| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - bezglutenowy, fajowy a najważniejsze, że smakuje!
Magdi - 2007-06-25, 22:36 Temat postu: bezglutenowy, fajowy a najważniejsze, że smakuje! Hmm, jak zacz±ć. Otóż od jakiego¶ czasu piekę córce chleb bezglutenowy. Sa oczywi¶cie w zdrowej żywno¶ci pieczywa, ale Wiktoria nie chce takiego je¶ć więc nauczyłam sie metoda prób i błędów sama go piec. Pocz±tki były trudne, mimo starań rozpadał się, a teraz jest chrupi±cy i smaczny jak mawia Wika: Mama mniam, mniam wskazuj±c piekarnik to serce sie cieszy:-)
Mój chleb robię tak:
biorę 200 g m±ki gryczanej (białej),
100 g m±ki amarantusowej,
150 g m±ki jaglanej,
50 g m±ki z Quinoa,
mielony słonecznik, pestki dyni,
paczke drożdĽy instant,
łyzkę fruktozy,
łyżeczke soli morskiej z sezamem,
wody ciepłej(letniej) tak 300 ml żeby ciasto zagniotło się w zwarta kulę.
Składniki wsypuję do maszyny (oczywi¶cie najpierw woda, m±ka, sól w jeden róg, cukier w drugi, drożdż e w trzeci0 i pozstałe składniki do tego wlewam trzy łyżki oleju z pestek winogron. Ustawiam maszynę do chleba na program "2" czyli 3 godziny i 18 minut i czekam a wła¶ciwie czekamy z Wiktori± na ¶wieżutkie mniam,,mniam. ¦wieży chlebek smarujemy masełkiem z przepisy Adni D. (ostatnio dynia i słonecznik) i dla nas jest pychota! Zapraszam do pieczenia i smacznego
pozdrawiam,
m.
beata2802 - 2008-12-26, 18:04
Dziękuję.
Dostałam od mamy maszynę do chleba (severin) i wła¶nie będziemy piekli w niej pierwszy chleb. Bezglutenowy. Ten będzie "z papierka", ale następne już może z przepisu, z Twojego, zreszt± innego nie mam.
Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis?
Lily - 2008-12-26, 18:23
| beata2802 napisał/a: | | Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis? | bajaderka ma na swojej stronie takie przepisy
Marcela - 2008-12-26, 20:11
| beata2802 napisał/a: | | Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis? |
Gdyby jeszcze był bez drożdży to byłoby super... Ale może to byłoby już za wiele szczę¶cia...?
Lily - 2008-12-26, 20:15
Dziewczyny hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050&start=0
beata2802 - 2008-12-27, 19:12 Temat postu: Re: bezglutenowy, fajowy a najważniejsze, że smakuje!
| Magdi napisał/a: |
Mój chleb robię tak:
biorę 200 g m±ki gryczanej (białej),
100 g m±ki amarantusowej,
150 g m±ki jaglanej,
50 g m±ki z Quinoa,
mielony słonecznik, pestki dyni,
paczke drożdĽy instant,
łyzkę fruktozy,
łyżeczke soli morskiej z sezamem,
wody ciepłej(letniej) tak 300 ml żeby ciasto zagniotło się w zwarta kulę.
Składniki wsypuję do maszyny (oczywi¶cie najpierw woda, m±ka, sól w jeden róg, cukier w drugi, drożdż e w trzeci0 i pozstałe składniki do tego wlewam trzy łyżki oleju z pestek winogron. Ustawiam maszynę do chleba na program "2" czyli 3 godziny i 18 minut i czekam. |
Zrobili¶my ten chleb. Dodali¶my drożdży. Nie mamy numerów programów, więc nastawilismy na standard, nie mielismy też m±ki gryczanej, więc dalismy kukurydzianej, i chleb sie nie udał. Po prostu nie wyrósł. Nawet o milimetr.
margot - 2008-12-27, 19:31
| Marcela napisał/a: | | beata2802 napisał/a: | | Ciekawa jestem, czy można upiec po prostu chleb kukurydziany albo ryżowy. Może kto¶ zna przepis? |
Gdyby jeszcze był bez drożdży to byłoby super... Ale może to byłoby już za wiele szczę¶cia...? |
tak na stronie Bajaderki s± bez drożdży , na zakwasie ,i te moje też s± takie
|
|