|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Surówki i sałatki - ketchup vel keczup
Agnieszka - 2007-06-25, 13:49
Z musztardą nie mam doświadczeń bo nie lubię.
Wariant keczupu domowego robiłam mniej więcej tak:
-do gara umyte pomidory, pokrojone na połówki, ćwiartki (ze skórką), bulgotały we własnym sosie, rozpadały się
-po uzyskaniu stanu rozpadu wszystko przecierałam przez gęste sitko, skórki, pestki itp wyrzucałam
- masę pomidorową mocno odparowywałam i dodawałam przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, imbir itp, czasem cukier)
- masę przekładałam w słoiki i pasteryzowałam
Czasem były wariacje smakowe więc razem z pomidorami bulgotały warzywa (pietruszka, seler, marchewka, cebula, czosnek) potem też były przecierane. Fajny efekt wyszedł z połączenia pomidorów ze śliwkami w wariancie doprawianym na słodko-ostro.
hans - 2007-07-21, 10:51
Robię podobnie, można zrobić też z przecieru wersja "pospieszna", ja dodaję bazylię, oregano, cebulę i oliwę z oliwek do wersji włoskiej, a czosnek, rozmaryn i tymianek do greckiej (również z oliwą oczywiście)...praktycznie nieskończona liczba kombinacji smakowych
ps.
może bardziej to do przetworów pasuje?
|
|