wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - TOFU RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI

kociakocia - 2009-05-04, 14:00
Temat postu: TOFU RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI
TOFU RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI

pół pęczka szparagów
grillujemy lub obsmażamy na patelni + przyprawy: papryczka chilli, sól

risotto
ryż
boczniaki
bulion warzywny
świeży szpinak- kilka liści
pół utartego wędzonego tofu
posiekane na drobno suszone pomidory
szalotka i biała cebulka (wcześniej zblanszowana)
łyżka octu jabłkowego lub najlepiej 5 łyżek wina białego
łyżka masła i oleju z pestek dyni (na koniec już gotowania dodajemy)
przyprawy: shoyu, ząbek czosnku, bazylia

Risotto powinno być robione na patelni cały czas mieszając je. Ja je robię w garnku do ryżu i efekt jest zamierzony :-)

margot - 2009-05-04, 16:17

śliczne , a u mnie na prowincji nie ma takich szparagów tylko białe :-/
kociakocia - 2009-05-04, 16:35

margot, oj, białe są pychota, ja właśnie chciałam białe, a dostałam zielone :-)
isadora - 2009-05-05, 17:58

uwielbiam Twoje przepisy Kociakocia :)
kociakocia - 2009-05-05, 18:05

kłaniam się nisko isadora :-D
daria - 2009-05-05, 19:02

kociakocia napisał/a:
białe są pychota, ja właśnie chciałam białe, a dostałam zielone


a ja dziś chciałam zielone a dostałam białe :) i też zrobiłam ryż zapiekany ze szparagami i świeżym lubczykiem :mryellow: prosto z pola od znajomych, mniam było :lol:

kociakocia - 2009-05-05, 19:13

daria, jedz kochana co tam zapragniesz, jak sie urodzi maluch bedzie dietka :mryellow:
daria - 2009-05-05, 21:11

kociakocia napisał/a:
daria, jedz kochana co tam zapragniesz, jak sie urodzi maluch bedzie dietka :mryellow:



na szczęście sezon na szparagi jest w maju :mrgreen: a na truskawki w czerwcu, czyli do lipca zrealizuje swoje zachcianki :->

kociakocia - 2009-05-05, 21:36

daria, ja nie miałam tego szczęścia ;-)
devil_doll - 2009-05-06, 14:42

pychota. nie mialam boczniakow dalam pieczarki maslo dodalam kokosowe. nawet moje wybredne dziecko zjadlo wszystko i wylizalo swoja miseczke :shock: chyba zaloze Twoj Fanklub Kociakocia
:mrgreen:

kociakocia - 2009-05-06, 16:04

devil_doll napisał/a:
chyba zaloze Twoj Fanklub Kociakocia
no bardzo mi miło :mryellow: , a z tym masłem koko to niezły pomysł :idea: a mogę wiedzieć gdzie je kupiłaś? (czy chodzi o tłuszcz kokosowy?)
devil_doll - 2009-05-06, 16:38

w zoltym cesarzu :)
kociakocia - 2009-05-06, 16:57

devil_doll, dziekuję ;-)
daria - 2009-05-06, 17:46

kociakocia napisał/a:
Risotto powinno być robione na patelni cały czas mieszając je. Ja je robię w garnku do ryżu i efekt jest zamierzony :-)


a można w parowarze?? bo właśnie dostałam przesyłkę i zastanawiam się co by tu zrobić na pierwsze gotowanie-parowanie :lol:

[ Dodano: 2009-05-06, 18:47 ]
a swoją drogą kocia to Twoje zdjęcia wyglądają zawsze tak apetycznie... :lol:

kociakocia - 2009-05-06, 18:30

daria napisał/a:
a można w parowarze??
ja twierdzę, że można jako, że jestem zafixowana na punkcie risotto, robiłam i na patelni mieszając, ale w garze lub parowarze efekt będzie niemal identyczny.
w risotto chodzi, by poprzez mieszanie ziaren wydzielała się jak największa ilość skrobi, która tak pięknie klei potrawę ;-)

odnośnie zdjęć, to moja pasja ;-) i bardzo dziękuję za komplement.
przepis wraz z djęciem jest bardziej przekonywujący, wszak oczami się je również ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group