| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - Pyzy ziemniaczane
margot - 2009-04-19, 15:30 Temat postu: Pyzy ziemniaczane nie ukrywam że trochę pracochłonne i kilka naczyń do umycia zostało ,ale jakie pyszne
hxxp://www.fotosik.pl]
Pyzy ziemniaczane
20 sztuk ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych)
sól
Ziemniaki surowe obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce ( Ew sokowirówka). Odcisnąć ( ja odciskałam w gazie) , soku nie wylewając, lecz odstawić na 10-15 min. Zlać z wierzchu, a osiadłą na dnie naczynia warstwę krochmalu wyjąć i dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać gotowane, tłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formować kule, spłaszczyć, nakładać nadzienie i dobrze ścisnąć formując pyzy. Wkładać je pojedynczo do gotującej się osolonej wody, uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować 25-30 min. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową, użyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem śmietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia. Ja polewałam podsmażoną cebulką
Nadzienie z soczewicy:
1 szklanka ugotowanej soczewicy-na gęsto ,sypko
1 cebula posiekana i przesmażona na maśle
1 -2 roztarte ząbki czosnku
Majeranek ,sol ,pieprz
Wszystko wymieszać
hxxp://www.fotosik.pl]
kociakocia - 2009-04-19, 15:39
cudne tak jak nigdy pyz nie jadłam, tak też zrobię przy najbliższej sie okazji, dziękuję
daria - 2009-04-19, 16:09
ten przepis z nieba mi spadł, właśnie miałam ochotę na pyzy.. i nie wiedziałam co do tego, a tu rozwiązanie zrobię w tygodniu
margot - 2009-04-19, 17:43
bardzo dobre te pyzy
ja bardzo mocno odcisnęłam masę surowych ziemniaków
a i tak pod koniec ,bo mi zrzedła ta masa dosypałam z 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ale ciasto chyba ziemniaczane maja to do siebie że lubią rzednąc
Mycha - 2009-04-19, 17:52
To wygląda jak cepeliny, tylko nadzienie wegetariańskie
margot - 2009-04-19, 18:06
| Mycha napisał/a: | To wygląda jak cepeliny, tylko nadzienie wegetariańskie |
bo cepeliny pyzy robi się tak samo
tyle że cepeliny to taki ciut inny kształt
a cepeliny to też mogą być wegetariańskie
pidzama - 2009-04-19, 18:45
Bardzo dobrze znam przepis na te pyzy - uwielbiałam je - moja babcia je robiła - a nazwywała je żelazne kluski...ale mi narabiłaś smaka
Amanii - 2009-04-19, 19:11
jeeej ślinka cieknie a na ile osób ten przepis? nie wiem czy muszę zmieniać proporcje gotując dla 2 (w tym jednego sporego chłopa, dość głodnego )
margot - 2009-04-19, 19:14
tak na 3 osoby ,góra na 4 ale z jako drugie danie
ja bym nie zmieniała , odgrzane na patelni są jeszcze lepsze
Salamandra*75 - 2009-04-19, 20:09
super!!!!!
dzieki za przepis mój mąż uwielbia pyzy a ja nie bardzo...ale mu zrobie niespodzianke jutro......
całuje wiosennie
mandy_bu - 2009-04-19, 21:19
margot, dzięki za ten przepis. Ja co prawda próbuję się odchudzać, ale tak bardzo chciałabym się skusić na te pyzy
ag - 2009-04-19, 22:26
ja też bym chętnie zjadła takie pyzy - tylko pracy przy nich chyba sporo...
isadora - 2009-04-20, 09:20
Ja będę dziś robić, więc później podzielę się doświadczeniami
[ Dodano: 2009-04-20, 14:06 ]
No i po obiedzie. Pyzy pyszne, tylko podczas gotowania rozkleiły się....
Amanii - 2009-04-20, 15:37
zrobiłam obżarliśmy się ale jednak wolę mniej pracochłonne i czasochłonne przepisy
margot - 2009-04-20, 15:42
Isadora, bardzo fajnie ,że pyszne ,tylko dumam dlaczego sie rozklejały ,moje wyglądały jak kule armatnie i ani jeden się nie rozkleił
Amanii, super ,ze smakowały ,fakt trochę pracy z nimi jest
isadora - 2009-04-20, 16:02
Rozkleiły się na łączeniach. Być może były za cienkie w tym miejscu
Amanii - 2009-04-20, 17:40
| isadora napisał/a: | | Rozkleiły się na łączeniach |
hmm u mnie nie było czegoś takiego jak "łączenia" po złożeniu ich w pierożek zgniatałam to w kulkę i turlałam jeszcze chwilę w dłoniach. Jak widziałam, ze gdzieś jest cienko, to dowalałam trochę masy ziemniaczanej. Były trochę duże, ale nadzienie miały ładnie na środku
isadora - 2009-04-20, 18:00
Ja też starałam się zakleić te miejsca, ale widocznie za mało Nauczka na następny raz
margot - 2009-04-21, 08:49
tak u mnie nie było łączeń ,to prawda ,robiłam aż powstała doskonała kulka
Isadora ,na pewno następne będą doskonałe też w formie
A nadzienie pewnie można zrobić każde ,ale i pyzy bez nadzienie to fajna rzecz
isadora - 2009-04-21, 12:25
Bez nadzienia to kluski, zwana u mnie w domu "szare myszy". Rewelacyjnie smakują z polane oliwą z cebulką. Do tego gotowana kapusta kiszona
Amanii - 2009-04-21, 14:31
a knedle ze śliwkami tak samo się robi? bo chyba też z ziemniaków..
margot - 2009-04-21, 16:39
knedle to z gotowanych ziemniaków np
hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Knedle_polskie_ze_sliwkami,,59748907,9495.html
hxxp://www.rysch.com/kuchnia/knedle_ze_sliwkami.htm
czy ten
hxxp://www.wiadomosci24.pl/artykul/z_talerza_ewy_wachowicz_knedle_ze_sliwkami_36813.html
isadora - 2009-04-22, 08:02
Najbardziej ciesze się z tego, że te pyzy, to kolejne wegańskie danie, które smakuje mojemu mięsożernyemu mężowi, więc nie zniechęciłam się, mimo że się rozklieły Pewnie będą doś często gościły u nas
Ewa - 2009-04-22, 10:23
Ja robiłam kiedyś pyzy z farszem z pieczarek - drobno posiekane pieczarki plus cebulka, podsmażone, przyprawione i zapakowane do środka. Pychota
margot - 2009-04-22, 11:15
Isadora
Ewa masz 100% racji ,ja miałam właśnie z pieczarkami robić ale zrobiłam z soczewicą
ale pewnie i u mnie będzie powtórka pyzowa bo mi się w domu domagają
|
|