| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Dla maluchów - Przebojowe zupy krem
arete - 2009-06-07, 23:00 Temat postu: Przebojowe zupy krem Antek nie jada zup. A może nie jadał, do wczoraj, kiedy spałaszował 3 michy zupy krem z grochu (rozgotowany groch, dużo marchewki uduszonej z cebulką, majeranek, pieprz ziołowy sól). Pomyślałam, że może chodzi o konsystencję. Tak więc zapytuję: macie jakieś sprawdzone przepisy na zupy krem?
Lily - 2009-06-07, 23:10
Zupka Capri jest dobra hxxp://www.wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1333 (ale na dzieciach nie testowałam ze względów oczywistych )
puszczyk - 2009-06-08, 08:03
arete, każdą można zmiksować na krem. Moje dzieciaki uwielbiają je z makaronem razowym albo grzankami z chleba razowego.
biechna - 2009-06-08, 08:29
arete, ja głównie takie jadam, choć czasem nie chce mi się wyciągać miksera Miksuję co się da, z soczewicy, z grochu, z papryki, z brokuła, z cebuli, no co tam do garnka wpadnie. Zazwyczaj dodaję grzanki obtoczone w ziołach albo trochę "nierozgniecionych warzyw", np. kawałki brokuła w kremie brokułowym itp. Część zup zabielam mleczkiem kokosowym (jasne, nie wszędzie pasuje).
Kiedy nie chce mi się miksować lub mi to "nie pasuje", a chcę gęściej (np. ogórkowa, szczawiowa), rozgniatam widelcem warzywa z wywaru i dodaję, jest smacznie i kolorowo.
Lady_Bird - 2009-06-08, 09:08
krem z dyni daje radę ale chyba trzeba jeszcze poczekać na nią
kofi - 2009-06-09, 12:12
U nas ta: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2614]selerowa nitki cieszy się niustającym powodzeniem. Wcale nie ma jakiegoś specyficznego smaku selerów.
renka - 2009-06-09, 13:02
| puszczyk napisał/a: | | arete, każdą można zmiksować na krem. Moje dzieciaki uwielbiają je z makaronem razowym albo grzankami z chleba razowego. |
Dokladnie - Fionka do dzis zjada zupke miksowana (tylko niektore niezmiksowane toleruje).
I nie wazne jakaby ta zupka byla, bardziej o konsystencje jej chodzi.
Tez jej dodaje czasami chleb do podgryzenia lub wlasnie makaron.
dżo - 2009-06-09, 13:24
Polecam tą: hxxp://whiteplate.blogspot.com/2008/02/gorcy-kubek.html
PiPpi - 2009-06-09, 23:22
u nas dziś rewelacyjnie sprawdziła sie ta soczewicowa warzywna zupa, wersje obie, krem i do pochlipania sam wywar Karolka zaakceptowała w pełni
na wrzątek sporo liści selera, razem z łodyżkami posiekanych wrzuciąłm i dwa liście lubczyku świeżego. potem trzy marchewy i dwie pitruchy starte na dużych oczkach, olej kujawski. potem pół olbrzymiego, aczkolwiek zdrowego pora pokroiłam w cieniutkie piórka, i zielona i białą część, trzy ząbki czosnku, ostatki, trza było trochę podgrzać atmosferę zupy, potem kawał kombu, połamałam cały duży kawałek i około pół paczki soczewicy zielonej sante, opłukanej. sól. to wszystko jakieś pół godziny minimum się gotowało. niebo w gębie!!! chodzi o proporcje, zupa powstała w niemal pełnym garze wody, jakiś duży, kurka 5-cio, 6-cio litrowy był, podejrzewam tak, i gęsta dość wyszła. Małej zmiksowałam z glonem sporą dawkę warzyw i soczewicy, a wywarek chlipała z mojego talerza,mniodzio , wegan mniodzio;-)
puszczyk - 2009-06-10, 07:57
Magda Stępień, brzmi smacznie.
