wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (vegan)

vegAnka - 2009-05-08, 09:16
Temat postu: Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (vegan)
Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (ciasto bez tluszczu, tylko 80 kcal na tarte)

Ciasto:
1 jablko (nie za male)
1 ¼ szklanki maki (ja robilam z bialej)
1 lyzeczka proszku do pieczenia (baking powder)

Farsz:
1 naturalny jogurt sojowy (500g)
Troche zamrozonych jagod (lub innych swiezych owocow. Mozna zastapic konfiturami)

Sposob:
Starkowac obrane jablko i w malym garnku zrobic z niego puree. Mozna dodac 2 lyzki wody jezeli jablko nie pusci soku. Poczekac az troche wystygnie i dolaczyc do maki i proszku do pieczenia. Wszystko razem wymieszac. Jezeli jest za suche mozna dodac ciut wody, ale normanie nie powinno. Rozrobic reka i wlozyc do lodowki na 2 – 3 godziny. Poczym rozwalkowac na ok 0,5 cm i wylozyc nim foremki.

Piec okolo 15min w 180°C.

Do upieczonych tart dodac farsz. (jaki chcecie)
ja dalam:
Jogurt naturalny sojowy (musi byc dosc gesty). nie dodaje do niego cukru.
Owoce wczesniej rozmrozic i posypac nimi.

Smaczengo!

Lily - 2009-05-08, 09:17

śliczne tarty :)
vegAnka - 2009-05-08, 09:24

haha sorry, 1 1/4 szklanki maki ... ;-)

[ Dodano: 2009-05-08, 10:25 ]
dzieki! :-D

[ Dodano: 2009-05-08, 10:26 ]
juz poprawilam :-)

maryczary - 2009-05-08, 11:12

brzmi cudnie! na pewno wypróbuje
ag - 2009-05-08, 14:32

Wyglądają pysznie! Szkoda, że nie mam takich foremek ale może specjalnie zakupię bo pokusa wielka...
gosia_w - 2009-05-08, 15:18

ciasto zagniotłam. Chłodzi się w lodówce. C.d.n.
Kreestal - 2009-05-08, 16:03

Wegańskie tarty, jupi! :-D vegAnka, a wiesz może czy ciasto francuskie da się zrobić w wersji bez nabiałowej?
Karolina - 2009-05-08, 16:07

W Biedronce jest wegańskie.
kociakocia - 2009-05-08, 17:27

ładne :-D , szkoda, że nie jadam ciastek

zaszyłam się

gosia_w - 2009-05-08, 18:52

a w jakiej temperaturze piec i jak długo?
Karolina - 2009-05-09, 13:36

Kocia jak to nie? ;-) :-P
kociakocia - 2009-05-09, 20:17

no na prawdę, ciastka omijam szerokim łukiem, wydaje mi się, że mnie nie lubią i na mnie napadną :mryellow: :-D
vegAnka - 2009-05-11, 08:22

gosia_w, i jak wyszly?

Kreestal, w ciescie francuskim jest tylko maka, woda, sol i malso wiec napewno sie da, wystarczy zastapic maslo na margaryne roslinna
tutaj jest fajny link jak zrobic mimo ze po fancusku ale sa fotki: hxxp://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/pate_feuilletee_ill.html
tylko ze takie ciasto francuskie jest cholernie kaloryczne.... :-?

kociakocia, :lol:

przepraszam, faktycznie zapomnialam napisac jak dlugo piec. wiec na 180°C i gdzies ok 15 min.... trzeba zagladac aby sie nie spiekly za bardzo.

NB: im ciasto bedzie ciensze, tym bardziej chrupiace, wiec piec krocej. Ciasto na 5 mm jest bardziej kruche.

gosia_w - 2009-05-11, 09:24

Ja sobie pozwoliłam na mały eksperyment - rozwałkowałam ciasto cienko (tak na 1-2 mm) i wykroiłam ciasteczka. I dałam proszek do pieczenia eko zamiast sody. Piekłam w 180 C przez kilkanaście minut. Ciasteczka bardzo urosły, tzn. w środku zrobiła się taka dziura powietrzna. Pierwszego dnia były bardzo smaczne, drugiego smakowały jak opona, a trzeciego były znów smaczne - mocno chrupiące. Ciekawa jestem czy to rozwarstwienie ciasta i duży pęcherz powietrzny to z powodu proszku, czy cienkiego wałkowania, bo rozumiem, że w tartach ciasto jest spójne? Następnym razem zrobię wg przepisu, bo bardzo mi smakowało ciasto o smaku jabłkowym :-D Dobrze się je zagniata, u mnie było bardzo plastyczne.
vegAnka - 2009-05-11, 09:50

gosia_w, fajnie ze smakowalo :-)
moje tarty wyrosly tylko troszke, i trzeba przebic w kilku miejscach widelcem (juz w foremkach).

gosia_w napisał/a:
drugiego smakowały jak opona,
:lol:
u mnie drugiego dnia juz nic nie zostalo :-P

gosia_w napisał/a:
rozumiem, że w tartach ciasto jest spójne?

yyyyy... nie wiem co to znaczy spojne ciasto... :oops:

gosia_w napisał/a:
mocno chrupiące.
tak jak napisalam, im ciasto ciensze, tym bardziej chrupiace. polecam jednak rozwalkowac na 5 mm, bedzie lepsze.

