wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Tarta Orzechowa z figami :-D

kociakocia - 2009-05-09, 09:20
Temat postu: Tarta Orzechowa z figami :-D
Tarta Orzechowa z figami :-D

Ciasto:
220 g mąki
120 g masła lub margaryny veg
odrobina wody

wysuszone fasolki do obciążenia ciasta
papier pergaminowy

Jeśli lubisz cieńsze ciasto użyj o 20 g mniej mąki, margaryny czy masła

Farsz:
25 g cukru pudru
150 ml śmietanki soy
25 g cukru brązowego
9-10 fig namaczanych 15min
2 łyżki roztopionego masła veg
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
35 g zmixowanych płatków migdałów
25 g utłuczonych na drobno orzechów włoskich
100 g konfitury pomarańczowej lub innej ulubionej


2 łyżki roztopionego masła veg do wysmarowania formy
1 szklanka suszonej fasoli do obciążenia ciasta

Połącz składniki na ciasto (pokrój chłodne masło w kosteczki), aby było kruche należy szybko ciasto mixować lub ewentualnie ugniatać zimnymi dłońmi by się nie ogrzało! Dodawać ostrożnie zimnej wody, by nie przesadzic z ilością.
Płatki migdałowe krótko mixuj , by nie uciekł z nich tłuszcz.

Piekarnik nagrzej do 160 st., bez termoobiegu lub 140 st. z termoobiegiem.
Posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm.
Posmaruj foremkę roztopionym masłem i wyłóż na nią płat ciasta. Przyklej ciasto dokładnie do brzegów foremki i usuń jego nadmiar. Podziurkuj ciasto widelcem i połóż na nie papier do pieczenia. Wysyp na papier fasolę i piecz je przez 20 minut.
Cukier puder połącz z płatkami zmixowanymi. Dodaj rozpuszczone masło, utłuczone orzechy włoskie, śmietankę i łyżkę mąki kukurydzianej. Dobrze wymieszaj lub zmixuj.
Figi pokrój w talarki.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, zdejmij pergamin i fasolę.
Nałóż krem migdałowy na tartę. Rozłóż talarki z fig tak, żeby na siebie nachodziły. Posmaruj figi na wierzchu roztopionym masłem i posyp brązowym cukrem.
Wstaw do gorącego piekarnika na 40-45 minut.
Ostudzoną tartę posmaruj rozpuszczoną konfiturą.

Karolina - 2009-05-09, 13:32

Kocia tak z ciekawości o co chodzi z tą fasolką?
kociakocia - 2009-05-09, 16:15

Karolina, obciążnik dla ciasta :-D układając fasolę, ciasto się nie wybrzuszy, można kupić też do tego specjalne kulki ceramiczne ;-)

A tu sposób na ciasto:

1. Rozwałkowane kruche ciasto przenieść na wałku do jednej dużej formy lub stojacych obok siebie kilku małych foremek wysmarowanych tłuszczem

2. Przycisnąć ciasto palcami do brzegów i dna formy lub foremek. Nadmiar ciasta odciąć, naciskając wałkiem na jedo część wystającą poza formę.

3. Nakłuć ciasto widelcem, formę wylepiona ciastem wyłozyć papierem.

4. Wsypać do niej suchą fasolę i upiec w piekarniku.

bodi - 2009-05-09, 20:31

tak z ciekawości, fasola po takim seansie w piekarniku nadaje sie jeszcze do konsumpcji, czy może tylko posłużyc jako odwaznik do następnej tarty?
ag - 2009-05-09, 20:45

Ja fasolę używałam już tylko do pieczenia kolejnej tarty...

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group