wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Pyzy ziemniaczane

margot - 2009-04-19, 15:30
Temat postu: Pyzy ziemniaczane
nie ukrywam że trochę pracochłonne i kilka naczyń do umycia zostało ,ale jakie pyszne
hxxp://www.fotosik.pl]
Pyzy ziemniaczane
20 sztuk ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych)
sól
Ziemniaki surowe obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce ( Ew sokowirówka). Odcisnąć ( ja odciskałam w gazie) , soku nie wylewając, lecz odstawić na 10-15 min. Zlać z wierzchu, a osiadłą na dnie naczynia warstwę krochmalu wyjąć i dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać gotowane, tłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formować kule, spłaszczyć, nakładać nadzienie i dobrze ścisnąć formując pyzy. Wkładać je pojedynczo do gotującej się osolonej wody, uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować 25-30 min. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową, użyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem śmietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia. Ja polewałam podsmażoną cebulką

Nadzienie z soczewicy:
1 szklanka ugotowanej soczewicy-na gęsto ,sypko
1 cebula posiekana i przesmażona na maśle
1 -2 roztarte ząbki czosnku
Majeranek ,sol ,pieprz
Wszystko wymieszać
hxxp://www.fotosik.pl]

kociakocia - 2009-04-19, 15:39

cudne :!: tak jak nigdy pyz nie jadłam, tak też zrobię przy najbliższej sie okazji, dziękuję :-D
daria - 2009-04-19, 16:09

ten przepis z nieba mi spadł, właśnie miałam ochotę na pyzy.. i nie wiedziałam co do tego, a tu rozwiązanie :) zrobię w tygodniu :mryellow:
margot - 2009-04-19, 17:43

bardzo dobre te pyzy :mrgreen:
ja bardzo mocno odcisnęłam masę surowych ziemniaków
a i tak pod koniec ,bo mi zrzedła ta masa dosypałam z 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ale ciasto chyba ziemniaczane maja to do siebie że lubią rzednąc

Mycha - 2009-04-19, 17:52

To wygląda jak cepeliny, tylko nadzienie wegetariańskie :)
margot - 2009-04-19, 18:06

Mycha napisał/a:
To wygląda jak cepeliny, tylko nadzienie wegetariańskie :)

bo cepeliny pyzy robi się tak samo
tyle że cepeliny to taki ciut inny kształt
a cepeliny to też mogą być wegetariańskie

pidzama - 2009-04-19, 18:45

Bardzo dobrze znam przepis na te pyzy - uwielbiałam je - moja babcia je robiła - a nazwywała je żelazne kluski...ale mi narabiłaś smaka :-D
Amanii - 2009-04-19, 19:11

jeeej ślinka cieknie :) a na ile osób ten przepis? nie wiem czy muszę zmieniać proporcje gotując dla 2 (w tym jednego sporego chłopa, dość głodnego :P )
margot - 2009-04-19, 19:14

tak na 3 osoby ,góra na 4 ale z jako drugie danie
ja bym nie zmieniała , odgrzane na patelni są jeszcze lepsze :mrgreen:

Salamandra*75 - 2009-04-19, 20:09

super!!!!!
dzieki za przepis mój mąż uwielbia pyzy a ja nie bardzo...ale mu zrobie niespodzianke jutro......
całuje wiosennie

mandy_bu - 2009-04-19, 21:19

margot, dzięki za ten przepis. Ja co prawda próbuję się odchudzać, ale tak bardzo chciałabym się skusić na te pyzy :-P
ag - 2009-04-19, 22:26

ja też bym chętnie zjadła takie pyzy - tylko pracy przy nich chyba sporo...
isadora - 2009-04-20, 09:20

Ja będę dziś robić, więc później podzielę się doświadczeniami ;)

[ Dodano: 2009-04-20, 14:06 ]
No i po obiedzie. Pyzy pyszne, tylko podczas gotowania rozkleiły się....

Amanii - 2009-04-20, 15:37

zrobiłam :) obżarliśmy się :D ale jednak wolę mniej pracochłonne i czasochłonne przepisy :)
margot - 2009-04-20, 15:42

Isadora, bardzo fajnie ,że pyszne ,tylko dumam dlaczego sie rozklejały ,moje wyglądały jak kule armatnie i ani jeden się nie rozkleił
Amanii, super ,ze smakowały ,fakt trochę pracy z nimi jest

isadora - 2009-04-20, 16:02

Rozkleiły się na łączeniach. Być może były za cienkie w tym miejscu :)
Amanii - 2009-04-20, 17:40

isadora napisał/a:
Rozkleiły się na łączeniach

hmm u mnie nie było czegoś takiego jak "łączenia" :) po złożeniu ich w pierożek zgniatałam to w kulkę i turlałam jeszcze chwilę w dłoniach. Jak widziałam, ze gdzieś jest cienko, to dowalałam trochę masy ziemniaczanej. Były trochę duże, ale nadzienie miały ładnie na środku :)

isadora - 2009-04-20, 18:00

Ja też starałam się zakleić te miejsca, ale widocznie za mało :) Nauczka na następny raz :)
margot - 2009-04-21, 08:49

tak u mnie nie było łączeń ,to prawda ,robiłam aż powstała doskonała kulka :mryellow:
Isadora ,na pewno następne będą doskonałe też w formie :-D
A nadzienie pewnie można zrobić każde ,ale i pyzy bez nadzienie to fajna rzecz ;-)

isadora - 2009-04-21, 12:25

Bez nadzienia to kluski, zwana u mnie w domu "szare myszy". Rewelacyjnie smakują z polane oliwą z cebulką. Do tego gotowana kapusta kiszona :D
Amanii - 2009-04-21, 14:31

a knedle ze śliwkami tak samo się robi? bo chyba też z ziemniaków..
margot - 2009-04-21, 16:39

knedle to z gotowanych ziemniaków np
hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Knedle_polskie_ze_sliwkami,,59748907,9495.html
hxxp://www.rysch.com/kuchnia/knedle_ze_sliwkami.htm
czy ten
hxxp://www.wiadomosci24.pl/artykul/z_talerza_ewy_wachowicz_knedle_ze_sliwkami_36813.html

isadora - 2009-04-22, 08:02

Najbardziej ciesze się z tego, że te pyzy, to kolejne wegańskie danie, które smakuje mojemu mięsożernyemu mężowi, więc nie zniechęciłam się, mimo że się rozklieły :) Pewnie będą doś często gościły u nas :)
Ewa - 2009-04-22, 10:23

Ja robiłam kiedyś pyzy z farszem z pieczarek - drobno posiekane pieczarki plus cebulka, podsmażone, przyprawione i zapakowane do środka. Pychota :-P
margot - 2009-04-22, 11:15

Isadora :-D
Ewa masz 100% racji ,ja miałam właśnie z pieczarkami robić ale zrobiłam z soczewicą
ale pewnie i u mnie będzie powtórka pyzowa bo mi się w domu domagają :mryellow:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group