| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gor±ce - Nale¶niki
olgwie - 2009-04-21, 13:25 Temat postu: Nale¶niki Proszę, podpowiedzcie jakie¶ smaczne farsze. Ja znam jedynie z kapysty z grzybami oraz z soczewicy z pieczarkami. Nie za wiele więc.... Wegańskie...
Jagula - 2009-04-21, 13:45
tofu ze szczypiorem i z pomidorami
szpinak z czosnkiem
soczewica czerwona z papryk±
prażone nasionka z ciecierzyc±...
itd itp można kombinować ile wlezie wg zasady ,ze mieszamy to co da się zmiksować/zblendować i co oczywi¶cie lubimy, przyprawiamy i smarujemy nale¶niki.
kociakocia - 2009-04-21, 14:02
a jakie pyszne z bananem i polane syropem klonowym
albo jak się lubi ser, to z mozarell± i pomidorami, polane sosem z oliwy i musztardy + kapka słodu, z li¶ćmi bazylii
plecam nale¶niki z m±ki orzechowej
olgwie - 2009-04-21, 16:04
Dzięki za podpowiedzi
maryczary - 2009-04-21, 16:44
a mnie bardziej interesuje ciasto na nale¶niki? Jak je robicie? Czy udaj± się wam takie z tylko razowej m±ki?
Bo mi wychodz± ok je¶li chodzi o konsystencję ale smak nie bardzo i jakie¶ trochę jakby nieupieczone w ¶rodku mimo, że na zewn±trz piękne. Jakie m±ki dajecie i co dodajecie (mleko sojowe, jajko, wodę?
kociakocia - 2009-04-21, 17:00
| maryczary napisał/a: | | Czy udaj± się wam takie z tylko razowej m±ki? | słabo się udaj± , dlatego jak robię mężowi z sam± razow±, to wtedy 2 jajka, a jak mieszam z m±k± kukurydzian± i biał± to 1 jajo dobrze ciasto klei, dodaję również mleka ryżowego, kokosowego lub sojowegow proszku , szczypta soli, czasem kapka syropu waniliowego
ach i odkryciem moim jest m±ka orzechowa, wychodz± podobno przepyszne
olgwie - 2009-04-21, 18:39
No własnie, słabo wychodz±. Ja robię pół na pół z biał± m±k±. Albo biała m±ka + otręby. Dodaję wodę, jajko i oliwę.
gosia_w - 2009-04-21, 18:43
ja robię z m±ki razowej: 1 szklanka m±ki pszennej razowej, niecała szklanka m±ki orkiszowej razowej, dopełniona m±k± z amarantusa, 1 3/4 szklanki mleka zbożowego (najczę¶ciej owsiane), 3 jaja, szczypta soli, 3 łyżki oleju. Nale¶niki wychodz± cieniutkie i s± pyszne.
Lily - 2009-04-21, 18:44
3 jaja? To strasznie jajeczne musz± być, bardzo takich nie lubię
gosia_w - 2009-04-21, 18:48
Nie s± bardzo jajeczne, bo jaja mam małe. Dużych pewno 2 wystarczy. Wydaje mi się, że na 2 szklanki m±ki to w sam raz, ale oczywi¶cie kwestia gustu.
Ania D. - 2009-04-21, 19:10
| maryczary napisał/a: | | Czy udaj± się wam takie z tylko razowej m±ki? |
Bez problemu. Nie daję jajek. Robię zawsze mieszane, np, 4/5 m±ki orkiszowej i 1/5 z gryki niepalonej (maka domowa), mieszam różne m±ki, poza żytni±, a więc pszenn±, owsian±, gryczan±, ryżow±, kukurydzian± - zawsze daję m±ki razowe.
fasola - 2009-04-21, 19:45
| kociakocia napisał/a: | a jakie pyszne z bananem i polane syropem klonowym |
Kocia znów o syropie klonowym Muszę w końcu zakupić owy po wypłacie
Co do nadzienia, to oczywi¶cie ze szpinaczkiem i czosnkiem Ja jeszcze dodaję do ¶rodka starty serek (nie wegan). Albo pieczarki podduszone, ale tu też z serkiem, więc nie wegan
A¶ - 2009-04-21, 20:36
Ja też lubię ze szpinakiem,czosnkiem i fet± (można pewnie tofu dać,ale wtedy trzeba posolić dodatkowo).
