|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
![](images/print.gif) |
Zupy - ZUPA KALAFIOROWA Z SZALOTKĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
kociakocia - 2009-03-08, 16:05 Temat postu: ZUPA KALAFIOROWA Z SZALOTKĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI ZUPA KALAFIOROWA Z SZALOTKĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
kostka warzywna
mały kalafior
3 szalotki
pół ząbka czosnku
25 namoczonych migdałów
2 łyżki prażonych płatków z migdałów
łyżka octu jabłkowego
łyzka oleju sezamowego
Przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, czarny sezam, pieprz, pietruszka
Kroimy na plasterki 4-5 różyczek kalafiora i gotujemy w odrobinie wody, aż będzie aldente.
Resztę pokrojoną drobno obsmażamy z łyżką oleju rzepakowego na patelni.
Nastepnie obsmażony kalafior wrzucamy go do garnka z około 2 szkl. wody z kurkumą, czosnkiem i kostką warzywną, gotujemy do bardzo miękka, miksujemy.
Szalotkę pokrojoną w piórka również podsmażamy ok 3 min, dodajemy ją wraz z naszymi plasterkami kalafiora aldente (wraz z wodą w której byl gotowany) do zmiksowanej zupy.
Jeszcze ok 3min gotujemy całość.
Namoczone migdały mixujemy z odrobiną zupy zamiast wody, uzyskaną gładką masę wlewamy do zupy dodając: łyżkę octu jabłkowego, olej sezamowy, dosmaczamy pieprzem, czarnym sezamem, pietruszką i prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego
kofi - 2009-03-09, 09:36
Łał, pysznie wygląda.
Kiedyś jadłam zupę kalafiorową z prażonymi płatkami migdałów i była bardzo pyszna, więc Twoja pewnie jeszcze lepsza, bo ten sezam i szolatka, mniam.
kociakocia - 2009-03-09, 09:46
kofi, dziękuję, może byc jakakolwiek inna cebulka, a moze nawet taka pospolita była by lepsza, bo ostrzejsza?
neina - 2009-03-10, 02:09
kociakocia, jestes niesamowita. Inspirujesz mnie do spedzania wiecej czasu w kuchni
kociakocia - 2009-03-10, 10:15
neina, miodem jesteś na me serce, dziękuję
|
|