wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Lody różane z tofu i mleka kokosowego

ag - 2009-05-14, 07:52
Temat postu: Lody różane z tofu i mleka kokosowego
Lody różane z tofu i mleka kokosowego

1 opakowanie tofu (290g)
mleczko kokosowe 250 ml
1 opakowanie cukru waniliowego
5-6 łyżek konfitury różanej
6-7 łyżek cukru pudru (ja pominęłam cukier)

sos:
1 łyżka melasy trzcinowej
1 łyżeczka soku z limonki
pistacje do dekoracji

Miksujemy mleczko kokosowe z cukrem i cukrem pudrem, dodajemy tofu, miksujemy. Następnie dodajemy konfiturę i ponownie miksujemy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem miksujemy jeszcze raz, by były puszyste. Następnie nakładamy łyżką do lodów i polewamy sosem. Posypujemy po wierzchu pistacjami.

Przepis Joli Słomy i Mirka Trymbulaka z Vege maj 2009

kofi - 2009-05-14, 07:57

Cudnie brzmi, cudnie, muszę nabyć konfiturę różaną.
ag - 2009-05-14, 08:01

Ja właśnie zrobiłam z wiśniową bo mój mąż nie lubi różanej ale różaną na pewno też wypróbuję.
Kat... - 2009-05-14, 09:49

Nadałoby się tofu domowej roboty (takie co ma zamiast cytryny agar)?
ag - 2009-05-14, 11:20

euridice napisał/a:
ag, a jak już będą gotowe, to wrzucisz zdjęcie? :D

musiałabym jeszcze raz zrobić lody bo szybko zjadłam :-) Tofu domowej roboty jak najbardziej moim zdaniem się nadaje.

gosia_w - 2009-05-15, 21:23
Temat postu: Re: Lody różane z tofu i mleka kokosowego
ag napisał/a:
6-7 łyżek cukru pudru (ja pominęłam cukier)

ag, czy dobrze rozumiem, że zmiksowałaś mleczko kokosowe z 1 opakowaniem cukru waniliowego i to był koniec słodzenia? Czy to mleczko się ubiło, tak jak śmietana? A mleczko miałaś własnej produkcji, czy kupne, takie w puszce? Tak pytam, bo nigdy nie próbowałam ubijać puszkowego, no poza tym w przepisie euri, ale to tylko tą gęstą część.
I ciekawe, czy dałoby radę ze słodem zamiast cukru waniliowego...

ag - 2009-05-16, 10:52
Temat postu: Re: Lody różane z tofu i mleka kokosowego
gosia_w napisał/a:
czy dobrze rozumiem, że zmiksowałaś mleczko kokosowe z 1 opakowaniem cukru waniliowego i to był koniec słodzenia?

dokładnie tak
gosia_w napisał/a:
Czy to mleczko się ubiło, tak jak śmietana? A mleczko miałaś własnej produkcji, czy kupne, takie w puszce? Tak pytam, bo nigdy nie próbowałam ubijać puszkowego, no poza tym w przepisie euri, ale to tylko tą gęstą część.
I ciekawe, czy dałoby radę ze słodem zamiast cukru waniliowego...

Mleczko kokosowe było kupione, takie z kartonika. Było dosyć rzadkie więc nie ubiło się do konsystencji śmietany ale i tak całość wyszła smaczna. Moim zdaniem spokojnie można wypróbować ze słodem, ja tam lubię eksperymentować :-)

gosia_w - 2009-05-16, 18:34

to w ramach eksperymentów zrobię ze słodem. Ale poczekam na bardziej słoneczną pogodę. Przy takiej, jak teraz zupełnie nie mam ochoty na coś zimnego.
Lady_Bird - 2009-05-17, 10:51

mrozi się :)
oczywiście nie nabyłam konfitury różanej-wiec dałam wiśniową.Już przed wstawieniem do lodówki smakowało nieźle :-P


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group