Potwierdzam,że z bananami s± pyszne
Zdarzyło się,że z hummusem jadłam (taka nadwyżka była ) i też smakowały
A razowe nale¶niki też mi wychodz±. Daję 1 jajko i trochę oleju do ciasta,a piekę już beż tłuszczu - odkryłam,że wtedy wychodz± dużo lepiej. Mi smakuj±,ale m±ż ostatnio biał± m±kę kupił do nale¶ników specjalnie i jak on robi to z białej
Lily - 2009-04-21, 20:39
A co do nadzienia to ja robię tak - duszone/smażone pieczarki, kukurydza, fasola czerwona, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, pieprz, czerwona papryka w proszku, trochę oregano. Nazywam to nadzieniem meksykańskim Albo z pieczarkami i kiszon± kapust±, mniam
kociakocia - 2009-04-21, 20:44
| fasola napisał/a: | | Muszę w końcu zakupić owy po wypłacie | no kochana! koniecznie, zjedz za mnie, bo ja jeszcze długo mogę się tylko na wspomnienie klonowego po¶linić
maryczary - 2009-04-21, 21:54
| Ania D. napisał/a: | | mieszam różne m±ki, poza żytni± | a ja dodaję często połowę żytniej, może dlatego nie wychodz±.
A jak± patelnię polecacie?
Lily - 2009-04-21, 21:56
| maryczary napisał/a: | | a ja dodaję często połowę żytniej, może dlatego nie wychodz±. | z żytniej się bardzo rozwalaj±, polecam poł±czenie orkiszowej i gryczanej, pycha
puszczyk - 2009-04-22, 07:16
Mi udaj± się nawet z samej żytniej. Robię bez jajek, tylko m±ka, woda i soda. Mój Arek robi smakowite, do ciasta dodaje róznych przypraw m.in chilli.
maryczary - 2009-04-22, 13:22
soda - to jest pomysł! a ile?
puszczyk - 2009-04-22, 13:44
maryczary, jak zwykle na oko, może pół łyżeczki, tyle żeby nie było jej czuć w smaku nale¶ników.
daria - 2009-04-22, 13:48
AniuD. wklej proszę konkretny przepis na Twoje nale¶niki, bo mój Artur uwielbia a mi nawet z jajkiem nie wychodz± takie jak powinny być
Karolina - 2009-04-23, 14:12
Mnie wegańskie razowe nie wychodz±, nieelastyczne, grube i mam wrażenie, ze s± surowe w ¶rodku
Ania D. - 2009-04-23, 21:52
Karolina, u mnie takie surowe były, jak dałam przez pomyłkę m±kę żytni± razow±. Nie umiem robić z niej nalesników. Kilka rzeczy: ciasto po zrobieniu powinno koniecznie postać, min. 30 min. Jak nale¶niki s± za grube, to znaczy, że ciasto jest za gęste, dolewamy wody. Doskonałym zlepiaczem jest m±ka gryczana (domowa, z kaszy niepalone). Daje sprężysto¶ć plackom, umożliwia ich niewielka grubo¶ć. Pulchno¶ci dodaje m±ka owsiana. Ciasto dobrze jest miksować przez kilka minut.
Daria, wkleję kilka przepisów, postaram się zrobić to jutro.
Karolina - 2009-04-23, 22:17
Aniu a czy ty robisz z m±ki własnego przemiału? Ja używam Grahamki Babalskich, niestety mój młynek nie mieli na pył i moja m±k± gryczana czy jaglana "chrupie" w zębach, nie jest taka jak kupna. Ostatnio robię pół na pół grahamkę z tortow±.
