| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dania gorące - TOFU RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI
kociakocia - 2009-05-04, 14:00 Temat postu: TOFU RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI TOFU RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI
pół pęczka szparagów
grillujemy lub obsmażamy na patelni + przyprawy: papryczka chilli, sól
risotto
ryż
boczniaki
bulion warzywny
świeży szpinak- kilka liści
pół utartego wędzonego tofu
posiekane na drobno suszone pomidory
szalotka i biała cebulka (wcześniej zblanszowana)
łyżka octu jabłkowego lub najlepiej 5 łyżek wina białego
łyżka masła i oleju z pestek dyni (na koniec już gotowania dodajemy)
przyprawy: shoyu, ząbek czosnku, bazylia
Risotto powinno być robione na patelni cały czas mieszając je. Ja je robię w garnku do ryżu i efekt jest zamierzony
margot - 2009-05-04, 16:17
śliczne , a u mnie na prowincji nie ma takich szparagów tylko białe
kociakocia - 2009-05-04, 16:35
margot, oj, białe są pychota, ja właśnie chciałam białe, a dostałam zielone
isadora - 2009-05-05, 17:58
uwielbiam Twoje przepisy Kociakocia
kociakocia - 2009-05-05, 18:05
kłaniam się nisko isadora
daria - 2009-05-05, 19:02
| kociakocia napisał/a: | | białe są pychota, ja właśnie chciałam białe, a dostałam zielone |
a ja dziś chciałam zielone a dostałam białe i też zrobiłam ryż zapiekany ze szparagami i świeżym lubczykiem prosto z pola od znajomych, mniam było
kociakocia - 2009-05-05, 19:13
daria, jedz kochana co tam zapragniesz, jak sie urodzi maluch bedzie dietka
daria - 2009-05-05, 21:11
| kociakocia napisał/a: | daria, jedz kochana co tam zapragniesz, jak sie urodzi maluch bedzie dietka |
na szczęście sezon na szparagi jest w maju a na truskawki w czerwcu, czyli do lipca zrealizuje swoje zachcianki
kociakocia - 2009-05-05, 21:36
daria, ja nie miałam tego szczęścia
devil_doll - 2009-05-06, 14:42
pychota. nie mialam boczniakow dalam pieczarki maslo dodalam kokosowe. nawet moje wybredne dziecko zjadlo wszystko i wylizalo swoja miseczke chyba zaloze Twoj Fanklub Kociakocia
kociakocia - 2009-05-06, 16:04
| devil_doll napisał/a: | chyba zaloze Twoj Fanklub Kociakocia
| no bardzo mi miło , a z tym masłem koko to niezły pomysł a mogę wiedzieć gdzie je kupiłaś? (czy chodzi o tłuszcz kokosowy?)
devil_doll - 2009-05-06, 16:38
w zoltym cesarzu
kociakocia - 2009-05-06, 16:57
devil_doll, dziekuję
daria - 2009-05-06, 17:46
| kociakocia napisał/a: | Risotto powinno być robione na patelni cały czas mieszając je. Ja je robię w garnku do ryżu i efekt jest zamierzony |
a można w parowarze?? bo właśnie dostałam przesyłkę i zastanawiam się co by tu zrobić na pierwsze gotowanie-parowanie
[ Dodano: 2009-05-06, 18:47 ]
a swoją drogą kocia to Twoje zdjęcia wyglądają zawsze tak apetycznie...
kociakocia - 2009-05-06, 18:30
| daria napisał/a: | | a można w parowarze?? | ja twierdzę, że można jako, że jestem zafixowana na punkcie risotto, robiłam i na patelni mieszając, ale w garze lub parowarze efekt będzie niemal identyczny.
w risotto chodzi, by poprzez mieszanie ziaren wydzielała się jak największa ilość skrobi, która tak pięknie klei potrawę
odnośnie zdjęć, to moja pasja i bardzo dziękuję za komplement.
przepis wraz z djęciem jest bardziej przekonywujący, wszak oczami się je również
|
|