| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Nasze zdrowie - produkty zasado i kwasotwórcze
magdusia - 2007-06-26, 21:23 Temat postu: produkty zasado i kwasotwórcze Poleca się by jeść 20%produktów kwasotwórczych a 80% zasadotwórczych. Jest to ważne przy leczeniu jelit z kadydozy gdyż drożdzaki rozwijają się właśnie w kwaśnym środowisku i dodatkowo je zakwaszają.Naturalnie pomocna przy leczeniu jest alkaizacja organizmu
Poniżej tabela produktów;
Produkty zasadotwórcze Produkty kwasotwórcze
wysoko zasadotwórcze
(ph 9.0 do 8.1)
cytryny
arbuzy
pieprz cayenne
suszone daktyle
suszone figi
limonki
mango
morele suszone
melony
papaja
pietruszka
winogrona bezpestkowe
rzeżucha
boćwina
wodorosty morskie
szparagi
endywia
kiwi
winogrona pestkowe słodkie
marakuja
gruszki słodkie
ananas
rodzynki
soki warzywne świeże niesłodzone
wysoko kwasotwórcze
(pH 5.9 do 5.0)
sztuczne słodziki
wołowina
sery żółte
gazowane słodkie napoje
biała mąka
jagnięcina
wątróbka
ciastka z białej mąki
wieprzowina
cukier
piwo
cukier brązowy
drób (kurczęta)
sarnina
czekolada
kawa
budyń
dżemy
herbata czarna
galaretki
likier alkoholowy
makaron mączny
sól
makaron z semoliny
drób (indyki)
chleb pszenny
ryż biały
średnio zasadotwórcze
(pH 8.0 do 7.1)
jabłka słodkie
morele
kiełki lucerny
awokado
banany (dojrzałe)
jagody
pomidory słodkie
marchew
seler
porzeczki
daktyle świeże
figi świeże
czosnek
agrest
winogrona mało słodkie
grejfruty
zioła (swieże, zielone)
sałata
nektarynki
brzoskwinie słodkie
gruszki mało słodkie
groszek zielony słodki swieży
dynia
szpinak
jabłka kwaśne
pędy bambusa
fasola szparagowa zielona świeża
buraki
brokuły
kapusta
winogrona kwaśne
jarmuż
kalarepa
sałata lodowa
pomarańcze
pasternak
brzoskwinie mniej słodkie
maliny
truskawki
kabaczki
kukurydza słodka świeża
rzepa
ziemniaki w mundurkach
ocet winny
średnio kwasotwórcze
(pH 6.9 do 6.0)
ryby
soki owocowe z cukrem
kiełbasy i wędliny
chleb żytni
płatki zbożowe
płatki kukurydziane
owoce morza
wino
jogurt słodzony
banany zielone
gryka
sery pleśniowe
jajka gotowane na twardo
ketchup
majonez
szynka
makaron pełnoziarnisty
orzeszki ziemne
ziemniaki gotowane
popcorn solony
ryż basmati
ryż brązowy
sos sojowy
słabo zasadotwórcze
(do pH 7.0)
migdały
karczochy
brukselka
zielona herbata
wiśnie
orzech kokosowy świeży
ogórki
bakłażany
miód świeży
por
grzyby
oliwki świeże
cebula
chleb esseński
chrzan
sól morska
przyprawy
zółtko gotowane na miękko
mleko kozie surowe
oliwa
kalafior
rabarbar
soja ziarno suche
sezam nasiona
mleczko sojowe
kiełki zbóż
mleczko sojowe
tofu
pomidory mało słodkie
słabo kwasotwórcze
(do pH 7.0)
otręby
orzechy nerkowca
chleb Graham
żurawiny
fruktoza
miód pasteryzowany
soczewica
mleko krowie homogenizowane
musztarda
orzeszki pistacjowe
krakersy
kakao
nasiona słonecznika
nasiona dyni
orzechy włoskie
borówki
masło słone
fasola ziarno suche
mleko kozie homogenizowane
oliwki konserwowe
śliwki
chleb razowy pełnoziarnisty
suszone śliwki
Produkty neutralne (pH 7.0)
masło świeże niesolone
śmietana
margaryna
mleko krowie świeże
oleje roślinne (oprócz oliwy)
serwatka
jogurt naturalny
hxxp://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm
bajaderka - 2007-06-26, 21:40
magdusia, dzięki
magdusia - 2007-06-26, 21:45
proszę bardzo trochę późno ale wkleiłam.
hans - 2007-06-27, 13:06
Dodam jeszcze że długo gotowane warzywa również stają się kwasotwórcze, lepiej więc jeść chrupiące niż rozciapkane
magdusia - 2007-06-27, 19:17
| hans napisał/a: | | długo gotowane warzywa również stają się kwasotwórcze |
oczywiście,najlepsze surowe
k.leee - 2007-06-27, 23:44
genialna lista ,
dzięx
|
|