| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Mak
martina29 - 2009-05-11, 20:37 Temat postu: Mak Witam.
Nurtuje mnie jedna rzecz. Manowicie odpowiednie przygotowanie maku do spozycia, tak by wyciagnac z niego to co najlepsze. Przygotowanie maku w ten sposob jak do makowca jest raczej czasochlonne, do tego to mielenie itd.
Ja wypracxowalam sobei taki sposb ze miele troche maku np. po 3 czubate łyżki na sucho w blenderze na pył, wkladam w woreczkach do zamrazalnika i potem jak potrzebuje to dodaje sobie do np. kaszy jaglanej ( gotuje razem z kasza, albo zalewam wrzatkiem w kubku (sam lub z pestkami slonecznika, mniam ) i potem miksuje blenderem na mase i dopiero pozniej dodaje do kaszki lub przecedzam na mleczko
Teraz moje pytanie czy tak mozna postepowac, jest to droga na skroty wiem, ale jest prosciej, szybciej, nie trzeba tyle brudzic maszynki i halasu robic, co tez wazne dla mnie.
Chodzi o to ze przeciez ten mak jest "brudny", potem jest potraktowany wrzatkiem, ale jednak...
W sklepach tez sprzedaja taki mielony mak, taniej zmielic w domu... ?
Hehe i jeszcze mala prosba czy ktos moglby mi napisac jak tradycyjnie sie przygotowuje mak, bo gdzies czytalam ze nie powinno sie go moczyc, ale z drugiej strony trzeba go sparzyc i prazyc ?
Smakosze maku, Prosze o odpowiedz, to nie daje mi spokoju
Pozwolilam sobie zalozyc osobny watek o maku, gdyz w tresci konkretnego przepisu zawierajacego mak, to mogloby zaginac... Nie miejcie i tego, prosze, za zle.
Poza tym mak jest taki przecudowny, ze moze przydaloby sie aby mial osobny watek do rozwijania ?
gosia_w - 2009-05-11, 20:50
ja też bardzo lubię mak... Dowiedziałam się na forum, że maku nie powinno się namaczać, tylko krótko gotować. To info od AniD., która dowiedziała się tego od Jędrusia. Co do reszty się nie wypowiadam, bo nie wiem. Ale chętnie się dowiem
nast - 2009-05-23, 15:00
wlasnie mam chyba 2 kg w domu i nie mam pojecia co z tym zrobic : D
kociakocia - 2009-05-23, 16:05
| gosia_w napisał/a: | | że maku nie powinno się namaczać, tylko krótko gotować | a dlaczego, co¶ się wydziela, traci podczas moczenia, etc.?
gosia_w - 2009-05-23, 16:22
"Maku się nie moczy, bo wzrasta (czy też pojawiaj± się) w nim substancje podobne do opiatów " - to z postu AniD.
kociakocia - 2009-05-23, 17:04
gosia_w, ach! no gdyby człowiek sie tak wysilił, to by pewnie sam wymy¶lił thx!
Martu¶ - 2012-11-25, 09:40
Mam pytanie, czy używacie maku "na surowo", po prostu zmielonego w młynku jak siemię do kaszy?
adriane - 2012-11-25, 11:40
| Martu¶ napisał/a: | | Mam pytanie, czy używacie maku "na surowo", po prostu zmielonego w młynku jak siemię do kaszy? |
Ja używam. Jak robię na ¶więta makówki, to nigdy maku nie sparzam ani nie gotuję, a tylko mielę i tak zjadamy.
Agnieszka - 2012-11-25, 12:33
Martu¶: używam zmielony i nie np. w takim wariancie: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=494619&highlight=#494619
Maple Leaf - 2012-11-25, 18:14
Martu¶, do jaglanki sniadaniowej (gdy bardzo chce mi się już ¶wi±t) dodaję zmielonego maku- smakuje wybornie, a i efektów ubocznych (ewentualnych) nie zauważyłam
|
|