| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - Naleśniki pszenno-jaglane
Ania D. - 2009-04-29, 18:34 Temat postu: Naleśniki pszenno-jaglane Naleśniki pszenno-jaglane
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
olej
Wymieszać w misce mąkę pszenną pełnoziarnistą, jaglaną, gałkę, pieprz ziołowy, majeranek, kurkumę i sól. Dodać wodę i sok z cytryny, zmiksować i odstawić na 30 min. Dodać łyżkę oleju, wymieszać, smażyć naleśniki.
Farsz:
1 duży por
2 średnie marchewki
1/3 szklanki nieoczyszczonego sezamu
4 duże ząbki czosnku
sól
olej
Sezam zemleć w blenderze lub młynku do kawy. Rozgrzać na patelni lub woku nieco oleju, wrzucić pokrojonego pora i startą marchew. Mieszać trzymając na ogniu ok. 1-2 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, trzymać na ogniu jeszcze ok. 1 minuty. Dodać kilka łyżek wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać zmielony sezam, trzymać na ogniu jeszcze chwilę mieszając. Doprawić solą.
agaB - 2009-05-06, 19:54
Naleśniki były super.
Aniu, ja wiem, że jesteś weganką, ale czy można do nich dodać jajko?
Ania D. - 2009-05-06, 20:16
Aga, na pewno można, jak do każdego ciasta.
Ewa - 2009-05-06, 20:38
| agaB napisał/a: | | Aniu, ja wiem, że jesteś weganką, ale czy można do nich dodać jajko? | Popsujesz Ja robię razowe naleśniki z jajkami, ale jak robię jaglane, to stanowczo bez jajek - są dużo smaczniejsze.
Ania D. - 2009-05-06, 20:45
Ewa, serio? Zawsze sądziłam, że jajka tylko poprawią smak lub nie będą miały na niego wpływu
Ewa - 2009-05-06, 20:59
| Cytat: | | Ewa, serio? Zawsze sądziłam, że jajka tylko poprawią smak lub nie będą miały na niego wpływu | No nie wiem, mi jakoś bardziej smakują bez jajka. Do tego stopnia, że bardzo rzadko teraz robię takie zwykłe razowe, z jajkiem, bo jakieś takie gomowate mi się wydają.
Ania D. - 2009-05-06, 21:50
Ewa, ja nie mam doświadczenia z razowymi naleśnikami z jajkiem, zawsze robiłam bez jaj. Dzięki
agaB - 2009-05-07, 16:38
Dzięki za wymianę doświadczeń. Też będę próbować z jajkiem, bo bez niego wydają mi się takie suche.
Ania D. - 2009-05-07, 20:17
Aga, bo jaglanka faktycznie daje taki efekt. Można jej dać mniej, albo dać np. pół szklanki jaglanki i pół gryczanki.
agaB - 2009-05-08, 13:35
Aniu, czy mąkę gryczaną mogę zrobić, gdy zmielę w młynku kaszę gryczaną niepaloną? Chyba tak?
Ania D. - 2009-05-08, 18:19
Aga, ja zawsze tak robię. Nigdy nie miałam kupnej mąki gryczanej, innej bezglultenowej zresztą też.
|
|