wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Naleśniki pszenno-jaglane

Ania D. - 2009-04-29, 18:34
Temat postu: Naleśniki pszenno-jaglane
Naleśniki pszenno-jaglane

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
olej

Wymieszać w misce mąkę pszenną pełnoziarnistą, jaglaną, gałkę, pieprz ziołowy, majeranek, kurkumę i sól. Dodać wodę i sok z cytryny, zmiksować i odstawić na 30 min. Dodać łyżkę oleju, wymieszać, smażyć naleśniki.

Farsz:
1 duży por
2 średnie marchewki
1/3 szklanki nieoczyszczonego sezamu
4 duże ząbki czosnku
sól
olej

Sezam zemleć w blenderze lub młynku do kawy. Rozgrzać na patelni lub woku nieco oleju, wrzucić pokrojonego pora i startą marchew. Mieszać trzymając na ogniu ok. 1-2 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, trzymać na ogniu jeszcze ok. 1 minuty. Dodać kilka łyżek wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać zmielony sezam, trzymać na ogniu jeszcze chwilę mieszając. Doprawić solą.

agaB - 2009-05-06, 19:54

Naleśniki były super.
Aniu, ja wiem, że jesteś weganką, ale czy można do nich dodać jajko?

Ania D. - 2009-05-06, 20:16

Aga, na pewno można, jak do każdego ciasta.
Ewa - 2009-05-06, 20:38

agaB napisał/a:
Aniu, ja wiem, że jesteś weganką, ale czy można do nich dodać jajko?
Popsujesz :-P Ja robię razowe naleśniki z jajkami, ale jak robię jaglane, to stanowczo bez jajek - są dużo smaczniejsze.
Ania D. - 2009-05-06, 20:45

Ewa, serio? Zawsze sądziłam, że jajka tylko poprawią smak lub nie będą miały na niego wpływu :->
Ewa - 2009-05-06, 20:59

Cytat:
Ewa, serio? Zawsze sądziłam, że jajka tylko poprawią smak lub nie będą miały na niego wpływu
No nie wiem, mi jakoś bardziej smakują bez jajka. Do tego stopnia, że bardzo rzadko teraz robię takie zwykłe razowe, z jajkiem, bo jakieś takie gomowate mi się wydają.
Ania D. - 2009-05-06, 21:50

Ewa, ja nie mam doświadczenia z razowymi naleśnikami z jajkiem, zawsze robiłam bez jaj. Dzięki :-)
agaB - 2009-05-07, 16:38

Dzięki za wymianę doświadczeń. Też będę próbować z jajkiem, bo bez niego wydają mi się takie suche.
Ania D. - 2009-05-07, 20:17

Aga, bo jaglanka faktycznie daje taki efekt. Można jej dać mniej, albo dać np. pół szklanki jaglanki i pół gryczanki.
agaB - 2009-05-08, 13:35

Aniu, czy mąkę gryczaną mogę zrobić, gdy zmielę w młynku kaszę gryczaną niepaloną? Chyba tak?
Ania D. - 2009-05-08, 18:19

Aga, ja zawsze tak robię. Nigdy nie miałam kupnej mąki gryczanej, innej bezglultenowej zresztą też.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group