki ziemniaczane bez jajek? trzeba to czym¶ zlepić, czy będzie się trzymało samo? pliz help, bo wła¶nie się zabieram za obiad zaraz :D
Tobayashi - 2009-01-22, 12:45

No wła¶nie ja robię od jakiego¶ czasu placki ziemniaczane z m±k± razow± bez jaj, ze względu na dziecię alergiczne. Według mnie jaja zupełnie nie s± potrzebne i placki bardzo dobrze wychodz±. Zwykle dodaję zmielonego siemienia lnianego, ale nawet bez niego nie ma żadnych problemow z konsystencj±.
puszczyk - 2009-01-22, 13:00

Arek dodał kiedy¶ trochę m±ki ziemniaczanej i wyszły takie fajne, gumowe. 8-)
Mala_Mi - 2009-01-22, 14:00

Ja co prawda robię z jajkiem, ale zawsze daję zamiast m±ki zmielone płatki owsiane. One też dobrze klej±.
Amanii - 2009-01-22, 16:17

dałam m±ki kukurydzianej do ciasta :) wyszły fajne, nie gumowe, ziemniaczane jak te z jajem :D
kłapouchy - 2009-04-15, 22:05

U nas wersja podstawowa taka jak u Capri i też poznaniaków mamy w¶ród przodków. To jedno z nielicznych dań, którymi objada się Tomek, więc powstało u nas sporo wariacji, co by mu przemycić co nieco. Tak więc dodajemy tofu wędzone (pomysł ¶ci±gnięty od kogo¶ z forum), ciecierzycę, groch (wtedy nie trzeba m±ki, bo groch taki m±czysty jest), różne warzywka czy zboża - wszystko w proporcji na oko. Robert też zawsze je z cukrem - nawet je¶li s± to placki z dodatkiem czosnku czy wędzonego tofu :shock:
mandy_bu - 2009-04-16, 09:36

ja robię bez cebuli i dodaję bardzo mało m±ki. Fajnie smakuj± kiedy ciasto nie jest pulp±, tylko ziemniaki starte s± na grubych oczkach (tarka ręczna b±dĽ w robocie kuchennym), wtedy nawet nie potrzeba jajka. Można dodać zamiast zlepiacza trochę m±ki żytniej. Po zmieszaniu jej z odrobin± wody powstaje fajna kleista maĽ.
Ewa - 2009-04-22, 18:48

Amanii napisał/a:
dałam m±ki kukurydzianej do ciasta
Ja wprawdzie daję jajka, ale m±kę daję zawsze kukurydzian±, tyle że niewielk± ilo¶ć, tak ze 2-3 łyżki na michę ziemniaków.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group