wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - bezglutenowy, fajowy a najważniejsze, że smakuje!

Magdi - 2007-06-25, 22:36
Temat postu: bezglutenowy, fajowy a najważniejsze, że smakuje!
Hmm, jak zacz±ć. Otóż od jakiego¶ czasu piekę córce chleb bezglutenowy. Sa oczywi¶cie w zdrowej żywno¶ci pieczywa, ale Wiktoria nie chce takiego je¶ć więc nauczyłam sie metoda prób i błędów sama go piec. Pocz±tki były trudne, mimo starań rozpadał się, a teraz jest chrupi±cy i smaczny jak mawia Wika: Mama mniam, mniam wskazuj±c piekarnik to serce sie cieszy:-)

Mój chleb robię tak:

biorę 200 g m±ki gryczanej (białej),
100 g m±ki amarantusowej,
150 g m±ki jaglanej,
50 g m±ki z Quinoa,
mielony słonecznik, pestki dyni,
paczke drożdĽy instant,
łyzkę fruktozy,
łyżeczke soli morskiej z sezamem,
wody ciepłej(letniej) tak 300 ml żeby ciasto zagniotło się w zwarta kulę.

Składniki wsypuję do maszyny (oczywi¶cie najpierw woda, m±ka, sól w jeden róg, cukier w drugi, drożdż e w trzeci0 i pozstałe składniki do tego wlewam trzy łyżki oleju z pestek winogron. Ustawiam maszynę do chleba na program "2" czyli 3 godziny i 18 minut i czekam a wła¶ciwie czekamy z Wiktori± na ¶wieżutkie mniam,,mniam. ¦wieży chlebek smarujemy masełkiem z przepisy Adni D. (ostatnio dynia i słonecznik) i dla nas jest pychota! Zapraszam do pieczenia i smacznego
pozdrawiam,
m.

beata2802 - 2008-12-26, 18:04

Dziękuję.
Dostałam od mamy maszynę do chleba (severin) i wła¶nie będziemy piekli w niej pierwszy chleb. Bezglutenowy. Ten będzie "z papierka", ale następne już może z przepisu, z Twojego, zreszt± innego nie mam.

Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis?

Lily - 2008-12-26, 18:23

beata2802 napisał/a:
Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis?
bajaderka ma na swojej stronie takie przepisy ;)
Marcela - 2008-12-26, 20:11

beata2802 napisał/a:
Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis?

Gdyby jeszcze był bez drożdży to byłoby super... Ale może to byłoby już za wiele szczę¶cia...?

Lily - 2008-12-26, 20:15

Dziewczyny hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050&start=0
beata2802 - 2008-12-27, 19:12
Temat postu: Re: bezglutenowy, fajowy a najważniejsze, że smakuje!
Magdi napisał/a:


Mój chleb robię tak:

biorę 200 g m±ki gryczanej (białej),
100 g m±ki amarantusowej,
150 g m±ki jaglanej,
50 g m±ki z Quinoa,
mielony słonecznik, pestki dyni,
paczke drożdĽy instant,
łyzkę fruktozy,
łyżeczke soli morskiej z sezamem,
wody ciepłej(letniej) tak 300 ml żeby ciasto zagniotło się w zwarta kulę.

Składniki wsypuję do maszyny (oczywi¶cie najpierw woda, m±ka, sól w jeden róg, cukier w drugi, drożdż e w trzeci0 i pozstałe składniki do tego wlewam trzy łyżki oleju z pestek winogron. Ustawiam maszynę do chleba na program "2" czyli 3 godziny i 18 minut i czekam.


Zrobili¶my ten chleb. Dodali¶my drożdży. Nie mamy numerów programów, więc nastawilismy na standard, nie mielismy też m±ki gryczanej, więc dalismy kukurydzianej, i chleb sie nie udał. Po prostu nie wyrósł. Nawet o milimetr. :-?

margot - 2008-12-27, 19:31

Marcela napisał/a:
beata2802 napisał/a:
Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis?

Gdyby jeszcze był bez drożdży to byłoby super... Ale może to byłoby już za wiele szczę¶cia...?

tak na stronie Bajaderki s± bez drożdży , na zakwasie ,i te moje też s± takie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group