gosia_w napisał/a:
Dobrze się je zagniata, u mnie było bardzo plastyczne.
u mnie tez. :mryellow:
gosia_w - 2009-05-11, 10:14

Spójne ciasto tzn. bez takiego pęcherza powietrznego w środku.
Jeszcze jedno pytanie- jeżeli lepiej jest rozwałkować cienko, to czy ok. 2 mm jest ok? 5 mm wydaje mi się bardzo grubo. Odnoszę do moich doświadczeń z kruchym ciastem :-D

vegAnka - 2009-05-11, 10:54

gosia_w napisał/a:
Spójne ciasto tzn. bez takiego pęcherza powietrznego w środku.
aha... dzieki! ;-) w takim razie tak, ciasto ma byc spojne... :mryellow:
chociaz u mnie wyszedl taki ciut ciut... nie bylo calkiem plaskie. gdzies widzialam ze mozna np dac suchego groszku do srodka i tak piec, w ten sposob ciasto nie wyboli.

gosia_w napisał/a:
czy ok. 2 mm jest ok? 5
na 2 to ciut za cienkie ale to jak komu smakuje, sprobuj na 3 mm.

[ Dodano: 2009-07-08, 11:44 ]
przepraszam was ale byl blad w moim przepisie. baking powder to proszek do pieczenia a nie soda oczyszczona. (juz poprawilam)

sorki! :roll:

nutsy - 2009-07-12, 12:41

Robię własnie ciasto,zobaczymy co mi z tego wyjdzie :roll: :lol:

[ Dodano: 2009-07-12, 19:22 ]
wyszły świetnie z tym że ja posypałam pokrojonymi czereśniami słodkimi i płatkami musli z kawałkami czekolady.
no przyszla teściowa byla zachwycona :mryellow: :lol: :lol:

vegAnka - 2009-07-13, 08:55

nutsy napisał/a:
wyszły świetnie z tym że ja posypałam pokrojonymi czereśniami słodkimi i płatkami musli z kawałkami czekolady.
no przyszla teściowa byla zachwycona
ciesze sie bardzo! :mryellow: no i jak jeszcze tesciowa zachwycily to juz cos! :lol:
pomarańczka - 2009-07-15, 15:20

vegAnka,świetny przepis na tarty, akurat mam foremki,nie omieszkam spróbować...
vegAnka - 2009-07-16, 08:51

dzieki pomarańczka, :mryellow: daj znac czy wyszly i czy smakowaly ok? ;-)

no i jakie nadzienie dalas.

pomarańczka - 2009-07-19, 14:13

No wreszcie zrobiłam te tarty, oczywiście z mąki graham,a co...wyszły kolorowe bo zrobiłam różne wersje nadzionkowe*z jogurtu sojowego+ rozgnieciony banan+ kardamon,cynamon,*do wyżej opisanej wersji dodałam rozgniecione maliny* do tej samej co na początku dodałam rozgniecione porzeczki. A tak wyglądają:
hxxp://img3.imagebanana.com/view/7oig2bcz/tarta1.jpeg]
hxxp://img3.imagebanana.com/view/v1unhkt3/tarta2.jpeg]

ina - 2009-07-21, 14:11

pomarańczka, pięknie wyglądają :mrgreen: mniam
a jak smakują?

pomarańczka - 2009-07-22, 11:31

Smakują wyśmienicie :-P jeśli lubisz się bawić w kuchni, bo to nie lada zabawa ;-) polecam spróbować. Ja lubię eksperymenty... :mryellow: Polecam różnego rodzaju sosy do tart z owocami,a jest ich teraz sporo...
vegAnka - 2009-07-23, 08:43

wow sliczne tarty pomarańczka 8-) !!!!!!!!! ciesze sie ze smakowaly :mryellow:
gosia_w - 2009-07-23, 19:39

Ale apetyczne, nabrałam ochotę na kolejne pieczenie.
ag - 2009-07-23, 19:44

też nabrałam na nie ochoty. jedyne co mnie powstrzymuje to brak foremek
melba - 2009-08-18, 17:33

eee tam, a moze sprobuje wylepic ciastem foremki do muffinow? nie chce mi sie kupowac specjalnych foremek, a muffinowe mam :)

tylko skad jogurt sojowy... wypadalo by zrobic, ale za dlugo sie czeka ;)
moze jakis sok z agarem rozrobic i zatopic w tym owocki?... hm hm :->

vegAnka - 2009-08-26, 13:26

melba, sprobuj i daj koniecznie znac jak wyszlo :mryellow:

a nie macie takiego jogurtu alpro u was? hxxp://www.alprosoya.be/index.php?id=432&tx_macalproproducts_pi1[product]=132&L=2

albo takiego ? hxxp://www.sojade.fr/images/custom/ficheGamme15.pdf (ten jest the best po prostu! :-P )

inne dziewczyny dawaly tylko owoce, tez napewno dobre.

melba - 2009-08-26, 13:37

niestety jogurty sojowe to kupowalam do tej pory tylko przez internet, w Bialymstoku nie udalo mi sie znalezc w zwyklym sklepie.

jesli tylko odnajdzie sie moja kuchenna wena i wyprobuje tarty, to na pewno dam znac :) bardzo mnie ciekawi takie ciasto jablkowe :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group