kociakocia - 2009-04-24, 07:11
a używała która¶ z Was może bezglutenowego zamiennika jajka? hxxp://sklepwegetarianski.pl/zamiennikjajkabezglutenowy200g-p-910.html
(niestety ma konserwanty)
devil_doll - 2009-04-24, 08:24
| Cytat: | | Kocia znów o syropie klonowym Muszę w końcu zakupić owy po wypłacie |
na syrop klonowy zapraszam do siebie mamy jeszcze pare butelek
pomarańczka - 2009-04-26, 16:58
A ja robię nale¶niki z jednego rodzaju m±ki b±dz mieszam np. grahamkę+ razow± do tego dodaję odrobinę oleju i szczyptę soli,(bez proszku , bez sody)woda. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej ¶mietany.Patelnia na kŧórej się smaży nale¶niki powinna być dobrze rozgrzana no i nie za dużo oleju bo po co. Można j± wcze¶niej odrobinkę posolić, wtedy nale¶niki nie przywieraj±,przeważnie wychodz±, ale to też zależy jakiej patelni się używa do smażenia. Mam różne do¶wiadczenia.Moja mama jest mistrzyni±, Ona nale¶niki podrzuca na drug± stronę i o dziwo trafia zawsze na patelnię.Można je posypać cukrem br±zowym i skropić sokiem z cytryny, albo słód np. daktylowy.
Ania D. - 2009-04-26, 19:02
Karolina, tak, wszystko robię na m±ce własnej. Młynek do zbóż jest o tyle dobry, że dowolna m±ka wychodzi drobniutka. Ta sklepowa, pszenna 2000, jest grubo mielona, tak± przynajmniej kiedy¶ zawsze kupowałam. ٱczę zawsze różne m±ki, bo sama pszenna pp jest dla nas za razowa. Do nale¶ników chętnie dodaję owsian±, gryczan±, jaglan± czy ryżow±.
Coco - 2009-04-26, 19:26
Do sklejania nalesnikow a takze roznych kotletow polecam make z ciecierzycy. Jesli do nalesnikow z maki razowej nie dodam tej maki to mi po prostu nie wychodza. Zazwyczaj dodaje 2-3 lyzki. Dziala rewelacyjnie. Nie wiem niestety czy jest dostepna w Polsce ale tutaj mozna ja dostac nawet w tesco (gram flour).
Agnieszka - 2009-04-27, 08:40
u nas ¶niadaniowo nale¶niki
ciasto mix m±k na oko (orkiszowa i kukurydziana), jajko, pieprz ziołowy, sól, woda gazowana, oliwa
farszem była pasta z grochu by Daga, rzeżucha
dzi¶ na drugie danie pewnie zawiniemy z sos "pesto nie pesto" by margot (zmodyfikowany) + szczypiorek, pekińczyk, papryka żywa czerwona, resztki tofu wędzonego i ewentualnie ogórek kiszony
gemi - 2009-04-28, 22:54
| maryczary napisał/a: | | A jak± patelnię polecacie? |
U mnie sprawdza się duża (chyba 28 cm) Tefala z dosyć niskim "obramowaniem" (nie wiem jak to nazwać, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi )
Smażę głównie na odrobince oleju ryżowego lub z pestek winogron.
Ciasto robię ze zmielonych płatków owasianych + przennej + otręby psz. + ew. trochę kukurydzianej
daria - 2009-04-29, 10:59
| Ania D. napisał/a: | | Daria, wkleję kilka przepisów, postaram się zrobić to jutro. |
Ania D. - 2009-04-29, 18:37
Daria, masz rację. Pamiętałam, tylko siadam do kompa tak zmęczona, że tylko przegl±dam trochę stron i nic nie robię. Już wklejam.
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=210416#210416]Nale¶niki pszenno-jaglane
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5694]Nale¶niki gryczane
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5693]Nale¶niki z marchewk± i sezamem
neina - 2009-04-29, 20:20
Ja tez polecam patelnie teflonowa, nigdy nic sie nie przypala. Ciasto robie z miksu maki bialej i razowej z odrobina maki z cieciorki. Dodaje tez bardzo drobno zmielone pestki - dynia, slonecznik, siemie i sezam - nam to bardzo smakuje. Jak maja byc na slodko dodaje troche slodu, jak na slono - sol. Dobre jest takie nadzienie - utarte na grubej tarce lub drobno poszatkowane warzywa wg uznania (np. papryka, brukselka, marchewka, cebula, czosnek), pokruszone tofu, udoszone z sosem sojowym i troche koncentratu pomidorowego zeby to zlepic. Robie tez czasem nalesniki z musli - do ciasta dodaje zwykle musli z torebki - takie w calosci, do tego jakis dzem, najlepiej bezcukrowy - pycha
|
|