| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Pasta kanapkowa.
es - 2009-05-17, 15:42 Temat postu: Pasta kanapkowa. Na przywitanie przepis – autor – es.
Pasta kanapkowa.
Zasady ogólne;
- nie używamy przypraw z gms
- większość przypraw dodajemy najpóźniej jak się da.
- pastę wykonujemy w większej ilości i pasteryzujemy w małych słoiczkach.
- w tym wypadku nie podaje proporcji - każdy dojdzie do swojej ulubionej.
1. Gotujemy białą fasolę do miękkości (wcześniej namoczyć całą noc)
2. Kroimy dużą cebulę.
3. Obieramy ząbki czosnku.
Wrzucamy to wszystko do blendera dodając:
1. Kromkę chleba
2. Przecier pomidorowy
3. Natka pietruszki (świeża lub mrożona)
4. Olej z oliwek.
5. Przyprawy – majeranek, papryka słodka, kminek(zmielony), kolendra,
chili(odrobinka), gorczyca, pieprz, oregano, bazylia, cząber,
tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, szałwia.
Po mocnym zblendowaniu do konsystencji między płynem a pastą, wrzucamy do garnka i doprowadzamy powoli do wrzenia. Rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy. Przechowujemy w lodówce - po otwarciu słoiczka zjeść w miarę szybko.
Smarujemy pyszną pastą pieczywo, dodajemy świeżego pomidorka, ogóreczka i koniecznie zieloną cebulkę lub szczypior i solimy wg uznania.
Przed przygotowanym talerzem włączyć kolejny odcinek House MD. )))
kociakocia - 2009-05-17, 21:14
bardzo fajny przepis!
|
|