Moim szkrabom bardzo smakowała przedwczoraj ta zupa: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2367
dynia - 2009-06-10, 22:17
U nas choć może to niektórych szokować rewelacyjnie wchodzi zupa krem z młodej kapusty,kalarepki ,warzyw korzeniowych różnorakich ,pomidorów i ziemniaków z masą koperku miut normalnie
No i jeszcze kremowe evergreeny czyli krem z porów i krem z kalarepki ,boskie są
martka - 2009-06-10, 22:20
| puszczyk napisał/a: | | Moim szkrabom bardzo smakowała przedwczoraj ta zupa: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2367 |
moi wczoraj wciągnęli i tez jak najbardziej pasowała
PiPpi - 2009-06-11, 00:10
dynia, jak robisz krem z pora? raz robiłam z całego, to wyszedł mi krem z dużą ilościa włókien z liści, masakra, błonnik w czystej postaci
dynia - 2009-06-11, 08:47
Magda kilka porów biale części ,podsmażam na jakimś tluszczu nie powiem ,że masełko smakuje wybornie Dorzucam kilka ziemniaków i parę marchewek ok 2 nic ponadto.Gotuję wszystko do miękkości ,miksuje na krem własnie ,czasem doprawiam śmietaną tudzież jogo nat,pieprz i sól .Boska i szybka jest ta zupa a jaka pożywna ,ważne żeby dać wystarczająco dużo ziemniaków,żeby była gęsta i kremowa
margot - 2009-06-11, 12:25
a ja z porów robię tak
Zupa to
wrząca woda,
marchewka,masło,
pietruszka ,kawałek selera,dużo pora (białe-białego więcej i zielone),przyprawy-ja dałam też trochę takiej wege kostki z Czech ,
mała garstka kapusty kiszonej i makaronu .Ugotowane ,zmiksowane (można dodać trochę śmietanki,ja daje czasami mleko kokosowe )i posypane zieleniną(pietruszka i kolendra u mnie)Nie chcę być skromna ,ale to jest pyszne
Manu - 2009-06-11, 13:09
groszek marchewka kombu czosnek i troche jablka, ziemniaczek, bazylia. - pyyycha:)
Martuś - 2011-12-30, 16:02
Jaś miał okres negacji większości zup poza pomidorową i bulionem, teraz zjada ładnie większość warzyw (np. do brokuł zapałał miłością po zakupieniu pluszowego brokuła w Ikei ), niemniej pomidorowa jest cały czas na topie, tak więc wymyślam różne jej wersje, co by dziecko było usatysfakcjonowane, a zupa wcale niekoniecznie stricte pomidorowa Jeden z moich ulubionych przepisów, to 'pomidorówka' krem: standardowo najpierw wrzucamy do garnka włoszczyznę z przewagą marchwi, cebulę, kilka gałązek natki pietruszki, dodajemy oliwę, sól, pieprz i gotujemy, po jakimś czasie dorzucamy garść przepłukanej jaglanki. Kiedy wszystko jest miękkie, miksujemy i dodajemy kilka łyżek koncentratu/ przecieru dla nadania 'pomidorowatości', gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy zmielone nasiona, moja ulubiona wersja to zmielona w młynku 'przyprawa do chleba z masłem' firmy Visana (sezam, mak, prażona cebulka, zioła, sól) plus zmielone siemię. Podajemy z makaronem pełnoziarnistym lub ryżem. Niby nic odkrywczego, ale wszystko razem w kupie smakuje świetnie i genialnie rozgrzewa, a przy tym jest zdrowo nafaszerowane różnymi dobrociami.
Pipii - 2011-12-30, 17:10
| Martuś napisał/a: | do brokuł zapałał miłością po zakupieniu pluszowego brokuła w Ikei ), |
jest jeszcze taka marchewka )
|
|