| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Chlebek ziemniaczany
Lalka - 2009-03-20, 21:00 Temat postu: Chlebek ziemniaczany Składniki:
50 dkg m±ki
3 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
7 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3/4 szkl letniego mleka
3 łyżki oleju
1 białko jajka
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie:
1.Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę m±ki, odstawić. Do m±ki dodać ziemniaki, sól i rozczyn, wyrobić.
2.Do wyro¶niętego ciasta drożdżowo - ziemniaczanego dodać czę¶ć pestek dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju, wyrobić.
3.Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okr±głej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyro¶nięcia,piec w tem: 190 st. około 60 minut.
Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać. Ponieważ zawiera dodatek ziemniaków, dosyć szybko staje się lepkie dlatego trzeba dobrze natłu¶cić dłonie olejem. Dzięki ziemniakom chlebek można przechowywać nawet do tygodnia.
ropuszka - 2012-06-27, 00:48
uwielbiam ten chleb
ja go robię bez pestek i mieszam m±kę wieloziarnist± lubelli z m±k± tortow± (4:1)
robiłam w zeszłym roku kilka razy, nawet woziłam na studia i mroziłam
dzisiaj mnie na niego naszło i chciałam dodać go do wegedzieciaka a tu proszę - jest
edit:
przepis z którego korzystam jest jednak nieco inny
hxxp://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/szybki-letni-chleb
|
|