| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - flapjacki
istra - 2007-06-20, 19:37 Temat postu: flapjacki obiecalam, ze sprawdze przepis, jednakowoz stara wloszka robi flapjecki tak jak ja, czyli na oko:
roztopic margaryne w gorcku( z jedna koche minimum), dozucic platkow owsianych, tak ze dwie szklanki, dodac miodu, cukru czy najlepiej sztucznego miodu, bo ten ostatni najbardziej przypomina angielski goldensyrop, wymieszac i na blache.
dodac mozna jak kto woli, troche rumu, orzechow, suszonych owocow, albo dzemu. niezle i moje ulubione sa flapjecki z masa morelowa wsrodku( szklanke suszonych moreli zagotowac w pol szklanki soku jablkowego, dodac duzo cynamonu p przez sitko ta miksture przecedzic)
piec sie flapjecki powinny dopoki nie beda zloto-brazowawe.
na sniadanko drugie rewelacja, wiekszosc moich znajomkow kurierow rowerowych sie tym zajada bo energetyczne i w miare zdrowe.
a, pokroic poki gorace, pozniej leciutko twardnieja
kasienka - 2007-06-20, 20:12
istra, piec to w blaszce jak do ciasta?
Alispo - 2007-06-20, 20:27
Fajne,tylko w Polandzie ciezko z vege-margaryna
martka - 2007-06-20, 20:30
Alispo, to przyjezdzaj na wycieczke - po margaryne
arete - 2007-06-20, 21:38
| Alispo napisał/a: | | tylko w Polandzie ciezko z vege-margaryna |
No właśnie, może można z olejem?
Ania D. - 2007-06-20, 22:26
Mozna spokojnie robić z olejem.
rosa - 2007-06-21, 13:02
spróbuję dzisiaj upiec z olejem, mam nadzieję, że się uda
martka - 2007-06-21, 14:34
co ma sie nie udac? na pewno wyjdzie
istra - 2007-06-21, 19:40
jo, mozna pewno z olejem, mozna z tluszczem kokosowym, ktory wiem, ze w polszy jest. a jak olej, to polecam slonecznikowy, ladnie wtedy pachna nasionkami. JHk wyjdzie za geste, to dolac soku, o tym zapomnialam.sorry. na blaszce prostokatnej, do ciasta
rosa - 2007-06-22, 10:51
no, zrobiłam wczoraj, i wyszły jadalne, bardzo nawet, bo już prawie wyszły
dałam olej z pestek win, bo taki tylko był, a w ramach dodatku rodzynki
tylko, że na zdjęciu to wyglądało jak ciasto, a u mnie było bardziej jak batonik, ale to może kwestia tej margaryny
[ Dodano: 2007-06-22, 11:51 ]
dzięk
istra - 2007-06-22, 13:09
nie, to wyglada jak batoniki, nie jak ciasto
puszczyk - 2007-07-06, 16:13
Zwykłe ciacha z płatków owsianych tylko uformowane jak batoniki. Nawet nie wiedziałam, że robię flapjacki.
[ Dodano: 2007-07-13, 14:50 ]
A jednak wychodzą inne. Zrobiłam z oleju, płatków, karobu, wiórów koko, goździków, cynamonu, rodzynek, pestek słonecznika i daktyli. Część masy wyjadłam na surowo, reszta właśnie stygnie...
Marcela - 2009-10-01, 06:54
Jak długo można to przetrzymywać ( w zamkniętym pojemniku, np w szafce nie w lodówce)? Chciałabym dostarczyć je do przedszkola, żeby były "dyżurną" słodkością.
|
|