| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Lody różane z tofu i mleka kokosowego
ag - 2009-05-14, 07:52 Temat postu: Lody różane z tofu i mleka kokosowego Lody różane z tofu i mleka kokosowego
1 opakowanie tofu (290g)
mleczko kokosowe 250 ml
1 opakowanie cukru waniliowego
5-6 łyżek konfitury różanej
6-7 łyżek cukru pudru (ja pominęłam cukier)
sos:
1 łyżka melasy trzcinowej
1 łyżeczka soku z limonki
pistacje do dekoracji
Miksujemy mleczko kokosowe z cukrem i cukrem pudrem, dodajemy tofu, miksujemy. Następnie dodajemy konfiturę i ponownie miksujemy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem miksujemy jeszcze raz, by były puszyste. Następnie nakładamy łyżką do lodów i polewamy sosem. Posypujemy po wierzchu pistacjami.
Przepis Joli Słomy i Mirka Trymbulaka z Vege maj 2009
kofi - 2009-05-14, 07:57
Cudnie brzmi, cudnie, muszę nabyć konfiturę różaną.
ag - 2009-05-14, 08:01
Ja właśnie zrobiłam z wiśniową bo mój mąż nie lubi różanej ale różaną na pewno też wypróbuję.
Kat... - 2009-05-14, 09:49
Nadałoby się tofu domowej roboty (takie co ma zamiast cytryny agar)?
ag - 2009-05-14, 11:20
| euridice napisał/a: | ag, a jak już będą gotowe, to wrzucisz zdjęcie? |
musiałabym jeszcze raz zrobić lody bo szybko zjadłam Tofu domowej roboty jak najbardziej moim zdaniem się nadaje.
gosia_w - 2009-05-15, 21:23 Temat postu: Re: Lody różane z tofu i mleka kokosowego
| ag napisał/a: | | 6-7 łyżek cukru pudru (ja pominęłam cukier) |
ag, czy dobrze rozumiem, że zmiksowałaś mleczko kokosowe z 1 opakowaniem cukru waniliowego i to był koniec słodzenia? Czy to mleczko się ubiło, tak jak śmietana? A mleczko miałaś własnej produkcji, czy kupne, takie w puszce? Tak pytam, bo nigdy nie próbowałam ubijać puszkowego, no poza tym w przepisie euri, ale to tylko tą gęstą część.
I ciekawe, czy dałoby radę ze słodem zamiast cukru waniliowego...
ag - 2009-05-16, 10:52 Temat postu: Re: Lody różane z tofu i mleka kokosowego
| gosia_w napisał/a: | | czy dobrze rozumiem, że zmiksowałaś mleczko kokosowe z 1 opakowaniem cukru waniliowego i to był koniec słodzenia? |
dokładnie tak
| gosia_w napisał/a: | Czy to mleczko się ubiło, tak jak śmietana? A mleczko miałaś własnej produkcji, czy kupne, takie w puszce? Tak pytam, bo nigdy nie próbowałam ubijać puszkowego, no poza tym w przepisie euri, ale to tylko tą gęstą część.
I ciekawe, czy dałoby radę ze słodem zamiast cukru waniliowego... |
Mleczko kokosowe było kupione, takie z kartonika. Było dosyć rzadkie więc nie ubiło się do konsystencji śmietany ale i tak całość wyszła smaczna. Moim zdaniem spokojnie można wypróbować ze słodem, ja tam lubię eksperymentować
gosia_w - 2009-05-16, 18:34
to w ramach eksperymentów zrobię ze słodem. Ale poczekam na bardziej słoneczną pogodę. Przy takiej, jak teraz zupełnie nie mam ochoty na coś zimnego.
Lady_Bird - 2009-05-17, 10:51
mrozi się
oczywiście nie nabyłam konfitury różanej-wiec dałam wiśniową.Już przed wstawieniem do lodówki smakowało nieźle
|
|