| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Surówki i sałatki - sałatka ze szpinaku i boczniaków
ag - 2009-04-19, 13:27 Temat postu: sałatka ze szpinaku i boczniaków sałatka ze szpinaku i boczniaków
2 garście świeżego szpinaku
2 garście boczniaków
2 główki czosnku, w łupinkach
4 gałązki rozmarynu
1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych
sos: 3 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Boczniaki skropić oliwą, dodać czosnek w łupinkach i rozmaryn, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut. Składniki sosu wymieszać, na końcu połączyć z oliwą. Liście szpinaku wymieszać z sosem, układać na nich pieczone boczniaki i posypywać orzeszkami piniowymi.
Podałam tę sałatkę z pęczakiem jako danie obiadowe. Musztardy miodowej nie miałam ale do zwykłej dodałam trochę miodu. Bardzo mi smakowały boczniaki - wcześniej do smażonych nie mogłam się przekonać, za ciężkie dla mnie były. Pieczone w sam raz, do tego rewelacyjnie pachnie taki pieczony czosnek i rozmaryn, poezja po prostu!
Przepis z książki W kuchni u Kręglickich
kociakocia - 2009-04-19, 14:36
pyszna ag ! czasem robię bardzo podobną z tym, że podsmażam boczniaki pocięte w paski na patelni i obsypuję nimi świeże liście szpinaku z podsmażonym czosnkiem i suszonymi pomidorami, do tego sos z musztardy, balsamico i słodu... az mi jęzor uciekł dla lubiacych ser- cieniutkie platerki parmezanu do sałatki
Agnieszka - 2009-04-19, 16:04
intrygująca i z pewnością przetestuję
boczniaki dotychczas smażyłam, dusiłam, gotowałam czas na piecznie
mandy_bu - 2009-04-19, 22:05
ag, smakowity przepis. Ja również do tej pory nie piekłam boczniaków.
kofi - 2009-04-19, 22:17
Też jeszcze nie piekłam, ale muszę spróbować. W ogóle to mam coraz większą ochotę na wyhodowanie samodzielne boczniaków (w myśl mojej obsesji - już chyba - zrób to sam). W ub. roku można było kupić takie przygotowane podłoże z grzybnią.
|
|